x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun bizareriilor din domeniu.

bizareriilor din domeniu.

26 Mai 2005   •   00:00


  • de MIRUNA MIHALCEA
  • DIVERTISMENT
  • Recorduri scrise si vorbite - "Bhutan", o carte de 61 kg De la cartile de buzunar pana la cea mai mare carte nu-i decat o diferenta de 30 de kilograme. Cartea Recordurilor de la Editura Rao face un clasament al Cartile, revistele, benzile desenate, jurnalele, chiar rebusurile si cataloagele, ziarele, cartile postale si limbile vorbite pe glob fac toate obiectul unor recorduri celebre.

    TIRAJ. Harry Potter e la ordinea zilei si se mentine in top inca de la prima aparitie. Lansarea volumului lui J.K. Rowling, "Harry Potter si Ordinul Phoenix", la 21 iunie 2003, a marcat cel mai mare tiraj initial din toate timpurile: 8,5 milioane de exemplare.

    DIMENSIUNI. "Bhutan" cantareste 60,3 kilograme si devine astfel cea mai mare carte publicata. Cu 114 pagini color, ea masoara 1,52 m inaltime si 2,13 m latime deschisa. Obiectul reprezentativ a fost deschis la 15 decembrie 2003, la N.Y., SUA.

    VANZARI. Mai putin Biblia sau Coranul, care nu au copyright, cartea cea mai bine vanduta este chiar Guinness World Records. Din 1699, cand a aparut prima data, cartea a fost publicata in 37 de limbi si a fost vanduta in peste 100.000 de exemplare. La capitolul carte de fictiune, "Harry Potter si Pocalul de Foc", lansata la 8 iulie 2000, reprezinta cea mai rapida vanzare din istorie, doborand toate recordurile precedente. La capitolul nonfictiune, cartea cu cea mai rapida vanzare este "Living History", memoriile primei doamne a Americii, Hillary Clinton, in care aceasta prezinta viata ei alaturi de Bill Clinton, precum si relatia acestuia cu Monica Lewinsky. Din prima zi au fost vandute 200.000 de exemplare in SUA. Evident ca domeniul gastronomic nu putea fi trecut cu vederea, pentru ca doar produce delicatese. Acesta este si cazul cartii de bucate "Quick and Easy Cookbook" a lui Betty Crocker. Din 1950 s-au vandut 50 de milioane de exemplare.

    BENZI DESENATE. Cei mai mari amatori de benzi desenate sunt japonezii. 40% din intregul material tiparit e reprezentat de benzile desenate "manga", care se adreseaza tuturor varstelor, desi cei mai multi dintre cititori sunt adulti. Chiar daca cea mai longeviva revista de benzi desenate este "The Dandy", tiparita in Marea Britanie. A aparut pe piata in 1937 si a consacrat personajul principal, Desperate Dan, un cowboy neras dintr-un oras numit Cactusville, caruia ii place sa manance placinta cu carne de vita.

    ROMANE SI POEZII. "Knickers" de Simon Roberts, publicat in 2003, are in total 14.156.074 de semne (litere si spatii libere). Pe de alta parte, Dictionary of Oriental Literature apreciaza ca opera in versuri cea mai lunga publicata are aproximativ 500.000 de versuri.

    JURNAL. Ernest Loftus, din Zimbabwe, a tinut un jurnal zilnic timp de 91 de ani. A inceput sa scrie in 1896, la 12 ani, si a continuat pana la moarte, in 1987, cand avea 103 ani.

    ZIARE. Cel mai greu numar al unui ziar a apartinut Sunday New York Times si cantarea 5,4 kilograme, avand 1.612 pagini. Iar primul ziar difuzat intr-un milion de exemplare a fost Le Petit Journal, in 1886.

    ×