x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cafeaua ar putea scădea riscul de cancer hepatic

Cafeaua ar putea scădea riscul de cancer hepatic

de Andrei Mihai Laslau    |    04 Sep 2007   •   00:00
Cafeaua ar putea scădea riscul de cancer hepatic

O metatanaliză publicată in ediţia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arată că o cupă de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. Analiza a urmărit 6 studii caz-control (1551 cazuri) şi 4 studii de cohortă (709 cazuri), in studiu intrănd atăt subiecţi din SE Europei, căt şi din Japonia. (1)

O metatanaliză publicată in ediţia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arată că o cupă de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. Analiza a urmărit 6 studii caz-control (1551 cazuri) şi 4 studii de cohortă (709 cazuri), in studiu intrănd atăt subiecţi din SE Europei, căt şi din Japonia. (1)

CH este al şaselea cancer in lume ca frecvenţă a diagnosticului şi al treilea ca frecvenţă a deceselor prin cancere, după cancerul pulmonar şi cel de stomac. Este un cancer foarte agresiv, cu un prognostic foarte prost, de obicei letal in primele 6 luni după diagnostic. Eliminarea chirurgicală a tumorii oferă cea mai bună sanşă de supravieţuire. Anual, in SUA se inregistrează 18500, iar in Marea Britanie 3000 de noi cazuri de CH . Potrivit OMS, la nivel mondial, 660000 de oameni decedeză anual prin CH.

Studiul a inclus 2260 de cazuri de CH. In medie, comparat cu non-băutorii, cei ce consumă regulat cafea au un risc de CH cu 41% mai scăzut. Riscul de CH este cu 30% mai scăzut la cei ce beau cafea cu moderaţie (1-2 căni pe zi) şi cu 55% mai scăzut la băutorii inrăiţi (2-3 căni pe zi). O cană de cafea consumată zilnic reduce riscul de CH cu 25%. "Există o asociere inversă dependentă de doză intre riscul de cancer hepatic şi consumul de cafea, ce nu poate fi confundată cu alţi factori de protecţie sau de risc, precum alcoolul, infecţiile cu virus hepatic tip B sau C, ciroza, statusul social, fumat".

Cu toate acestea, autorii consideră că mai sunt necesare studii experimentale, cu voluntari umani, pe termen lung, pentru a putea stabili cu exactitate rolul cafelei in prevenţia CH.

Consumul a 2-3 cupe de cafea pe zi este asociat cu o scădere semnificativă (30-82%) a riscului de Boala Parkinson la bărbaţi şi la femeile ce nu folosesc tratament de substituţie hormonală cu estrogeni post-menopauză. La acestea din urmă cafeaua creşte semnificativ riscul de Boală Parkinson. (Andrei Mihai Laslău ; Jurnalul Naţional ; 17 Mai 2007; Consumul moderat de cafea ar putea reduce riscul de Boala Parkinson. )

Un consum moderat de aproximativ 2 căni de cafea pe zi(400ml) poate diminua riscul pentru multiple cancere cu aproximativ 50% (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, săn) , in majoritatea studiilor efectuate pe nefumatori. Fumătorii trebuie să ştie că şi un consum modest de cafea le-ar putea mări semnificativ riscul de cancer de pulmonar sau de pancreas. (Andrei Mihai Laslău ; Jurnalul Naţional ; 4 Mai 2007 ; Rolul cafelei in apariţia cancerelor - protecţie sau risc?)

Un consum de 2-3 cupe de cafea pe zi ar putea reduce riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Totodată, ar putea scădea riscul diabet zaharat de tip 2 cu 25%. Atenţie! Mai mult de 4 cupe de cafea pe zi pot creşte riscul de boală cardio-ischemică şi infarct miocardic cu 83%. (Andrei Mihai Laslău ; Jurnalul Naţional; 11 Mai 2007 ; Cafeaua şi boala de inimă - mai mult mit decăt adevăr!)

Cafeaua este produsă in peste 60 de ţări ale lumii şi generează anual vănzări de 70 miliarde de dolari. Cafeaua este unul din cele mai folosite produse in toata lumea. Se estimează că peste 90% din nord-americani consumă cafea zilnic. O cupă de cafea (200ml) conţine 80-140 mg de cofeină. Chiar şi aceasta cantitate mică creşte frecvenţa cardiacă, fluxul de sange in muschii striaţi, creşte usor tensiunea arterială, mareşte diureza. Totodată, apare o scădere a fluxului sangvin către piele şi organele interne. Nivelele de dopamină, adrenalină şi serotonină din creier cresc şi indepărtează somnolenţa şi oboseala.

Bibliografie:

Hepatology August 2007, Volume 46, Issue 2, Pages 430 - 435 "Coffee Drinking and Hepatocellular Carcinoma Risk: A Meta-Analysis" Authors: F. Bravi, C. Bosetti, A. Tavani, V. Bagnardi, S. Gallus, E. Negri, S. Franceschi, C. La Vecchia

×
Subiecte în articol: magazin cancer riscul cafea