x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Capii Mafiei italiene, idolatrizaţi pe Facebook

Capii Mafiei italiene, idolatrizaţi pe Facebook

de Veronica Micu    |    09 Ian 2009   •   00:00
Capii Mafiei italiene, idolatrizaţi pe Facebook

Anchetatorii italiani acuză Facebook de sprijinirea mafioţilor italieni condamnaţi, perminţându-le să îşi menţină profilul personal din celulele lor. Unii dintre cei mai cunoscuţi mafioţi, arestaţi pentru infracţiuni ce merg de la şantaj la crime, au devenit idoli pe internet. Mii de fani din Italia, şi nu numai, postează mesaje de sprijin şi îi laudă pentru trecutul lor "glorios".



Unul dintre ei, Salvatore "bestia" Riina, de 78 de ani, are peste 2000 de abonaţi la profilul său de pe Facebook. Acesta a fost condamnat în 1993 şi execută 12 pedepse pe viaţă pentru crimă, dar se presupune că încă mai coordonează din închisoare activităţi ale mafiei, potrivit timesonline.com. Succesorul său la conducerea mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, 75 de ani, arestat în urmă cu doi ani, are şi el profil pe Facebook, fanii lăudându-l că "a păcălit statul peste 40 de ani", iar alţii cer sanctificarea acestuia. Un alt personaj idolatrizat pe internet este Matteo Messina Denaro, şeful Mafiei din Trapani, Sicilia, despre care se spune că ar fi actualul "capo dei capi". Denaro are 46 de ani şi fuge de justiţie din 1993, atunci când a omorât un şef rival, ştrangulându-i şi prietena, însărcinată în trei luni.  


NEBUNIE VIRTUALĂ.
Rudele victimelor sunt contrariate, iar scandalul a luat amploare după ce unul dintre principalii anchetatori anti-mafia din Italia a declarat că oricine se înscrie pe site-urile Facebook ar trebui investigat. Carlo Vizzini, membru al comisiei parlamentare anti-mafia declara: "cu excepţia unei mici minorităţi de gumeţi macabri, aceşti oameni reprezintă potenţial mafioţi. Aparţin aşa-zisei zone gri a oamenilor care vor să sprijine mafia". Criticii susţin că este ciudat că Facebook interzice fotografiile cu o mamă ce alăptează, dar închide ochii la cei mai temuţi criminali din Europa. Un alt membru al comisiei, Giampiero D'Alia, susţinea: "trebuie să împiedicăm infiltrarea criminală şi a mafiei pe internet şi să forţăm Facebook să cureţe reţeaua socială de cei care se pun la dispoziţia şefilor mafiei". Poliţia a declarat că deşi urmăresc Facebook, nu este încălcată nici o lege de către cei ce laudă pe net boşii din mafie. Un purtător de cuvânt al Facebook a decarat pentru agenţia italiană Ansa că acest gen de controverse nu este un motiv suficient pentru a interzice un grup de pagini de pe site.
În urmă cu două săptămâni, poliţia a făcut numeroase raiduri în zona Mafiei siciliene, scopul fiind "decapitarea" structurii Cosa Nostra sau a Cupolei, aşa cum mai este denumită. Cupola, care, de la arestarea lui Provenzano a intrat într-un con de umbră, se pare că începe să fie revitalizată, sub conducerea lui Messina Denaro.

×
Subiecte în articol: lumea mafiei facebook