x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun China - Case din orez şi zahăr

China - Case din orez şi zahăr

de Anca Aldea    |    04 Feb 2009   •   00:00
China - Case din orez şi zahăr

"Legate" cu sirop de orez şi trestie de zahăr, casele din Fujian dăinuie de patru şi chiar şase secole. Pentru conservarea lor este nevoie de intervenţia în forţă a echipelor de restauratori. Dar autorităţile nu pot interveni, pentru că numeroase astfel de construcţii sunt în continuare locuite. 



Casele Tulou din China reprezintă o poveste a timpului. Secole de istorie au trecut peste oamenii acestor locuri. Construcţiile sunt alcătuite din clădiri în formă circulară, amplasate de regulă în jurul unui sanctuar. Ca materiale de construcţie, chinezii au folosit amestecuri de pământ, nisip şi var nestins, iar pentru "a lipi" structurile între ele au folosit soluţii speciale pe bază de zahăr brun şi orez. În prezent se cunosc cel puţin 20.000 de astfel de case în toată partea de sud a Fujianului. Iar 46 din ele au fost incluse în vara anului trecut în patrimoniul cultural al UNESCO.

Muzee locuite

Celebrele Tulou, care au fost confundate de sateliţii serviciilor secrete americane ca fiind depozite pentru rachete (din cauza locaţiei lor strategice, între dealuri, departe de zonele urbane şi agitate), funcţionează ca un magnet pentru turiştii din lumea-ntreagă. Vizitatorii se înghesuie să viziteze complexul Tulou din Fujian. Mulţi se opresc în faţa caselor din Chengqilou, unde mai trăiesc câţiva bătrâni. Rudele şi vecinii lor s-au mutat la oraş. Descendenţi ai poporului Hakka, cei 32 de bătrâni refuză să-şi părăsească săracele cămine. "Oricine îşi permite să plece şi să înceapă o viaţă nouă în altă parte se duce de aici. Oamenii îşi doresc case cu baie şi încăperi mai mari", spune unul dintre cei rămaşi la Chengqilou. Turiştii vin să vadă casele Tulou de la Chengqilou, dar şi de la Wuyunlou, dar nu sunt lăsaţi să intre. Stâlpii de susţinere, construiţi din lemn, sunt mâncaţi de cari, iar pereţii exteriori au început să cadă.

La Wuyunlou, într-o casă veche de şase secole încă trăiesc oameni – trei bătrâni uitaţi parcă de vreme. Familia unuia dintre ei a locuit aici de 376 de ani. Bătrânul este legat de aceste locuri şi, în ciuda presiunilor venite de la autorităţi, el nu vrea nici în ruptul capului să-şi piardă locuinţa. Va rămâne aici până la moarte. Fiii şi nepoţii lui l-au părăsit de mult, el însă este sentimental. Autorităţile continuă să facă presiuni asupra celor rămaşi.

Hakka, un popor misterios

Tradiţionalele case fortificate, cu formă bizară, dar ingenioasă fuseseră locuite odinioară de o populaţie a cărei iniţială ocupaţie era pescuitul. Locuitorii, denumiţi Hakka, veniseră aici din cauza persecuţiei la care fuseseră supuşi. Unii istorici spun că Hakka ar fi refugiul şi adăpostul culturii chineze han şi că pe parcursul a două milenii de migraţie ei s-au dovedit cei mai conservatori în păstrarea tradiţiilor. De la aceşti etnici chinezi han au pornit cunoscutele arte marţiale "Dragon Kung Fu" şi tot lor li se datorează arhitectura unică defensivă şi bucătăria bazată pe un echilibru perfect între carne, legume "continentale" şi fructe de mare.

×
Subiecte în articol: magazin