x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Chişinău / Globalizarea vs identitatea naţională. Teme pentru Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră

Chişinău / Globalizarea vs identitatea naţională. Teme pentru Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Noi 2008   •   00:00

Lucrările cele de-a 32-a ediţii a AP CEMN au început într-un stil rusesc: cuvântul de salut din partea lui Marian Lupu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, ţară care deţine în acest moment preşedinţia AP CEMN, informează Agerpres.



AP CEMN, susţin organizatorii,  şi-a demonstrat pe deplin viabilitatea, devenind un instrument democratic dinamic pentru dialogul şi cooperarea interparlamentară din regiunea Mării Negre, a declarat Lupu. „Continuăm să acordăm o importanţă deosebită activităţilor întreprinse în cadrul Adunării Parlamentare, al organizaţiei CEMN în ansamblu, precum şi colaborării cu organismele asociate ale acesteia în ceea ce priveşte iniţierea unor proiecte comune în domenii de interes pentru toate statele membre, considerând că în acest mod se realizează consolidarea identităţii regiunii Mării Negre”, a mai menţionat oficialul moldovean. Oficialul de la Chişinău a menţionat că este nevoie ca AP CEMN să facă eforturi suplimentare în vederea atingerii unui grad superior al dezvoltării economice şi crearea în viitor a unui spaţiu european şi global comun mai larg. Integrarea la nivel global a regiunii Mării Negre în tendinţa generală care se manifestă pe plan european, necesită sporirea dialogului politic în vederea construirii obiectivului suprem şi anume cel al construirii unei zone economice comune, a specificat Lupu.

Prezent la discuţii, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin s-a referit la cele două proiecte lansate în cadrul OCEMN - privind dezvoltarea Şoselei de Centură a Mării Negre şi privind dezvoltarea transportului pe Marea Neagră, menţionând că “întregul sistem al coridoarelor de transport va apropia şi mai mult regiunea Mării Negre de Uniunea Europeană şi va contribui la dezvoltarea în continuare a cooperării lor reciproc avantajoase”. Adjunctul ministrului de externe armean Gegham Charibjanian (Armenia deţine preşedinţia în exerciţiu a OCEMN) a declarat că una din priorităţile preşedinţiei armene constă în elaborarea de strategii energetice regionale în colaborare cu structurile respective ale UE, fapt ce presupune elaborarea unor proiecte comune şi atragerea Comisiei Europene pentru susţinerea colaborării energetice a membrilor OCEMN. Tot marţi, în prima jumătate a zilei, delegaţiile participante la AP CEMN l-au ales în calitate de vicepreşedinte al acestei structuri pe deputatul român Mircea Ciopraga, şeful delegaţiei României la AP CEMN. De asemenea au fost aleşi cei trei adjuncţi ai secretarului general al AP CEMN. Reuniunea se va încheia miercuri, cu preluarea preşedinţiei AP CEMN, pentru următoarele şase luni, de către România.

×
Subiecte în articol: mării negre lumea cemn