x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Avocatul traficantului de arme al-Kassar vrea să vină în România

Avocatul traficantului de arme al-Kassar vrea să vină în România

de Veronica Micu    |    17 Iun 2008   •   00:00
Avocatul traficantului de arme al-Kassar vrea să vină în România

10:45 • Ira Sorkin, apărătorul presupusului traficant de arme sirian Monzer al-Kassar, ai cărui complici au fost arestaţi în România, a spus la audierea din New York că are nevoie de timp pentru a se duce în România în vederea strângerii de informaţii pentru proces.

Ira Sorkin, apărătorul presupusului traficant de arme sirian Monzer al-Kassar, ai cărui complici au fost arestaţi în România, a spus la audierea din New York că are nevoie de timp pentru a se duce în România în vederea strângerii de informaţii pentru proces.


CONSPIRAŢIE. Un judecător federal american a stabilit pentru 3 noiembrie data începerii procesului presupusului traficant de arme sirian extrădat de Spania şi acuzat că le-a furnizat arme rebelilor columbieni. Monzer al-Kassar, în vîrstă de 62 de ani, era cunoscut drept "Prinţul din Marbella" pentru stilul său de viaţă extravagant. Kassar şi alte două persoane, Tareq Mousa al Ghazi, de 61 de ani, din Liban, şi Luis Felipe Moreno Godoy, din Marbella, vor fi judecaţi sub acuzaţia de conspirare pentru vînzarea de armament de milioane de dolari gherilei FARC. În timpul audierii din Manhattan, avocatul lui Kassar, Ira Sorkin, i-a spus judecătorului Jed Rakoff că are nevoie de timp pentru a se duce în România, Beirut şi Spania în vederea strîngerii de informaţii pentru proces. Sorkin este un fost procuror american şi fost director al comisiei americane pentru titluri de valoare şi schimburi valutare. Kassar a fost extrădat din Spania la New York vineri. Ambasada americană din Madrid a spus că sirianul a vîndut arme începînd din anii '70 Frontului palestinian pentru Eliberare şi unor clienţi din Nicaragua, Bosnia, Croaţia, Iran, Irak şi Somalia. Potrivit autorităţilor americane, sirianul a acceptat să vîndă între 2006 şi mai 2007 gherilei FARC mai multe tipuri de arme, printre care sisteme de rachete sol-aer şi mii de muniţii. Justiţia americană îl suspectează de "conspiraţie pentru furnizarea de ajutor şi mijloace materiale unei organizaţii teroriste pentru uciderea unor cetăţeni şi oficiali americani, de achiziţionarea şi folosirea de rachete antiaeriene şi de spălare de bani". Justiţia spaniolă a autorizat în octombrie 2007 extrădarea în Statele Unite a sirianului, decizie confirmată în apel la 13 decembrie. Justiţia spaniolă a aprobat extrădarea condiţionat, sirianul neputînd primi pedeapsa capitală şi nici închisoarea pe viaţă, garanţii acceptate în aprilie. Sirianul respinge acuzaţiile, spunînd că operaţiunea ce i se reproşează era o vînzare de arme legală pentru Guatemala. Autorităţile americane au declanşat, în ziua de 7 iunie 2007, o acţiune la nivel internaţional de reţinere a unor persoane suspectate de terorism.


TERORISM. După reţinerea în Spania a lui Monzer al-Kassar, considerat capul reţelei de terorism, autorităţile de la Bucureşti i-au reţinut, în seara zilei de 7 iunie, aproape simultan, pe cetăţeanul polonez de origine palestiniană Mousa Tareg Al Ghazi şi pe chilianul Luis Felipe Godoy Moreno. Acuzaţi de terorism în SUA, ei au fost predaţi la 16 octombrie, pe aeroportul internaţional "Henri Coandă", unei escorte speciale a poliţiei americane. Ei au fost ridicaţi în data de 7 iunie 2007, în jurul orei 22.00, din hotelurile în care erau cazaţi la Bucureşti - palestinianul la Hotelul Opera, iar chilianul la Hotelul Confort. Potrivit cercetărilor, Mousa Tareg Al Ghazi şi Luis Felipe Godoy Moreno aflaseră că din România pot cumpăra componente pentru rachete antiaeriene la un preţ cu mult mai mic decît în oricare colţ al lumii şi aveau pregătită pentru achiziţii suma de 3,5 milioane de dolari. Cei doi ajunseseră în România în 5 iunie 2007, călătorind cu avioane aparţinînd unor companii aeriene diferite. În România nu au luat legătura unul cu celălalt niciodată, au dormit în locuri diferite şi în fiecare zi au schimbat hotelurile. Al Ghazi şi Moreno erau urmăriţi internaţional pentru punerea în executare a unui mandat de arestare emis la data de 29 mai de către un judecator din cadrul Curţii Districtuale de Sud al statului New York pentru comiterea infracţiunilor de asociere în vederea furnizării de resurse unei organizaţiii teroriste, spălare de bani, asociere în vederea obţinerii şi folosirii de rachete antiaeriene şi asociere în vederea uciderii unor cetăţeni ai Statelor Unite ale Americii. Cei doi au fost monitorizaţi timp de aproximativ o lună de procurorii DIICOT din cadrul Parchetului General şi poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DCIT) din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Biroului Naţional Interpol. Kassar şi complicii săi au promis gherilelor columbiene de extremă-stânga FARC că le vor face rost de armament fabricat în România şi Bulgaria, pe care urmau să-l trimită în Columbia la bordul unui vas-cargou grecesc. Presupusul traficant, aflat în atenţia autorităţilor americane de peste 30 de ani, are conturi bancare deschise în mai multe ţări, inclusiv în România şi Bulgaria, a scris presa americană. Potrivit cotidianului The New York Post, Kassar şi cei doi coacuzaţi ar fi promis gherilelor FARC 8.000 de mitraliere, două milioane de gloanţe, 120 de lansatoare de grenade, 2.400 de grenade de mână şi rachete sol-aer (SAM) pentru a doborî elicoptere militare americane.

×
Subiecte în articol: magazin romania arme