x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ben Laden a fost ajutat de şoferul său să se sustragă umăririi americane

ben Laden a fost ajutat de şoferul său să se sustragă umăririi americane

de Jurnalul National    |    07 Dec 2007   •   00:00

Fostul şofer al lui Osama ben Laden a declarat că a simţit un "entuziasm incontrolabil" cănd a lucrat pentru liderul al-Qaida şi l-a ajutat pe acesta să scape de represaliile administraţiei Bush, după atacurile de la 11 septembrie.



Fostul şofer al lui Osama ben Laden a declarat că a simţit un "entuziasm incontrolabil" cănd a lucrat pentru liderul al-Qaida şi l-a ajutat pe acesta să scape de represaliile administraţiei Bush, după atacurile de la 11 septembrie, a mărturisit joi un procuror federal american, relatează Reuters.

Salim Ahmed Hamdan, care este deţinut la Guantanamo şi riscă să fie acuzat de crime de război, a mărturisit agenţilor că i-ar fi transportat pe ben Laden şi fiul său Othman, atunci cănd au plecat din locuinţa lor de lăngă Kandahar, in Afganistan, inaintea atacurilor din septembrie 2001, au declarat procurorii in cadrul unei preaudieri maraton, care a durat 14 ore, cu pauze frecvente şi de scurtă durată.

Deşi iniţial nu s-a aflat cu ben Laden in ziua atacurilor de la 11 septembrie, Hamdan ulterior l-a insoţit pe acesta timp de mai multe săptămăni, cănd incerca să se mute dintr-un oraş in altul şi dintr-o casă in alta, pentru a evita represaliile SUA, a declarat Robert McFadden, un agent secret din Departamentul Apărării, care l-a interogat pe Hamdan.

Potrivit lui Hamdan, ben Laden ar fi afirmat că se aşteaptă să moară aproximativ 1.500 de persoane in urma atacurilor, insă a fost foarte incăntat cănd a aflat că este vorba de mult mai multe victime, a spus, la răndul său, agentul FBI George Crouch Jr., care l-a interogat pe Hamdan separat, la centrul de detenţie de la Guantanamo.

McFadden a mai spus că Hamdan i-a mărturisit că i-ar fi făcut lui ben Laden un jurămănt de "credinţă" sau "bayat". Potrivit agentului, in momentul in care Hamdan a fost pus in situaţia să descrie ce a simţit căt s-a aflat in serviciul lui ben Laden, acesta ar fi răspuns "un entuziasm incontrolabil".

Declaraţiile agenţilor au survenit in contextul audierilor pe care un judecător militar american le susţine pentru a determina dacă Hamdan este combatant inamic in afara legii, şi dacă poate fi judecat pentru crime de război de către un tribunal militar american, infiinţat pentru a judeca suspecţii de terorism, deţinuţi la Guantanamo, după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Maiorul de Infanterie Henry Smith a spus joi judecătorului că Hamdan purta haine civile, fără insemne militare, in momentul in care a fost capturat, la 24 noiembrie 2001, la un punct de frontieră de lăngă Kandahar, in timp ce conducea o maşină in care transporta două rachete anti-avion, fără mecanismul de lansare.

Hamdan a ajuns la punctul de frontieră la căteva minute după ce o dubiţă albă cu trei arabi a oprit, a adăugat Smith.Acesta a explicat că doi dintre arabi au opus rezistenţă, unul dintre ei chiar incercănd să detoneze o grenadă, fiind ucişi cu focuri de armă. Cel de-al treilea, Said Boujaadia, este inchis la Guntanamo şi a depus mărturie sub garantarea imunităţii. Acesta l-a contrazis pe Smith in legătură cu intervalul arestării sale dar şi cu cea a lui Hamdan.

Profesorul Brian Williams, specialist in grupurile islamice promotoare ale jihadului, a spus in cadrul audierilor că al-Qaida are două componente:Â una dedicată atacurilor sinucigaşe internaţionale, iar cealaltă, ANSAR, o unitate militară integrată in armata talibanilor.

Acesta a precizat că membrii cei mai importanţi ai al-Qaida provin din familii bogate, instruite, fiind capabili să vorbească mai multe limbi occidentale. Apărarea a dat spre vizionare o casetă video in care un bărbat, despre care William spune că este Hamdan, purta haine de camuflaj care erau asemănătoare cu cele ale luptătorilor ANSAR.

Aceasta este cea de-a treia incercare de a-l pune sub acuzare pe Hamdan pentru crime de război, şi intrevine la şase lui după ce un judecător in acest caz, căpitanul in Marină Keith Allred, a respins acuzaţiile aduse iniţial impotriva lui Hamdan.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin hamdan laden