x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun British Council aruncă Anglia şi Rusia într-un nou conflict

British Council aruncă Anglia şi Rusia într-un nou conflict

de Corina Andriuta    |    14 Ian 2008   •   00:00
British Council aruncă Anglia şi Rusia într-un nou conflict

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul britanic Tony Brenton de la Moscova, după redeschiderea centrului British Council din Sankt Petersburg, în pofida interdicţiei autorităţilor ruse, informează interfax.ru.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul britanic Tony Brenton de la Moscova, după redeschiderea centrului British Council din Sankt Petersburg, în pofida interdicţiei autorităţilor ruse, informează interfax.ru.

SCANDAL. Redeschiderea biroului luni, după vacanţa de Crăciun, contravine unei decizii a Ministerului rus de Externe care prevedea închiderea filialelor locale ale British Council de la Sankt Petersburg şi Ekaterinburg de la începutul anului. Ministerul rus de Externe a avertizat în 3 ianuarie că redeschiderea acestora ar fi considerată o "provocare" din partea Londrei. British Council este în conflict cu autorităţile ruse de ani de zile în ceea ce priveşte statutul său şi nu mai are decât două centre, cu excepţia celui din Moscova, faţă de 15 în urmă cu trei ani.Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a admis în luna decembrie că suspendarea British Council reprezintă o ripostă la măsurile luate de Londra împotriva Moscovei anul trecut. Marea Britanie a expulzat patru diplomaţi ruşi în luna iunie 2007 pentru a replica faţă de ceea ce a calificat drept lipsă de bunăvoinţă din partea Moscovei pentru a rezolva dosarul Litvinenko, un fost agent rus otrăvit la Londra. Centrul cultural britanic British Council a redeschis luni biroul din Sankt Petersburg, ignorând interdicţia autorităţilor ruse, relatează AFP. "British Council vrea să îşi continue activitatea în Rusia şi la Sankt Petersburg. Sperăm să găsim o soluţie în acest sens", a declarat directorul biroului local din Sankt Petersburg, Stephen Kinnok.

DECIZIE. Duminică, British Council anunţase că îşi va redeschide şi centrul de la Ekaterinburg. Redeschiderea biroului luni, după vacanţa de Crăciun, contravine unei decizii a Ministerului rus de Externe care prevedea închiderea filialelor locale ale British Council Sankt Petersburg şi Ekaterinburg de la începutul anului. Ministerul rus de Externe a avertizat în 3 ianuarie că orice redeschidere ar fi considerată o "provocare" din partea Londrei. British Council este în conflict cu autorităţile ruse de ani de zile în ceea ce priveşte statutul său şi nu mai are decât două centre, cu excepţia celui din Moscova, faţă de 15 în urmă cu trei ani. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a admis în luna decembrie că închiderea British Council reprezintă o ripostă la măsurile luate de Londra împotriva Moscovei anul trecut. Marea Britanie a expulzat patru diplomaţi ruşi în luna iunie 2007 pentru a replica faţă de ceea ce a calificat drept lipsă de bunăvoinţă din partea Moscovei pentru a rezolva dosarul Litvinenko, un fost agent rus otrăvit la Londra.

×