x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ARAD / Procesul hackerului acuzat că a spart servere NASA, amînat pînă în toamnă

ARAD / Procesul hackerului acuzat că a spart servere NASA, amînat pînă în toamnă

de Veronica Micu    |    26 Iun 2008   •   00:00
ARAD / Procesul hackerului acuzat că a spart servere NASA, amînat pînă în toamnă

13:25 • Victor Faur, acuzat că a accesat ilegal servere ale NASA şi ale altor instituţii americane, s-a prezentat, astăzi, la un nou termen de judecată, însă instanţa a decis amînarea cauzei pentru că mai multe documente primite de la instituţiile americane, care ar fi fost prejudiciate, nu au fost traduse conform procedurilor.

Victor Faur, acuzat că a accesat ilegal servere ale NASA şi ale altor instituţii americane, s-a prezentat, astăzi, la un nou termen de judecată, însă instanţa a decis amînarea cauzei pentru că mai multe documente primite de la instituţiile americane, care ar fi fost prejudiciate, nu au fost traduse conform procedurilor.

SERVERE COMPROMISE. Şedinţa a durat doar cinci minute, iar reprezentanţii instituţiilor americane nu au fost de faţă. Judecătorul a decis ca următorul termen să fie în 4 septembrie, ţinîndu-se cont de vacanţa judecătorească. În 29 mai, instanţa arădeană a fost nevoită să amîne din nou judecarea dosarului, pe motiv că nu primise de la partea americană anumite documente solicitate la termenul precedent, din care să reiasă valoarea exactă a prejudiciilor care ar fi fost aduse prin accesarea ilegală a serverelor. Procesul arădeanului a avut prima înfăţişare în 6 septembrie 2007. Atunci, la Arad au fost prezenţi reprezentanţi ai NASA, ai Marinei Americane şi ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit părţi civile împotriva lui Faur, solicitînd daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare. La înfăţişările care au urmat, reprezentanţii NASA au declarat în faţa instanţei că intruziunile ilegale de care s-ar face vinovat arădeanul Victor Faur au compromis 150 de servere, în perioada noiembrie 2005 - aprilie 2006. Ei au susţinut că atacurile au venit de la adrese IP diferite, dar că toate erau de la domiciliul inculpatului, conform informaţiilor primite prin Interpol. "Atacurile au afectat legătura sistemelor cu sateliţi NASA şi s-a lucrat 4.000 de ore pentru reconfigurarea computerelor", a declarat un reprezentant NASA, care a reconfirmat pretenţiile financiare ale Agenţiei, spunînd că pentru fiecare oră de lucru pentru remedierea sistemelor au fost plătiţi informaticieni cu cîte 130 de dolari.

DAUNE. În urma unei întrebări venite de la avocatul apărării, reprezentantul NASA a recunoscut că, ipotetic, este posibil ca atacurile să fi fost direcţionate de altcineva decît inculpatul, folosind adresele IP ale acestuia, cu ajutorul unor programe speciale. "Cred însă că este puţin probabil. NASA consideră aceste atacuri drept acte agresive", a mai precizat reprezentantul Agenţiei. Instanţa a solicitat ca instituţiile americane parte în proces să probeze cheltuielile pe care le invocă cu privire la remedierea defecţiunilor şi să explice dacă la remedieri s-au folosit specialişti ai altor instituţii şi s-au plătit sume suplimentare, în afara contractelor de întreţinere a sistemelor informatice. La înfăţişarea din 18 octombrie 2007, Victor Faur a recunoscut accesarea unor servere americane, dar a spus că a făcut-o fără să ştie cui aparţin acestea şi că nu a avut intenţia de a provoca prejudicii. Tânărul de 24 de ani a explicat instanţei că a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut în spaţiul virtual şi care ar fi din Constanţa. Bărbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere şi a primit datele de acces ale acestora. Victor Faur a spus că nu e de acord să plătească niciun fel de despăgubiri agenţiilor americane, pe care consideră că nu le-a prejudiciat cu nimic. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur, din Arad, pentru săvârşirea, în formă continuată şi concurentă, a mai multor infracţiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informaţional. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006 tînărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcînd măsurile de securitate, sistemele informatice aparţinînd agenţiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy şi US Departament of Energy (DoE). Fuar a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinînd personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea. Ca urmare a accesului neautorizat în reţeaua computerizată, inginerii şi oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să comunice manual cu navele din spaţiu, iar sistemele electronice au necesitat reparaţii generale, potrivit anchetatorilor. În luna iunie 2007, patru agenţi speciali ai Administraţiei Naţionale Spaţiale şi de Aeronautică (NASA) şi, respectiv, ai Departamentului Energiei au fost audiaţi în dosar. Cercetările în acest caz au fost declanşate de către autorităţile române ca urmare a plîngerii depuse, iniţial, de Administraţia Naţională Spaţială şi de Aeronautică, iar, ulterior, şi de către Departamentul de Energie şi Departamentul Marinei Statelor Unite, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

×
Subiecte în articol: magazin nasa servere