x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cernobil dupa 20 de ani

Cernobil dupa 20 de ani

de Cristina Ologeanu    |    21 Apr 2006   •   00:00
Cernobil dupa 20 de ani
STIINTA
O explozie care a afectat Europa si estul SUA

La 26 aprilie 1986, reactorul numarul patru al Centralei nucleare de la Cernobil a explodat. O flacara in culorile curcubeului s-a proiectat la o inaltime de 1.000 de metri pe cerul Ucrainei.

CIFRE. Considerata cel mai cumplit accident industrial si ecologic din istoria lumii, explozia de la Cernobil a produs un nor de resturi radioactive care au plutit peste regiuni din vestul Uniunii Sovietice, estul Europei, Scandinavia, Marea Britanie si estul Statelor Unite. Portiuni intinse din Ucraina, Belarus si Rusia au fost grav contaminate, ceea ce a dus la stramutarea a aproximativ 200.000 de persoane. Aproximativ 60% din precipitatiile radioactive care au urmat au cazut in Belarus. In urmatoarele opt luni de la explozie, 800.000 de soldati, mineri, pompieri si civili din toate colturile Uniunii Sovietice au facut eforturi pentru a reduce radioactivitatea din regiune.

EFECTE. Pe termen lung, acest dezastru ecologic a distrus mediul, a produs multe victime umane si animale, a dus la aparitia unor boli canceroase si mutatii genetice. La 26 aprilie 2006, la ora 22:00, Discovery Channel comemoreaza implinirea a 20 de ani de la aceasta zi neagra din istoria moderna, cu programul special "Batalia de la Cernobil". Documentarul va prezenta si fotografiile de arhiva realizate de Igor Kostin, unicul fotograf din lume care a inregistrat, cu eforturi imense, dezastrul de la Cernobil, de la prima explozie si pana in zilele noastre. Ca urmare a muncii sale in zona respectiva, Kostin este acum, la randul sau, victima unei boli provocate de radiatii.

×