x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Catastrofele naturii

Catastrofele naturii

09 Dec 2004   •   00:00

CIUDATENII
Inundatii, tsunami, grindina, cutremure si fulgere furioase

Necazuri la tot pasul! Fac parte din cotidian deja. Catastrofele naturale se chinuie si ele, din rasputeri, sa tina pasul cu necazurile, nu care cumva sa fie mai prejos. In consecinta, Cartea Recordurilor de la Editura Rao si-a asumat responsabilitatea de-a consemna "nazbatiile" naturale.
MIRUNA MIHALCEA
Click pentru a mari imaginea
Nu doar cutremurele si inundatiile fac victime. Grindina, fulgerele, cicloanele, tornadele si valurile, toate-si fac un scop din a produce cat mai multe pagube si victime. Deh, asta le e meseria! N-ai sa vezi un cutremur bland, o grindina simpatica, un fulger catifelat sau un ciclon prietenos…

CUTREMURE. In Japonia, 1923, are loc cutremurul cu magnitudine 8,19 care produce cele mai mari distrugeri din istorie. 575.000 de case au fost distruse in Tokyo si Yokohama, iar 142.807 de oameni au fost declarati morti sau disparuti. In sudul orasului Yokohama, solul s-a ridicat cu pana la 7,3 metri, modificand linia tarmului. Abia dupa 72 de ore a inceput sa revina la pozitia initiala. Pagubele au fost estimate la 1 miliard de dolari, pe langa pierderile de vieti omenesti. Revenind la mortile cauzate de cutremure, recordul l-a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade care a lovit regiunea Tangshan din China, in 1976. Se estimeaza ca 255.000 de persoane au decedat. Iar in ’99 s-a produs si un miracol. O pisica a fost gasita vie, dupa 80 de zile, sub daramaturile provocate de cutremurul care a lovit Taiwanul, ucigand 2.400 de persoane.

INUNDATII. Cele mai multe victime le-a produs revarsarea Fluviului Galben, in 1887. Au murit aproximativ 900.000 de persoane. In privinta distrugerilor, tot fluvii din China au fost capul rautatilor. Hwai si Yangtze au distrus, in 1950, 890.000 de case, au ucis 490 de oameni si au lasat alti 10 milioane fara adapost. In total, 2 milioane de hectare au fost acoperite de ape. In Bengal, in schimb, ploile musonice cazute in 1978, au lasat 15 milioane de oameni fara case, din totalul de 44 de milioane. In aceste conditii, pierderile economice s-au ridicat la 11,3 milioane de dolari.

FULGERE SI GRINDINA. In anul de gratie 1963, un nemernic de fulger a reusit performanta de a ucide 81 de personae aflate la bordul unui Boeing 707. Iar in 1984, pagubele totale provocate de grindina au fost estimate la 1 miliard de dolari. Cu atat mai rau cu cat majoritatea cladirilor afectate nu erau asigurate. Din pacate, grindina a si ucis. In India, mai precis, au murit 246 de persoane in timpul unei furtuni.

CICLOANE. Uraganul Mitch a fost tare suparat cand a lovit Nicaragua si Honduras, in 1998. A distrus 93.600 de case, lasand 2,5 milioane de oameni dependenti de ajutoarele internationale. Pe de alta parte, in Bangladesh, ciclonul a fost de-a dreptul furios. A ucis aproximativ 1 milion de persoane, adica peste jumatate din populatie. Ca sa nu mai spunem ca uraganul Andrew, care a lovit orasul Homestead din Florida, SUA, in 1992, a cauzat pagube estimate la 15,5 miliarde de dolari, din punct de vedere al asigurarilor.

TSUNAMI. In 1986 au murit aproape 27.000 de oameni cand un tsunami (val urias provocat de un cutremur) a lovit coastele nipone din Marea Japoniei. Cel mai ucigator "bandit" din epoca moderna a ucis si el 8.000 de oameni, in regiunea Golfului Moro din Filipine.

.

.

O lume nebuna, nebuna, nebuna...

Deseori, oamenii sunt tentati sa reactioneze in moduri cu totul neobisnuite, atunci cand ei devin protagonistii unor evenimente neprevazute. Atitudinea lor, in astfel de momente, ar trebui, mai degraba, evitata cu orice pret, decat imitata pana la detaliu.
RADU POPA

BERE ANTIIMBATRANIRE. O veste buna pentru consumatorii "inveterati" de bere din intreaga lume. Lichidul lor preferat ii va putea face, in viitorul apropiat, sa arate mai tineri si mai sanatosi. Reprezentantii firmei "Neuzelle Kloster", situata in estul Germaniei, ce detin o experienta de 400 de ani in fabricarea berii, sustin ca ultimul sortiment produs de ei este imbunatatit cu o serie de elemente ce pot mentine o buna stare de sanatate si incetini procesul de imbatranire. Lichidul, pe a carui eticheta numele sau este inscris intr-o ciudata combinatie a limbii engleze cu cea germana, a fost produs adaugand ape minerale naturale, alge si antioxidanti la traditionalele ingredinte din compozitia berii (apa, orz, mei) rezultand un produs bogat in vitamine si elemente minerale. Directorul companiei producatoare a declarat ca spera ca noul sortiment de bere sa ii incurajeze pe oameni sa duca o viata mai sanatoasa si mai echilibrata.

URINA CE "MACINA" PICIORUL PODULUI. Un pod din insula indoneziana Sumatra este pe punctul de a se prabusi. Motivul? Prea multi oameni au urinat la baza unuia dintre pilonii de otel ai acestuia, accelerand procesul sau de corodare. Functionarii publici au descoperit ca Podul Ampera, din orasul Palembang, capitala unei provincii din sudul Sumatrei, au inceput sa manifeste semne de ingrijorare referitoare la unghiul sub care a inceput sa se incline unul dintre piloni si la accelerarea procesului de dezagregare a rocilor din apropiere, in perioadele in care traficul se intensifica. Potrivit unui oficial al administratiei publice, podul a inceput sa se deterioreze deoarece oamenii obisnuiau deseori sa urineze pe unul dintre piloni, contribuind la corodarea structurii acestuia. El a declarat fortele corozive ale fluidului acid pot provoca, in orice moment, o pabusire a podului. In scop preventiv, traseele vehiculelor de transport mai grele de o tona vor fi deviate din zona respectiva.

S-A SINUCIS CU PROPRIUL SCAUN ELECTRIC. Un lituanian in varsta de 74 de ani s-a sinucis cu un scaun electric, dispozitiv pe care se pare ca l-a construit cu forte proprii. Barbatul a fost descoperit de rudele sale, ingrijorate de faptul ca nu mai puteau lua legatura cu el, in apartamentul sau din orasul Kaunas. Politistii au declarat ca au descoperit cadavrul asezat pe un scaun, inconjurat de electrozi si cabluri conectate la un panou electric montat in perete.
×
Subiecte în articol: oameni