x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Broasca râioasă prevede cutremurele

Broasca râioasă prevede cutremurele

de Mihaela Matachita    |    06 Apr 2010   •   00:00

Broaştele râioase au capacitatea de a detecta cutremurele cu mai multe zile înainte de producerea acestora, cred cercetătorii care au studiat comportamentul lor în regiunea Aquila, din Italia, lovită de un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter în 2009, a relatat AP.

Un grup de cercetători britanici de la The Open University au observat că, deşi broaştele se aflau în sezonul de împerechere, 96% dintre masculi au plecat din zonă cu cinci zile înainte de cutremur. Apoi, cu două zile înaintea seismului, numărul perechilor de broaşte s-a redus la zero, pentru ca, în momentul producerii acestuia, nici măcar vreun mormoloc să nu mai fie în zonă. La o zi după ultima replică semnificativă a mişcării seismice, toate broaştele au început să se întoarcă.

Dr Rachel Grant, coordonatorul grupului, a arătat că "studiul nostru este unul dintre primele care documentează comportamentul animalelor înainte, în timpul şi după un cutremur". Iar rezultatele "sugerează că broaştele pot să detecteze activităţile pre-seismice", a adăugat Grant. Ea a explicat fuga broaştelor prin aceea că aceste animale au simţit fie o schimbare a concentraţiei de radon emis de pământ, fie primele mişcări ale scoarţei imperceptibile pentru oameni, fie semnalele electrice emise de roci.

Studiul a fost publicat în Journal Of Zoology, editat de Societatea Zoologică din Londra.  

AP aminteşte că, încă din Antichitate, anecdotele şi folclorul au făcut o legătură între comportamentul neobişnuit al animalelor şi evenimente catastrofice cum sunt curtremurele. Unele ţări au încercat să studieze comportamentul animalelor pentru a prezice producerea unui seism, dar rezultatele au fost slabe.

×
Subiecte în articol: lumea