x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Campionatul naţional de văzut filme

Campionatul naţional de văzut filme

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    24 Iul 2007   •   00:00
Campionatul naţional de văzut filme

In 5 zile te pui la curent cu 8 festivaluri de filme! La Tărgu-Mureş intre 25 şi 29 iulie in cadrul secţiunii Best of Film Festivals al ediţiei a doua a Festivalului Peninsula.

In 5 zile te pui la curent cu 8 festivaluri de filme! La Tărgu-Mureş intre 25 şi 29 iulie in cadrul secţiunii Best of Film Festivals al ediţiei a doua a Festivalului Peninsula.

Tărgu-Mureş, capitala filmului. Cu asta se laudă organizatorii ediţiei a doua a Festivalului Peninsula, oferind şi anul acesta o mostră a festivalurilor internaţionale din ţară, dar intr-o ediţie cu mult mai bogată. E ocazia de a vedea filme rare sau pe cele pe care le-ai pierdut. Asta, adaugă cu umor, numai dacă nu ai făcut tot anul inconjurul ţării, din octombrie 2006 de la festivalul Astra din Sibiu şi pănă-n iunie anul acesta la Transilvania International Film Festival, trecănd prin Tărgu-Mureş (Alter-native noiembrie 2006), Bucureşti (B-ucharEST aprilie 2007), Festivalul de Foarte Scurt Metraj (mai 2007), Miercurea Ciuc (FILM.DOK mai 2007), Timişoara (Simultan mai 2007), ba chiar şi pe la Győr, la Mediawave prin aprilie-mai. Şi, de ce nu, să fi văyut şi căteva lung-metrajele de succes din cinematografe.

Astfel, la Peninsula 2007 vor rula "Jungla Budapestană" ("Budapesti vadon", regia Tóth Zsolt Marcell), "Pantofii fratelui meu mic" ("Az öcsém cipői", regia Papp Gábor Zsigmond), "Cinematograful din provincie" ("Kisvárosi mozi", regia Bálint Arthur), filmele premiante ale festivalului FILM.DOK 2007. Mediawave, prestigios festival internaţional de filme şi de muzică din Győr (Ungaria), aflat deja la ediţia a 17-a, aduce la Tărgu-Mureş „Natură moartă" ("Still Life", regia Jia Zhang Ke, China), laureatul surpriză al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia, in 2006 - peliculă ce a avut premiera in Romănia la Transilvania International Film Festival 2007 - şi Irina Palm (regia Sam Garbarski, Marea Britanie), senzaţia festivalului de la Berlin din acest an, cu o Marianne Faithfull de excepţie (fosta iubită a proaspăt "romanizatului" Mick Jagger, cu care acesta a inregistrat piesa "As Tears Go By").

Din cadrul Festivalului Très Court 2007, vor veni la Tărgu-Mureş filmele premiate in cadrul selecţiei internaţionale "Anee", "The Trains", "Not so small talk" şi căştigătorii secţiei locale, "Cucul şi Uniunea Europeană", "Soluţie virtuală" şi "Pendulum", pelicule cu o durată maximă de 3 minute şi incluzănd toate genurile.

Creme de la creme. B-EST International Film Festival va prezenta la Tărgu-Mureş, in cadrul secţiunii Best of Film Festivals al Festivalului Peninsula, 3 dintre cele mai apreciate filme care au fost selectate pentru ediţia B-EST IFF de anul acesta.

Astfel, joi, 26 iulie, la ora 18.00, lungmetrajul "Time" (Japonia/Coreea de Sud 2006), cel de-al 13-lea film al lui Kim Ki-duk, care semnează deopotrivă scenariul şi regia, ne aruncă in faţă oglinda adevărului, revelăndu-ne adevăratul chip, o societate populată de eroi narcisişti, gata să facă orice pentru a fi (doar) frumoşi. In fapt o peliculă cu traiectorii mai putin previzibile, "Time" debutează cu secvenţe ce prezintă o femeie in timpul unei operaţii de chirurgie plastică. Imaginile, de o cruzime fără limite, dezvăluind violenţa din spatele unei feţe remodelate, ne pot induce ideea (corectă sau nu - surpriza filmului) că ne aflăm faţă in faţă nu cu personaje şi poveştile lor, ci cu insăşi frumuseţea ca obsesie a societatii de astăzi.

Duminică, 29 iulie, ne aduce la ora 15.00 documentarul "37 Uses For A Dead Sheep" (Marea Britanie, 2006), un film laureat al Festivalului International de Film de la Berlin şi Caligari Film Award, in regia lui Ben Hopkins, autor deasemenea şi al scenariului. In parte document istoric, parte descriere etnografică a unei populaţii unice şi parte comedie a procesului de creaţie cinematografică, pelicula spune povestea unui trib din regiunea Pamir a Asiei centrale ce, in ultimii 27 de ani, a trait in exil in Turcia de est. In 2005, o echipă de filmare anglo-turcă ajunge in satul Pamir Kirghiz şi, intr-o serie de scene impărţite pe "capitole", vedem interviuri revelatoare cu kirghizii, reconstrucţii incăntătoare şi amuzante "capturate in plasa de celuloid" intr-o varietate de stiluri cinematografice şi scene comice despre interacţiunea dintre echipa de filmare şi comunitate.

Documentarul "O zi din viaţa lui Andrei Arsenevitch" (Franta, 2000), de Chris Marker, regizor şi scenarist, un omagiu adus lui Andrei Tarkovski şi unul dintre puţinele materiale filmate avăndu-l ca protagonist pe marele regizor rus, va rula in cadrul Festivalului Peninsula vineri, 27 iulie, la ora 12.00. Pelicula include şi intălnirea, după aproape 20 de ani, dintre Andrei Tarkovski şi fiul sau, un moment deosebit de emoţionant ecranizat pe masură.

Şi, ca Irina Nistor pe vremuri, vă urăm vizionare placută!

×
Subiecte în articol: magazin film regia