x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Beneficiile ceaiului verde sunt susţinute ştiinţific

Beneficiile ceaiului verde sunt susţinute ştiinţific

04 Feb 2009   •   00:00
Beneficiile ceaiului verde sunt susţinute ştiinţific

Ceaiul verde ajută sănătatea, iar aceasta este dovedit ştiinţific şi de trei categorii de argumente pe care echipa Stiinta Azi vi le pune la dispoziţie, adaptate după informaţiile prezentate pe Medical News Today: previne cariile protejând zmalţul dinţilor, ameliorează efectele antibioticilor şi ajută la recuperea post radiaţii pentru bolnavii de cancer.



Ajută la prevenirea cariilor protejând smalţul
Băuturile răcoritoare (sucurile de fructe, băuturile carbogazoase) conţin aicizi care atacă smalţul dinţilor. Zahărul conţinut de acestea favorizează şi el apariţia cariilor, constituind hrana pentru bacteriile cariogene. Cum ne putem ajuta singuri? Simplu: înlocuind băuturile de mai sus cu ceai verde. Are aceleaşi efecte de eroziune asupra smalţului ca şi apa, dar în plus are şi alte substanţe benefice: flavonoidele şi antioxidanţii. Mohamed Bassiouny este autorul acestui studiu şi în plus a făcut şi o comparaţie între ceaiul negru şi cel verde. Ceaiul verde este evident superior datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, cu efecte protectoare asupara aparatului cardiovascular, scade incidenţa cancerului şi a diabetului şi e un bun adjuvant în curele de slăbire. Dacă vă hotărâţi să vă schimbaţi obiceiurile şi să beşi ceai verde de acum încolo, asiguraţi-vă că frunzele sunt de calitate (în nici un caz ceaiurile gata preparate) şi nu adăugaşi nici un îndulcitor sau lamâie ori lapte. Orice alt produs adăugat în ceai, ar putea interacţiona cu flavonoidele sau antioxidanţii conţinuţi de acesta şi  le diminuează efectele.

Potenţează efectele antibioticelor, ajutând la eliminarea bacteriilor rezistente
Acest studiu a fost efectuat de Dr Kassem Mervat de la Facultatea de Farmacie din Alexandria Egipt. Ceaiul verde a fost testat împreună cu antibioticele pe 28 de micro-organisme, aparţinând a două clase diferite. Kassem a declarat că în absolut fiecare caz, ceaiul verde a sporit efectele bactericide şi chiar a sensibilizat unele bacterii rezistente, făcându-le vulnerabile din nou la clasa de antibiotice la care căpătaseră rezistenţa. Rezultatele acestui studiu au fost neaşteptate, observându-se efecte pozitive chiar şi la administrarea de doze mici de ceai verde. Un grup de specialişti sloveni a descoperit că unul dintre antioxidanţii ceaiului verde, catehina, inhibă o enzimă bacteriană esenţială, având acelaşi mecanism de acţiune cu cel al unor medicamente.

Articolul complet îl găsiţi la www.stiintaazi.ro

×
Subiecte în articol: verde lumea