x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Chişinău / Altercaţii pe străzile capitalei de Ziua României

Chişinău / Altercaţii pe străzile capitalei de Ziua României

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Dec 2008   •   00:00
Chişinău / Altercaţii pe străzile capitalei de Ziua României

Ziua Naţională a României a fost marcată de unele incidente în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, după ce un grup de tineri, “patrioţi ai Moldovei”, au încercat să blocheze depunerile tradiţionale de flori.



Ambasada Românie la Chişinău, lideri politici de peste Prut, reprezentanţi ai ONG-urilor au anunţat pentru ora 10.00 depuneri de flori la monumentul domnitorului. Cu câteva minute înainte de această oră, un grup de circa 15-20 de tineri cu lozinci antiromâneşti şi un aparat de amplificare a sunetului s-au postat în faţa monumentului încercând astfel să blocheze ceremonia, informează Agerpres. Ei au scandat lozinci antiunioniste şi menite să determine “neimplicarea României în afacerile interne ale Republicii Moldova”, precum “Pentru spirite şi spaţii mai uniţi-vă cu alţii”, “Ambasada României a uitat ce-i omenia”, “Pentru afaceri necurate mai vreţi două consulate”. Pe afişe erau înscrise mesaje similare: “Căraţi-vă acasă şi sărbătoriţi”, “Aşa unire nu dorim”, iar unul dintre tineri, probabil din greşeală, a afişat placarda invers.

Tinerii care au declarat că nu fac parte din nici o organizaţie au declarat că au venit pentru a bloca manifestaţia dedicată Zilei Naţionale a României. “Suntem un grup de studenţi şi liceeni care susţinem integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, suntem patrioţi ai Moldovei, ne iubim ţara şi suntem contra unirii”, a declarat unul din participanţi, refuzând să-şi spună numele. După câteva minute, câteva persoane au încercat să-i convingă să se dea la o parte pentru a putea depune flori. După ce tinerii au refuzat, unii participanţi la manifestaţie au trecut cu forţa de rândul format de tineri, iar un bărbat a smuls câteva afişe din mâinile acestora. Fiind huiduiţi şi agresaţi verbal, tinerii s-au deplasat în spatele monumentului, după care au plecat.

Cel puţin o sută de persoane au venit luni dimineaţă pentru a depune flori în cinstea Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire. Reprezentanţii Ambasadei României la Chişinău, în frunte cu ambasadorul Filip Teodorescu, lideri ai unor formaţiuni de opoziţie, precum Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Alianţa “Moldova Noastră”, reprezentanţi ai administraţiei locale din Chişinău, precum şi simpli cetăţeni au participat la manifestaţie. Un grup de câteva zeci de tineri, îmbrăcaţi în haine naţionale, cu icoane, drapele ale Republicii Moldova şi României au intonat “Hora Unirii” şi au făcut un cerc în jurul participanţilor la manifestaţie şi a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Chişinău

×
Subiecte în articol: româniei lumea