x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cât mai avem de trăit? NASA vorbeşte despre sfârşitul lumii! (Video)

Cât mai avem de trăit? NASA vorbeşte despre sfârşitul lumii! (Video)

de Ovidiu Ciutescu    |    Corina Andriuta    |    26 Oct 2009   •   00:00
Cât mai avem de trăit? NASA vorbeşte despre sfârşitul lumii! (Video)

De o bună bucată de timp internetul este sufocat de predicţiile interpretate din documentarul "2012 - Doomsday", susţinute de profeţiile din Vanga sau de catrenele lui Nostradamus. Cele mai importante temeri ale omului, faţă de iminenta sa dispariţie, se leagă însă de misteriosul calendar mayas. Din toate acestea s-a născut, s-a copt, iar acum a explodat terifiant teoria legată despre inevitabilul sfârşit al lumii! Mai avem de trăit doar trei ani?



O celebră legendă populară arată că în luna decembrie 2012 planeta Nibiru se va izbi de Terra şi va pune o cruce imensă peste existenţa civilizaţiei umane. Într-atât de populară a devenit această temă pe internet încât oamenii au început să bombardeze site-ul NASA cu întrebări despre existenţa misterioasei planete şi cu posibila traiectorie a acesteia. Conform topnews.ru şi aif.ru, NASA l-a desemnat pe Davis Morrison, un senior astrobiolog să ofere omenirii căteva dintre răspunsurile pe care le caută, într-un interviu publicat de astrobiology.nasa.gov.


1. De ce sfârşitul lumii trebuie să se producă în decembrie 2012?

David Morrison: Zekaria Sitchin, un cunoscut scriitor science-fiction, a publicat în 1976 cartea "A 12-a planetă". În scrierile sale Sitchin vorbeşte despre nişte documente sumeriene pe care le-a găsit şi care până atunci nu au fost date publicităţii. În ele se vorbeşte despre această misterioasă planetă Nibiru care se învârteşte în jurul soarelui nostru. Planetei Nibiru, se specifică în aceste misterioase texte, îi trebuiesc 3600 de ani tereştri pentru a face o rotaţie completă în jurul soarelui. Acesta poate fi un motiv pentru care nimeni, niciodată, nu a putut să o observe. Recent, totul s-a dovedit a fi o mare farsă dată de interpretarea unor documente. Conform calendarului mayaş, în a  doua decadă la lunii decembrie 2012, va veni sfârşitul lumii, sfârşitul timpului cunoscut de noi. În conformitate cu  calculele făcute de unele culturi indiene acest sfârşit este plasat între 20-23 decembrie 2012. Valul de interes dat de aceste predicţii indiene a fost amplificat de documentarul "2012", de campania de promovare dusă de acesta faţă de iminentul sfârşit al lumii. Alt fundament, în afara calendarului maya nu a existat la originea acestui film - sperietoare. Totul este foarte subţire în susţinerea respectivei idei.

2. Sumerienii se pricepeau la astronomie şi au făcut mai multe preziceri astronomice. De exemplu, ei au arătat existenţa unor planete ca  Uranus, Neptun si Pluto. Înseamnă acest lucru că ei nu au greşit faţă de existenţa planetei Nibiru?


David Morrison: Numele Nibiru apare şi în scrierile astrologilor babilonieni, în care cercetătorii l-au asociat cu Marduk , adică cu Dumnezeu. Numele Nibiru apare şi în legenda babiloniană "Enuma Eliş", una care a apărut aproximativ între anii 668 şi 627  Î.Hr., în timp ce civilizaţia sumeriană a existat şi, prin urmare, a creat toate monumentele specifice culturii lor cu mult mai devreme - între secolele XXIII-lea şi  XVII Î.Hr. Afirmaţii precum că Nibiru - un fel de planetă descrisă de sumerieni,  au dus la extinderea speculaţiilor născute din ipotezele lui Sitchin, ipoteze care nu se bazează pe nimic concret.  Da, civilizaţia sumeriană a epatat graţie culturii extraordinare, a simţului  artistic, a tehnologiei avansate în domeniul agriculturii, infrastructurii urbane şi a fost foarte dezvoltată în ceea ce priveşte scrierile lăsate. Dar, din păcate, documentele care dovedesc descoperirile sumeriene în domeniul astronomiei, au ajuns foarte puţine la noi. Eu cred cu tărie inclusiv în faptul că sumerienii nu au avut nici conceptul de Neptun, Uranus şi Pluto. Ei nu aveau de unde să ştie şi nici nu ştiau că planetele gravitează în jurul soarelui -  prima dată o astfel de idee a apărut în Grecia antică, la circa două mii ani după dispariţia civilizaţiei sumeriane!

3. În 1983, cele mai importante ziare din întreaga lume au scris despre faptul că NASA a recunoscut descoperirea celei de-a 10-a planetă,  botezată "X". Apoi a fost redenumită Zenoy sau Eris. Putem vorbi despre Nibiru?

David Morrison: În 1983, NASA a trimis într-o misiune de 10 luni un aparat  IRAS, un aparat dotat cu sisteme de satelit pentru cercetare astronomică în spectrul infraroşu.  El a descoperit anterior misiunii mai multe surse de radiaţii infraroşii necunoscute (aproximativ 350 mii), dar niciunul nu a fost Nibiru, planeta X  sau orice alt obiect important în cadrul sistemului nostru solar. Acest zvon, despre a 10 -a planetă, s-a născut mai târziu, în 1984. Apoi, una dintre publicaţiile cu profil ştiinţific a declarat că, dacă unele dintre obiectele detectate IRAS nu pot fi supuse clasificării ştiinţifice,  poate fi catalogat ca planetă nedescoperită.  Mai târziu, în timpul studiilor pe termen lung, atât la sol şi în spaţiu, oficialii NASA au fost convinşi că aceste obiecte au reprezentat repere ale galaxiilor îndepărtate. Nibru nu poate să fie decât pură ficţiune pentru că în dezvoltarea modernă a astrofizicii nu există "invizibil" sau "nedescoperit" în sistemul nostru solar. Cu atât mai mult o planetă!

4. Numele de "Planeta X" a apărut în mod repetat în publicaţiile ştiinţifice în ani diferiţi. Există sentimentul că NASA încearcă din greu să ascundă faptul că a descoperit o planetă nouă.

David Morrison: "Planeta X" - simbolul pentru acest obiect, a cărei existenţă este pusă la îndoială,  ne este relevat numai pe baza unor date indirecte. "Planeta X" este un oximoron, aplicat pe un obiect real. Termenul a fost folosit de astronomi de-a lungul secolului trecut pentru un obiect posibil. Odată ce obiectul este găsit, este dat un nume real, aşa cum sa întâmplat cu Pluto şi Eris, ambele planete fiind la un moment dat "Planeta X". Dacă un obiect nou se dovedeşte a nu fi real, sau a fi nu o planetă,  atunci nu veţi mai auzi despre el.  Dacă este un obiect real, nu îl vom numi Planeta X, va primi un nume rezonabil, ca în cazul planetei Pluto. Astfel, numele de "Planeta X" dispare. Restul sunt speculaţii ale presei. Eris este una dintre planete pitice, descoperite recent de astronomi, din afara sistemului solar. Indiferent ce vom scrie sau specula, nimic nu va aduce această planetă pe o orbită mai apropiată de Pământ. Este foarte departe, pe o orbită situată la aproximativ 4 miliarde kiliometri. Ca şi Pluto, Eris este mai mică decât Luna noastră.  Nu este nici un secret existenţa planetei Eris şi orbita sa. Acest lucru îl puteţi observa cu uşurinţă cu o banală căutare pe Google sau pe Wikipedia.

5. De ce neagă NASA faptul că a construit un South Pole Telescope (SPT) pentru a urmări Nibiru?  Pentru ce altceva ar fi construit un telescop la Polul Sud?

David Morrison: Există un telescop la Polul Sud, dar nu a fost construită de către NASA şi nu este folosit pentru a studia Nibiru. Construcţia South Pole Telescope a fost sprijinită de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă, şi este un telescop pentru unde radio, nu un instrument optic. El nu poate prelua imagini sau executa fotografii. Aveţi posibilitatea să îl căutaţi chiar pe banalulul Wikipedia! Antarctica este un loc excelent pentru activităţi astronomice în infraroşu şi  unde ultrascurte, şi, de asemenea, are avantajul că obiectele pot fi observate în mod continuu, fără interferenţele din ciclul zi-noapte. Trebuie să adaug că este imposibil să ne imaginăm o geometrie, în care un obiect poate fi vazut doar de la Polul Sud.

6. Exista mai multe fotografii şi înregistrări video pe internet care par să fie ale planetei Nibiru. Nu este acest fapt o dovada că există această planetă?

David Morrison: Marea majoritate a fotografiilor şi clipurile video de pe internet reprezintă elemente situate în apropierea Soarelui ( care aparent susţin afirmaţia că Nibiru a fost ascunsă în spatele Soarelui în toţi aceşti ani.) Acestea sunt de fapt imagini false ale Soarelui cauzate de reflexiile interne în lentilă, adesea numite lentile flare. Aveţi posibilitatea să le identificaţi cu uşurinţă prin faptul că ele apar diametral opuse pe imaginea reală solară, ca şi cum se reflectă în centrul imaginii. Acest lucru este evident mai ales în clipuri video, în cazul în care după cum se mişcă aparatul de fotografiat, avem o imagine falsă, exact opusul imaginii reale. Lentila flară este o sursă din care au apărut mai multe fotografii OZN luate pe timp de noapte, cu puternice surse de lumină, cum ar fi cadrul stradal. Sunt surprins că oamenii nu recunosc acest artefact comun al fotografiei. Sunt uimit că, de asemenea, aceste fotografii care arată ceva aproape la fel de mare şi luminos ca Soarele (un fel de al "al doilea" Soare) sunt acceptate, împreună cu cererile făcute pe unele web- site-uri, aceeaşi că Nibiru este prea slab pentru a fi văzut sau fotografiat, cu excepţia cazului în care fotografiile provin de la telescoape foarte mari . O fotografie pe scară largă realizată de telescoape  (greatdreams.com / Nibiru-possible.jpg) arată două puncte de vedere ale unui nor de gaze, o expansiune mult dincolo de sistemul solar, care nu este în mişcare; puteţi vedea acest lucru de la faptul că stelele sunt aceleaşi în ambele imagini. O cercetare atentă ne arată un fel de inel de gaz în jurul V838, o stea Mon. Astfel de poze s-a dovedit că sunt lucrate uşor în Photoshop. Aceste imagini, hilare, cred eu că sunt realizate doar pentru a speria oamenii!

7. Cum puteţi atunci să vă explicaţi faptul că perimetrul de la 5h 53m 27s la  6h 10m 58s a fost înnegrit în Google Sky şi Microsoft Telescope? Oamenii sugerează că acestă zonă a fost înnegrită din cauză că acestea sunt coordonatele din prezent ale Nibiru.

David Morrison: Câţiva oameni m-au întrebat despre acest dreptunghi în Orion, reprezentat în Google Sky, care este o prezentare de imagini de la Sloan Digital Survey. Acest lucru nu poate fi un loc "pentru a ascunde" Nibiru, deoarece este o parte a cerului, care a putut fi vazută aproape de pretutindeni de pe Pământ în iarna lui 2007-08. Paradoxal, tot  atunci o mare parte dintre cei interesaţi de subiect au început să vorbească despre Nibiru. Chiar acest lucru contrazice teoria care susţine că Nibiru este ascuns în spatele Soarelui sau că ar putea fi văzută numai din emisfera sudică! Dar am fost prea curios faţă de acest acest dreptunghi gol, aşa că am rugat un prieten, care este cercetător ştiinţific principal la Google Sky, să mă ajute.  El mi-a explicat că "a aflat că datele lipsă sunt cauza unei erori de prelucrare a imaginii de către programul pe care îl utilizează pentru a afişa imaginile - sondaj Sloan".

8. În cazul în care Guvernul SUA ştia despre existenţa Nibiru, nu ar fi păstrat secretul pentru a evita panica generală? Nu este aceasta, lipsa locurilor de muncă de exemplu, o tactică a guvernului de a menţine preocuparea populaţiei spre o altă zonă de interes?

David Morrison: Există mai multe obiective ale guvernului, dar acestea nu includ o astfel de teorie, fantezistă. Există o lungă istorie în asocierea lucrurilor rele cu adversari politici (cititorii mai bătrâni îşi vor aminti despre decalajul de "rachete" în alegerile din 1960, cei mai tineri vor nota multe referiri actuale legate de păstrarea în condiţii de siguranţă a SUA faţă de terorişti). În plus, sociologii au subliniat faptul că multe dintre conceptele noastre de panică publice sunt un produs fabricat la Hollywood, în timp ce în oamenii, în realitate au o experienţă bună în a se ajuta reciproc într-un moment asociat cu pericolul. Eu merg pe ideea că întotdeauna un secret iese la iveală şi atunci când o face lucrurile devin mai rele decât în faza desconspiraării sale în momentul zero. Şi în cazul Nibiru, aceste fapte ar trebui să iasă - dacă există - curând la iveală. Eu sunt convins că guvernul nu ar fi putut păstra secretă existenţa Nibiru. Dacă ar fi fost reală, evoluţia acestei planete ar fi fost urmărită de mii de astronomi, amatori precum şi de către profesionist. Aceşti astronomi sunt răspândiţi peste tot în lume. Cunosc comunitatea astronomică şi vă garantez că aceşti oameni de ştiinţă nu ar fi păstrat un astfel de secret, chiar dacă li s-ar fi ordonat să o facă! Tu chiar crezi că se poate ascunde o planetă în drumul său spre interiorul sistemului solar?

9. De ce calendarul mayaş ne spune că lumea se va termina în 2012 dacă nu este aşa? În trecut, se vorbeşte, că acest popor a mai făcut predicţii reale legate de evoluţia timpului, a planetelor...

David Morrison: Există calendare pentru timp, dar nu există calendare pentru prezicerea viitorului. Astronomii mayaşi au fost inteligenţi şi au dezvoltat un calendar foarte complex. Calendarele antice sunt interesante pentru istorici, dar ele nu se pot potrivi cu capacitatea pe care o avem astăzi pentru a ţine evidenţa timpului şi nici care să aibă precizia celor în uz. Indiferent dacă aceste calendare sunt contemporane sau vechi, ele nu pot prezice viitorul planetei noastre sau să ne avertizeze despre lucruri care să se întâmple la o dată precisă, cum ar fi 2012. De exemplu, calendarul meu de birou se termină mult mai devreme, pe 31 decembrie 2009, dar eu nu pot interpreta acest lucru ca o predictie a Armaghedonului. Acesta este doar începutul unui nou an, 2010!

10. Care este teoria legată de schimbarea polilor magnetici? Este adevărat că scoarţa terestră are o rotaţie de 180 de grade în jurul nucleului său într-o sesiune de zile, dacă nu chiar de ore? Are această mişcare de a face cu sistemul nostru solar, cu schimbarea polilor magnetici? Internetul abundă în informaţii care spun că în 2012 vor începe cele mai puternice furturni solare de pe Pământ. Ce se va întâmpla cu omenirea dacă în acel moment câmpul magnetic al pământului nu o va putea proteja de diferite obiecte din spaţiu?

David Morrison: O inversare în mişcarea de rotaţie a Pământului este imposibilă. Ea nu s-a întâmplat niciodată şi nu se va întâmpla. Există mişcări lente ale continentelor (de exemplu, Antarctica a fost aproape de Ecuador cu sute de milioane de ani în urmă), dar acest lucru este irelevant pentru cercetările legate de o posibilă inversare a polilor de rotaţie. Cu toate acestea, multe dintre aceste site-uri de pe internet "specializate" în problema catastrofelor trag o "momeală Shift" pentru a păcăli oamenii. Ei susţin o relaţie între rotaţia şi polaritatea magnetică a Pământului, care se schimbă neregulamentar, cu o inversare magnetică care are loc o dată la 400. 000 de ani, în medie. Din ceea ce ştim, o astfel de inversare magnetică nu produce nici un pericol pentru viaţa de pe Pământ. Oricum, o inversare magnetică este foarte puţin probabil să se întâmple în următoarele câteva milenii. Chiar şi în aceste condiţii, aceste site-uri susţin în mod fals că o inversare magnetică este posibilă foarte curând, în 2012, şi că acest lucru este la fel, sau va declanşa, o inversare a polilor de rotaţie. Linia de bază este: (a) direcţia de rotaţie şi de polaritate magnetică nu sunt legate. (b) Nu există nici un motiv să ne aşteptăm o inversare a polarităţii magnetice în orice moment sau în curând, sau pentru a anticipa orice efecte negative asupra vieţii atunci când aceasta se întâmplă în cele din urmă.  (c) O schimbare bruscă în stâlp de rotaţie, cu consecinţe dezastruoase este imposibilă. De asemenea, nici una dintre aceste teorii nu are de a face cu ecuatorul galactic sau cu oricare dintre celelalte prostii legate de aliniamente, care apar pe multe dintre sursele de promovare a teoriei conspiraţiei.

11. În 2012 se vorbeşte despre faptul că planetele se vor alinia şi că Pâmântul se va afla în centrul Căii Lactee. Care vor  fi efectele acestui posibil fenomen pentru Pământ? Ar putea provoca o schimbare stâlp, şi dacă da, la ce ar trebui să ne aşteptăm?


David Morrison: Nu există nici o aliniere a planetelor, în 2012, sau în orice alt moment. Nici în următoarele decenii sau în următoarele secole. În ceea ce priveşte Pământul, fiind în centrul Căii Lactee, chiar nu vă pot răspunde pentru că eu, ca cercetător, nu ştiu ce înseamnă această frază!  Dacă vă referiţi la Calea Lactee, suntem destul de departe, spre marginea acestei galaxii spirală, aproximativ la 30.000 de ani lumină de centrul ei. De aproximativ 225-250 milioane de ani suntem  mereu, aproximativ, la aceeaşi distanţă. În ceea ce priveşte o schimbare pol, eu, de asemenea, nu ştiu ce înseamnă asta. Dacă aceasta înseamnă o schimbare bruscă în poziţia de pol (care reprezintă axa de rotaţie a Pământului), atunci acest lucru este imposibil, aşa cum se menţionează şi în răspunsul dat la întrebarea de dinainte. Nu există nici un motiv să ne aşteptăm ca 2012 să fie diferit faţă de orice alt an.

12. În cazul în care Nibiru este o farsă, de ce NASA nu formulează nimic oficial pe această temă?  Cum poate să permită ca astfel de teorii să sperie şi să terorizeze omenirea? De ce nu ia guvernul SUA atitudine faţă de acest aspect?

David Morrison: Dacă ai curiozitatea să te duci încă din start pe nasa.gov, vei vedea mai multe poveşti care spun că  Nibiru-2012 este o mare păcăleală. Încercaţi să căutaţi pe nasa.com "Nibiru" sau "2012". Nu există nimic mai mult decât NASA să o poată face în acest sens. Aceste farse nu au nimic de-a face cu NASA şi nu sunt bazate pe date ştiinţifice.  Astfel, noi, ca Agenţie nu suntem direct implicaţi. Dar oamenii de ştiinţă, atât din interiorul cât şi din afara NASA, recunosc că această păcăleală, cu tot efortul său de a speria oamenii, este o distragere a atenţiei de la probleme mai importante care sunt legate de domeniul ştiinţei. Putem vorbi aici, de exemplu,  despre încălzirea globală şi despre pierderea diversităţii biologice. Trăim într-o ţară în care există libertatea de exprimare, şi care include libertatea de a minţi. Ar trebui să fii bucuros că nu există cenzori. Dar dacă vei utiliza doar bunul simţ sunt sigur că poţi recunoaşte astfel de minciuni. Cu cât ne apropiem de 2012, cu atât mai mult acest fapt va deveni mai evident. Nu este logic să ceri dovada că Judecata de Apoi se va produce în 2012,  că aceasta este o farsă. Întrebările dumneavoastră ar trebui să fie pentru a susţine Judecatii de Apoi, pentru a dovedi că ceea ce spun ei este adevărat, nu pentru ca NASA să dovedească acest fals. Dacă cineva va afirma pe internet că au existat elefanţi violeţi cu o înălţime de 50 de piciore şi că au  mers pe jos de curând prin Cleveland, ar trebui ca NASA să demonstreze că acest lucru este o minciună? Sarcina probei cade asupra celor care fac astfel de creanţe sălbatice. Cu toate acestea, cred că astronomii au atins punctul în care ne putem permite să oferim argumente extrem de puternice, care să arate că Nibiru nu există. O planeta mare (sau un pitic maro), din sistemul nostru solar, ar fi fost cunoscute de astronomi de mai mulţi ani, atât în mod indirect - de la perturbaţiile sale gravitaţionale asupra altor obiecte- cât şi prin detectarea direct în infraroşu.  În plus, în cazul în care o masă mare a trecut prin interiorul sistemului solar o dată la 3600 ani, ne-ar vedea efectele sale perturbatoare pe orbitele planetelor interioare, dar noi nu! Nu aveţi nevoie de cuvântul meu pentru asta. Este nevoie să utilizăm doar bunul simţ.  În 2008, multe site-uri au spus că Nibiru ar fi vizibil cu ochiul liber în primăvara anului 2009. Ai vazut cumva Nibiru?






×
Subiecte în articol: lumea