x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Care este cea mai mică vertebrată din lume?

Care este cea mai mică vertebrată din lume?

de Mediafax    |    12 Ian 2012   •   15:44
Care este cea mai mică vertebrată din lume?

Cea mai mica vertebrata de pe planeta, cunoscuta pana in prezent, este o broscuta ce masoara in medie 7,7 milimetri, care a fost descoperita recent in Noua Guinee, au anuntat, miercuri, biologii americani, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Aceasta broasca minuscula, denumita Paedophryne amauensis, care apartine unei specii pana acum necunoscute, a "detronat" astfel pestele indonezian Paedocypris progenetica, care era considerat pana de curand drept cel mai mic vertebrat din lume, avand o marime medie ce depaseste cu putin 8 milimetri.

Chris Austin, profesor de biologie si specialist in herpetologie (ramura a zoologiei care studiaza reptilele si amfibienii) la Muzeul de Istorie Naturala din Louisiana, a facut aceasta descoperire cu alti cercetatori, cu ocazia unei expeditii de trei luni in Noua Guinee, cea mai intinsa si mai inalta dintre insulele tropicale.

"Nu a fost usor sa descoperim aceasta broasca, din cauza marimii ei reduse si a faptului ca masculul emite un tipat ca de insecta in perioada de imperechere", a declarat Chris Austin, coordonatorul acestui studiu, publicat in revista americana PLoS ONE din 11 ianuarie.

Cu o marime medie de 25 de metri, balena albastra este cel mai mare animal din cele 60.000 de specii de vertebrate cunoscute.

Anumiti biologi credeau ca extremele in ceea ce priveste marimea vertebratelor erau "apanajul" speciilor acvatice, intrucat apa parea a fi un mediu propice pentru aparitia unor dimensiuni foarte mici sau foarte mari.

Aceasta ipoteza a fost insa pusa sub semnul intrebarii odata cu descoperirea acestor broscute minuscule care traiesc pe uscat.

Studiul a fost finantat de asociatia americana National Science Foundation.

×
Subiecte în articol: broscuta animal broasca vertebrate