x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Chişinău/ Relaţia Moldova – UE, condiţionată de rezultatul alegerilor din 2009

Chişinău/ Relaţia Moldova – UE, condiţionată de rezultatul alegerilor din 2009

de Corina Andriuta    |    16 Feb 2008   •   00:00
Chişinău/ Relaţia Moldova – UE, condiţionată de rezultatul alegerilor din 2009

09:33 • Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a sugerat vineri la Chişinău că UE aşteaptă alegerile din 2009 pentru a evalua perspectivele relaţiei cu Bruxelles-ul ale Republicii Moldova şi a subliniat că mai este nevoie de progrese pentru a trece la o etapă superioară.

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a sugerat vineri la Chişinău că UE aşteaptă alegerile din 2009 pentru a evalua perspectivele relaţiei cu Bruxelles-ul ale Republicii Moldova şi a subliniat că mai este nevoie de progrese pentru a trece la o etapă superioară.

CONDIŢII. Comisia Europeană este dispusă să înceapă negocieri pe marginea unui nou cadru al relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova, care să ridice aceste relaţii la un nou grad de apropiere, dar numai după ce Chişinăul îşi va onora toate obligaţiile pe care şi le-a asumat în urmă cu trei ani prin Planul de Acţiuni cu UE, care expiră în luna martie, a declarat vineri comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, după întrevederea avută la Chişinău cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin. Potrivit comisarului european, alegerile parlamentare din 2009 vor fi un eveniment-cheie pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, "pentru că la Chişinău există ambasadori ai UE şi ai altor state occidentale care vor monitoriza cu atenţie procesul electoral şi alegerile propriu-zise. Iată de ce este absolut necesar ca aceste alegeri să fie libere şi corecte. Toate partidele participante la acest proces trebuie să primească acces egal la mass-media", a spus oficialul european după întâlnirea cu preşedintele Voronin. La o întrevedere cu studenţii, pe care a avut-o tot vineri, Benita Ferrero-Waldner a precizat că viitoarea campanie electorală trebuie să decurgă democratic, fără intimidări şi hărţuire la adresa opoziţiei. "Acest lucru este esenţial pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova".

OPTIMISM. Voronin, chiar dacă se pregăteşte să centreze eforturile de colaborare multilaterală cu Rusia, pozează în prietenul UE: "Ceea ce avem noi astăzi în relaţiile cu UE şi ceea ce ne propune Comisia Europeană prin comisarul său, pe noi, pe moldoveni, o să ne îndestuleze. Am înţeles şi din întâlnirile de la Bruxelles, şi acum, că perspectivele europene ale Republicii Moldova nu depind de cât de capabili vom fi să adoptăm legi, ci de cum vom reuşi să realizăm legile adoptate, să punem în practică acele standarde europene spre care tindem şi care au fost deja introduse în cele 27 de state membre. Şi poate primul şi cel mai important examen în acest sens vor fi alegerile parlamentare din 2009, pe care trebuie să le petrecem la cel mai înalt nivel democratic, transparent şi liber". Autorităţile moldovene au declarat de nenumărate ori că doresc un nou cadru, mai avansat, al relaţiilor cu Uniunea Europeană, care să ofere Republicii Moldova perspective clare de aderare, şi au început chiar unele consultări cu Slovenia, care deţine preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene, pentru lansarea negocierilor pe marginea acestui viitor cadru. "După ce Planul de Acţiuni va fi îndeplinit pe deplin, Uniunea Europeană este dispusă să negocieze posibilitatea semnării unui alt acord, care va fi mai profund, care va însemna relaţii mult mai strânse între Republica Moldova şi UE, un document care poate fi similar celui negociat în prezent cu Ucraina. Când va fi semnat un asemenea acord rămâne de văzut, dar, în primul rând, trebuie îndeplinită precondiţia realizării depline a angajamentelor asumate deja", a repetat vineri Benita Ferrero-Waldner. "Pentru încheierea unui nou acord vom avea nevoie de mandatul celor 27 ţări membre. Acest viitor document va prevedea un dialog politic mai strâns, dar şi un acord de comerţ liber sau de liber-schimb cu UE, precum şi o cooperare mai strânsă şi pe alte planuri. Dar, subliniez, avem nevoie de acceptul tuturor celor 27 de state membre înainte de a porni aceste discuţii", a insistat comisarul european. La o întâlnire pe care a avut-o vineri cu studenţii Universităţii de Stat din Chişinău, oficialul european declarase că Republica Moldova a făcut eforturi mari în realizarea prevederilor acestui document, în special în ultimile 12 luni, la nivel legislativ, şi ar fi important acum ca oficialităţile să se asigure că aceste legi sunt şi aplicate.

 

TRANSNISTRIA. În cei trei ani care au trecut de la semnarea Planului de Acţiuni cu UE, Chişinăul a obţinut un acord de facilitare a vizelor, în capitala moldoveană a fost deschis primul Centru Comun de Eliberare a Vizelor, iar UE a adoptat o reglementare ce va oferi Moldovei Preferinţe Comerciale Autonome adiţionale (PCA), care va intra în vigoare de la 1 martie. Pe de altă parte, UE a subliniat că pentru lansarea unor discuţii privind consolidarea relaţiilor sale cu Republica Moldova este nevoie de progrese suplimentare la Chişinău în domenii cum ar fi libertatea presei, lupta împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea climatului pentru investiţii. Oficialul european a menţionat că investiţiile directe străine în Republica Moldova au crescut substanţial în ultimul an, dar, potrivit comisarului, autorităţile trebuie să întreprindă măsuri hotărâte pentru a combate corupţia şi pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri şi a condiţii pentru continuarea creşterii volumului investiţiilor şi pe viitor. În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, Benita Ferrero-Waldner a salutat dorinţa preşedintelui Voronin de a revitaliza şi de a relansa procesul de negocieri şi l-a felicitat pentru iniţiativele sale de consolidare a încrederii între cele două părţi aflate în conflict, ceea ce poate constitui un mare pas înainte. La întrevederea cu studenţii, oficialul a spus că o soluţie pentru conflictul transnistrean trebuie să fie identificată în cadrul formatului "5 plus 2" , cu efortul comun al comunităţii internaţionale implicate în acest proces – Rusia, Ucraina, SUA şi Uniunea Europeană. Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, s-a aflat vineri la Chişinău pentru a discuta despre conflictul transnistrean şi relaţiile Republicii Moldova cu UE. Pe parcursul zilei ea a avut întrevederi cu primele persoane din stat, corpul dipomatic al statelor occidentale în Republica Moldova şi a ţinut o prelegere în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat.

 

×