x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Charlie si Fabrica de ciocolata

Charlie si Fabrica de ciocolata

de Sebastian S. Eduard    |    07 Oct 2005   •   00:00
Charlie si Fabrica de ciocolata
CARTE
Poate ca ati vazut filmul, cu Johnny Depp in rolul principal. Dar ati "gustat" cartea?

Editura Rao ne propune o lectura de zile mari: "Charlie si fabrica de ciocolata", a lui Roald Dahl. "Pentru copii"... veti spune. Ati incercat insa?

TABU. Faimoasa Fabrica de ciocolata a excentricului domn Willy Wonka tocmai si-a deschis portile pentru cei mai norocosi copii; printre ei si Charlie Bucket, un baietel sarac, care locuieste intr-o casuta de lemn, aflata la periferia unui mare oras.

Vizita in minunata fabrica la care Charlie priveste cu jind in fiecare zi e implinirea unui vis, aproape un miracol pentru el, caci, sa nu uitam, s-a cam saturat de cartofi fierti, varza si supa de varza, si cand nici acestea nu se mai gasesc pe masa familiei Bucker, dolarul gasit in drum si apoi descoperirea ultimului Bilet Auriu chiar in ultima zi de concurs inseamna cea mai fericita zi din viata lui.

AVENTURA. Impreuna cu Augustus, Veruca, Violet si Mike porneste in marea aventura in urma careia va afla misterul ce salasluieste dincolo de uriasele porti, ce secret teribil detine ciudatul domn Wonka de poate produce cea mai buna ciocolata din toata lumea?! Dar adevarul pe care il afla in urma acestei calatorii depaseste orice imaginatie. Si aceasta e ziua in care viata lui se schimba pentru totdeauna, caci Fabrica de ciocolata se adevereste a fi cel mai minunat loc de pe fata pamantului.

ECRANIZARE
Povestea a si fost ecranizata, iar Helena Bonham Carter si Johnny Depp au jucat rolurile principale. Pentru ecranizarea povestii, producatorii Brad Grey si Richard Zanuck nu si-au putut imagina in ce proiect se implica. "A fost mai mare decat orice alt proiect in care am fost implicat in intreaga mea cariera, nu doar ca producator, ci si ca director de productie. Este mai mare si ca domeniu, dimensiune si imaginatie", spune Zanuck, castigator al Premiului Oscar pentru Driving Miss Daisy.

VANZARI
Publicata in 1964, "Charlie si Fabrica de ciocolata" a sarbatorit de curand 40 de ani de la aparitie. Iubita in aceeasi masura de copii si de adulti astazi la fel cum a fost in ultimii 40 de ani, cartea s-a vandut in peste 13 milioane de exemplare in lumea intreaga si a fost tradusa in 32 de limbi. Popularitatea sa permanenta arata cat de bine autorul a inteles, a apreciat copiii si a comunicat cu ei. Dupa cum Grey observa, "nu a vorbit niciodata cu superioritate cititorilor lui si nici nu le-a subestimat inteligenta".

SEMNALE EDITORIALE

Spanzuratul de la Saint-Pholien

Editura Polirom. Seria "Maigret" continua cu un nou roman semnat Georges Simenon: "Spanzuratul de la Saint-Pholien". O urmarire care incepe la Bruxelles si se sfarseste abia in Germania, la Bremen... Un vagabond ce-si zboara creierii intr-o camera mizera de hotel... O investigatie stranie, in cursul careia Maigret trece la un pas de moarte, dar il elibereaza pe cel ce voise sa-i ia viata... Desi aparent disparate, toate piesele mozaicului trimit la o drama petrecuta cu zece ani inainte...

Povestile de dragoste ale unui oras

Editura Humanitas. Inaltat in urma cu trei secole din ordinul lui Petru cel Mare, despot luminat, crud si vizionar, Sankt-Petersburgul, "Venetia Nordului", s-a ivit din mlastinile Nevei. Ascensiunea viitorului Leningrad e un rezumat de ambitii, pasiuni si nebunie. Citind romanul lui Fedorovski, intelegem mai bine "sufletul rus" si istoria ultimelor secole ale Imperiului tarilor; biografia orasului e insufletita de personaje celebre, de la Petru I insusi la Ecaterina cea Mare, Potemkin, Gogol, Puskin.

Casa regala, femeile fatale

Editura Tritonic. Cartea cu titlu atat de incitant - "Casa Regala, femeile fatale, masoneria si dictatorii secolului XX" - este scrisa de un profesor, Petre Dogaru, pasionat de istorie, cercetator asiduu al surselor de toate categoriile. Aproape toate problemele abordate sunt controversate, diferite si cu un puternic impact actual: viata intima a lui Carol al II-lea, a Regelui Mihai, a Reginelor Maria si Elena, a Principelui Nicolae, a Principeselor Marioara, Elisabeta si Ileana, dar si a lui Gheorghiu-Dej si Ana Paucker.

Dosarul Odessa

Editura Rao. ODESSA inseamna Organizatia fostilor membrii SS. Obiectivele acesteia vizeaza reintegrarea, reabilitarea si sustinerea materiala a batranilor nazisti, infiltrarea lor in partidele politice, apararea criminalilor SS adusi in fata tribunalelor, cat si acreditarea ideii ca ucigasii SS nu au fost decat simpli soldati care si-au facut datoria. Semnat de Frederick Forsyth, "Dosarul Odessa" contine documentele care au provocat cea mai serioasa infrangere suferita de aceasta organizatie.
×
Subiecte în articol: ciocolata fabrica