x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Arheologii israelieni au descoperit un tunel datănd din epoca lui Iisus

Arheologii israelieni au descoperit un tunel datănd din epoca lui Iisus

de Jurnalul National    |    10 Sep 2007   •   00:00

Arheologii israelieni au descoperit la Ierusalim un tunel cu o lungime de aproximativ 70 de metri, datănd din epoca lui Iisus, pe unde locuitorii oraşului sfănt au fugit in timpul asediului romanilor, in anul 70 d.H., a anunţat Consiliul pentru antichităţi al Israelului, citat de AFP.

"Este vorba de principalul tunel care servea in epoca antică drept canal de scurgere pentru apele din oraş, săpat sub strada centrală a Ierusalimului", a declarat arheologul Eli Shukrun, unul dintre coordonatorii echipei de specialişti.

"Tunelul, in stare excelentă de conservare, a fost descoperit din intămplare, in urmă cu două săptămăni" in Silwan, "oraşul lui David", cea mai veche zonă a Ierusalimului care astăzi este o suburbie palestiniană, a adăugat arheologul.

In unele zone, tunelul are o inălţime de trei metri şi este consolidat cu pietre cioplite, perfect imbinate.

Tunelul porneşte de la piscina din Shilo şi se termină la mică distanţă de zona de vest a Zidului Plăngerii, ultimul vestigiu al Templului evreiesc distrus de romani in anul 70 d.H..

In tunel au fost descoperite monede, lămpi cu ulei şi fragmente de vase din epoca romană realizate inainte de cucerirea Ierusalimului.

Potrivit istoricului Iosif Flavius, care a trăit in primul secol după Cristos, locuitorii au folosit acest tunel pentru a se adăposti sau fugi din oraş in timpul asediului.

"Descoperirea este importantă pentru că aduce noi date despre viaţa cotidiană din Ierusalim in epoca celui de-al doilea Templu", epoca lui Iisus, este de părere Shukrun.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin epoca