x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bulgaria/ Ministrul de interne implicat într-un scandal de corupţie

Bulgaria/ Ministrul de interne implicat într-un scandal de corupţie

de Corina Andriuta    |    27 Mar 2008   •   00:00
Bulgaria/ Ministrul de interne implicat într-un scandal de corupţie
Bulgaria, ţară aflată sub monitorizarea Comisi Europene, este afectată de un scandal de corupţie în Ministerul de Interne. Doi oficiali din poliţie au fost arestaţi pentru abuz de putere iar zvonurilor susţin inclusiv eventuala implicare a ministrului de interne, arată AFP, citată delenta.ru.

INCULPAŢI. Ilia Iliev, fost număr doi în minister şi secretar general, a fost arestat marţi şi inculpat pentru abuz de putere. Cu o săptămână înainte, directorul adjunct al serviciului de combatere a crimei organizate, Ivan Ivanov, a fost arestat pentru abuz de putere. Potrivit transcriptului înregistrărilor telefonice, publicat de presă, Ivan Ivanov ar fi avut contacte ilegale cu infractori şi ar fi divulgat informaţii cu privire la operaţiunile poliţiei, pentru a proteja interesele celor implicaţi în economia subterană. "Ivanov este doar un ţap ispăşitor...se obişnuieşte ca astfel de persoane din nivele inferioare să fie vizate, pentru ca şefii să poată lucra în continuare", a subliniat Vanio Tanov, fost şef al unităţii de combatere a crimei organizate. Potrivit acestuia, Ivanov a fost sacrificat pentru a se ascunde activităţile corupte ale actualului responsabil al acestei unităţi, Valentin Petrov. Chiar Tanov, care s-a retras din funcţie în iulie 2007, ar putea fi în curând arestat, potrivit unor foşti oficiali ai Ministerului de Interne, care au subliniat că astfel acesta va fi redus la tăcere.

DEMISIA GUVERNULUI? Actualul şef al luptei împotriva corupţiei, Petrov, a denunţat, la postul privat de televiziune bTV afirmaţiile lui Ivanov, care "vizează afectarea nu doar a Ministerul de Interne, ci chiar a şefului guvernului", a subliniat el. Opoziţia de dreapta a profitat, pentru a cere demisia ministrului de interne, care şi el ar urma să fie anchetat în cadrul acestui scandal. Ministrul Petkov, figură-cheie a Partidului socialist, a recunoscut deja că a vorbit la telefon şi s-a întâlnit cu persoane care erau supravegheate şi anchetate de poliţie". "Însă una este să iei masa sau să bei ceva cu cineva în mod amical şi altceva este a lua legătura cu cineva in interesul Ministerului de Interne", a adăugat el. "Scandalul din Ministerul de Interne provoacă un scandal politic în întregul guvern şi măcar ministrul de interne ar trebui să demisoneze, dar nu cred că se va întâmpla", a subliniat politologul Rumiana Başvarova pentru cotidianul Klasa, miercuri. Premierul socialist Serghei Stanişev l-a susţinut pe ministru şi s-a declarat uimit de "paradoxul bulgar: când problema corupţiei începe să fie atacată, ceea ce uneori poate fi dureros, totul este perceput ca un scandal şi nu ca un remediu care ar permite asanarea sistemului". "Cu acest ministru de interne în funcţie, ne putem aştepta că viitorul raport al Comisiei Europene pe tema eforturilor în lupta anticorupţie, aşteptat în iunie, să fie cel mai grav de până acum,", a avertizat Daniel Mitov, vicepreşedintele partidului conservator al Democraţilor pentru o Bulgarie puternică. Preşedintele Comisiei Europene este aşteptat vineri la Sofia.

×
Subiecte în articol: magazin interne