x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Clasic - B.B. King, in concert

Clasic - B.B. King, in concert

29 Dec 2006   •   00:00
Clasic  -  B.B. King, in concert

King of the blues
B.B. King este in continuare in topul chitaristilor de blues. In documentarul de la 2 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural il vor putea urmari pe B.B. King in turneul din 1980, intreprins in Mississippi. Pentru mai bine de jumatate de secol, Riley B. King - cunoscut drept B.B. King - a dat o definitie blues-ului pentru masele largi. De cand a inceput sa inregistreze, in 1940, a lansat peste 50 de albume, multe dintre ele incluse acum in categoria clasic. S-a nascut la 16 septembrie 1925, pe o plantatie din Itta Bena, Mississippi, langa Indianola. In tinerete, a cantat la coltul strazii pentru cate un banut. Uneori, canta in mai mult de patru orase pe noapte. Abia cand a ajuns la Memphis (orasul in jurul caruia gravitau aproape toti muzicienii importanti ai vremii si care a sprijinit marea comunitate de afro-americani), cariera lui a inceput sa se contureze.

MEDALIE. De curand, starul blues a primit Medalia Libertatii (cea mai inalta distinctie acordata civililor) de la George W. Bush. "Mai bine de un secol, regele blues-ului si chitara sa, Lucille, au incantat spectatorii, au influentat generatii de chitaristi si au ajutat blues-ul sa-si ocupe locul special in traditia muzicala americana", a spus Bush in declaratia sa. (A.V.P.)

A 9-a de Beethoven
Vom asculta celebra simfonie a lui Beethoven, dirijata de Mariss Jansons si interpretata de Concertgebouw, din Amsterdam, la 25 decembrie 2005. A 9-a de Beethoven - mai ales finalul ei, "Oda bucuriei", ocupa un loc important in muzica si istorie. De la nasterea sa, in 1824, la Viena, aceasta ultima parte a compozitiei a fost utilizata pe post de imn de mai toate soiurile de puteri: nazisti, sovietici, Biserica Catolica etc. In 1989, a fost jucata pentru a sarbatori caderea Zidului Berlinului. Acum, "Oda bucuriei" a devenit imnul oficial al Europei. (Claudia Daboveanu)

Gingis Han, cavalerul apocalipsei
Povestea unui destin care a marcat vietile multor triburi, natii si regate. Toate reunite in cel mai vast imperiu din istorie. Numele sau era sinonim cu "Infricosatorul", datorita firii sale razboinice, necrutatoare. Seful unificator al clanurilor mongole si-a intins granitele imperiului din China pana-n Persia si din Rusia pana la Teheran. (C.D.)

Goran Bregovic si Orchestra de Nunti si Inmormantari
La cea de-a 27-a editie a Festivalului de jazz de la Montreal, Bregovic ne invita la o mare petrecere tiganeasca. Dupa succesul coloanelor sonore repurtat in filmele "Regina Margot" si "Underground", Bregovic si orchestra lui interpreteaza, spre deliciul spectatorilor sI telespectatorilor, intr-o atmosfera de sarbatoare, marile lor succese. Alamuri, costume traditionale, un cor, o orchestra de coarde, adica 50 de oameni pasionatI de muzica din balcani si de cea tiganeasca. Ritmuri indracite, carora trupurile infierbantate le rezista cu mare greutate… (C.D.)

×
Subiecte în articol: king