x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CE: România ar trebui să aibă ca prioritate soluţionarea dezechilibrelor macroeconomice şi fiscale

CE: România ar trebui să aibă ca prioritate soluţionarea dezechilibrelor macroeconomice şi fiscale

28 Ian 2009   •   00:00

Comisia Europeană a recomandat, astăzi, României să aibă ca prioritate actuală soluţionarea problemei dezechilibrelor macroeconomice şi a celor fiscale ce riscă să afecteze caracterul durabil al creşterii economice pe termen mediu şi lung. În acelaşi timp, România ar trebui să-şi accelereze reformele structurale pentru a transforma economia dintr-una bazată pe avantaje de cost, într-una care să se bazeze mai mult pe productivitate, inovare şi cunoaştere, informează Agerpres.



Executivul comunitar a prezentat pentru fiecare stat membru al UE o evaluare anuală a punerii în practică a reformelor structurale incluse în Strategie Lisabona, în contextul Planului European de Relansare Economică. Această evaluare va fi prezentată Consiliului UE ca un proiect de recomandare adresată statelor membre, ce va fi supus la vot în perioada următoare Consiliului European de primăvară, de la jumătatea lunii martie. Evaluarea CE arată că ritmul de creştere al PIB al României s-a accelerat la 7,8 la sută în 2008, în special ca urmare a unei creşteri record a consumului şi investiţiilor. Totuşi, este probabil ca acest indicator să se reducă considerabil în 2009, ca rezultat al condiţiilor de creditare mai stricte, a scăderii consumului şi a reducerii încrederii investitorilor. "Inflaţia a ajuns la aproape opt la sută în 2008, dar se prognozează o scădere a ei în 2009. Deficitul bugetar a atins 5,2 la sută în 2008 şi în absenţa unei schimbări a politicii (bugetare) el va creşte şi mai mult în 2009. În pofida unei slăbiri a cererii interne, deficitul de cont curent este de aşteptat să rămână ridicat, la 13 la sută din PIB în 2008 şi de cel puţin 10 la sută în 2009", menţionează CE în estimările date publicităţii astăzi, la prânz.

Politici normative mai bune şi coerente
În ceea ce priveşte rata ocupării forţei de muncă, aceasta ar urma să rămână undeva la sub 60 la sută în 2009, iar şomajul va creşte uşor. Şomajul în rândul tinerilor, de peste 20 la sută, este printre cel mai ridicat din UE. Recesiunea globală va avea ca rezultat creşterea ratei şomajului, inclusiv în domenii care s-au confruntat cu penurie de forţă de muncă (industria auto, textilele, industria petrochimică şi construcţiile), ceea ce va afecta persoanele cu calificare redusă şi pe tineri în special. În acelaşi timp, Comisia Europeană va evalua măsurile luate de România pentru a asigura consolidarea fiscală şi a răspunde recesiunii economice în acord cu principiile stabilite în Planul European de Relansare Economică adoptat de Consiliul European (din decembrie 2008). În ce priveşte finanţele publice, executivul UE va evalua compatibilitatea Programului de convergenţă actualizat cu Pactul de Creştere şi Stabilitate. "În acest context, România ar trebui să-şi intensifice paşii pentru continuarea consolidării fiscale şi să-şi rezolve urgent problema dezechilibrelor macroeconomice", se mai arată în evaluarea CE. România a continuat să-şi pună în aplicare Programul Naţional de Reformă, deşi progresele au fost lente. După cum menţionează Comisia, ţara noastră a continuat politica de relaxare fiscală, care a contribuit la dezchilibrele macroeconomice şi fiscale. În opinia executivului comunitar, "este nevoie de eforturi suplimentare pentru ameliorarea eficienţei administraţiei publice". În lumina evaluării realizate de Comisia Europeană, proiectul care va fi supus la vot în Consiliul UE recomandă României să-şi consolideze eficienţa şi independenţa administraţiei publice, atât la nivel central, cât şi local. De asemenea, România ar trebui să-şi reanalizeze structura cheltuielilor în sensul creşterii cotei cheltuielilor destinate consolidării creşterii economice, prin reducerea şi redirecţionarea ajutoarelor de stat către obiective orizontale . În acest fel, s-ar păstra competitivitatea externă a economiei româneşti şi s-ar putea ţine sub control deficitul de cont curent şi inflaţia. În contextul unei politici normative mai bune şi coerente, României i se mai recomandă să pună în aplicare urgent măsuri de simplificare substanţială a procedurilor administrative, pentru a se ameliora climatul de afaceri şi a se reduce sursele de corupţie. În fine, ţara noastră ar trebui să-şi îmbunătăţească calitatea sistemelor de educaţie şi pregătire a forţei de muncă, inclusiv în ce priveşte învăţarea pe tot parcursul vieţii, să reducă abandonul şcolar şi să faciliteze angajarea tinerilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: sută lumea