x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Arheologii sunt pe cale să dezlege misterul din spatele zâmbetului Mona Lisei

Arheologii sunt pe cale să dezlege misterul din spatele zâmbetului Mona Lisei

18 Iul 2012   •   05:47
Arheologii sunt pe cale să dezlege misterul din spatele zâmbetului Mona Lisei

Arheologii sunt convins ca sunt pe cale sa descopere secretul din spatele celei mai faimoase picturi din lume, Mona Lisa.

Ingropat sub podeaua unei manastiri din Florenta, arheologii au gasit un schelet despre care ei cred ca a apartinut Lisei del Giocondo, care s-a calugarit dupa moartea sotului ei. Ea a murit in manastire la 15 iulie 1542, la varsta de 63 de ani.

Echipa de arheologi a inceput sapaturile in manastirea abandonata, Sfanta Ursula, anul trecut.

Intai, arheologii, au trebuit sa sparga un strat de beton care a fost turnat in perioada in care manastirea a fost transformata in unitate militara.

La scurt timp, dupa indepartarea betonului, arheologii au fost incantati sa descopere cripta in care se crede ca a fost inmormantata Mona Lisa si, nu peste mult timp, au descoperit si un craniu cu dimensiunile caracteristice femeilor.

Craniul impreuna cu fragmente de coaste si vertebre erau ingropate la o adancime de 1,50 m fata de nivelul unde era podeaua originala a manastirii.

Sapaturile au fost intrerupte dupa ce echipa a ramas fara fonduri, dar luna trecuta au fost reluate. Saptamana aceasta au gasit scheletul. Oasele vor fi analizate pentru a se stabili daca au acelasi ADN ca si craniul descoperit anul trecut.

Dupa stabilirea identitatii scheletului specialistii criminalisti vor reconstrui fata Mona Lisei si o vor compara cu cea din pictura lui Leonardo da Vinci.

Silvano Vincenti, seful sitului arheologic, a explicat: "Inca nu stim daca oasele sunt ale unui singur schelet, dar aceasta confirma ipoteza noastra ca la manastirea Sf. Ursula mai sunt oase umane si nu putem exclude posibilitatea ca printre ele sa fie si ale Lisei Gheraldini."

Descoperirea initiala a fost facuta cu ajutorul unui radar, a unor harti vechi si documente. La acel moment era prezenta si Natalia Gucciardini Strozzi, o descendenta a Lisei Gherardini, prietena apropiata a printului Charles si a fostului premier Tony Blair si care s-a declarat extrem de emotionata pentru descoperirea arheologica.

×
Subiecte în articol: mormant mona lisa zambet gioconda