x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Connect-R, ţiganul român care îl aplaudă pe Sarkozy

Connect-R, ţiganul român care îl aplaudă pe Sarkozy

19 Oct 2010   •   00:00
Connect-R, ţiganul român care îl aplaudă pe Sarkozy

Connect-R conduce în topurile din România cu melodia sa "Burning Love". Este ţigan, se declară mândru de asta şi, cu riscul de a-i dezamăgi pe ai lui, spune că iniţiativa lui Sarkozy, de a desfiinţa taberele de ţigani din Franţa, este "excelentă".



Recunoaşte că nu are studii muzicale, dar crede că talentul său este înnăscut pentru că ştie să cânte la pian şi din gură fără niciun efort. Connect-R a fost la o şcoală mixtă din Bucureşti, frecventată atât de elevi romi cât şi români, care nu are nicio legătură cu şcolile de azi de la perifere, unde se înghesuie majoritatea populaţiei rome, precum cartierele Ferentari sau Jilava, de multe ori în condiţii precare.

"Întotdeauna am ştiut că voi avea succes. De mic copil simţeam că fac parte din lumea spectacolului, o lume plină de culoare, nu de cifre. Acestea au venit mai târziu, ca şi confirmarea culorii artistului pe care Dumnezeu a ales-o pentru mine', spune el. În opinia sa, arta şi muzica ar trebui să fie, ca în trecut, un element cheie pentru comunitatea romă. 'Cei de acum s-au schimbat mult, este dureros ceea ce se petrece. Rămân la marginea marilor oraşe şi se simt ruşinaţi de asta", declarase el într-un interviu publicat de Euronews. În faţa acestui ziar el a insistat însă că "repatrierile trebuie să continue".

Totuşi, el mai are speranţe şi este sigur că nu este valabil stereotipul că nu există ţigan care să trăiască din bani munciţi. "În primul rând omul este lucrarea Domnului... este adevărat că va trece un timp până când populaţia romani îşi va găsi stabilitatea, dar am toată încrederea", declară cântăreţul pentru ziarul El Mundo, care a trimis un reprezentant la Bucureşti să-i ia un interviu.

Muzica lui dance, cu influenţe de Soul, Rón'B, Reggae şi hip-hop, se aude peste tot. În ţară este la fel de popular ca şi românca Inna. Codiţele lui rasta şi tenul măsliniu au priză la marele public. "Fanii mei sunt ţigani, români, copii şi bătrâni, muzica nu ţine cont de vârstă, de culoarea pielii sau de religie", explică el, potrivit Agerpres. Connect-R încearcă să transmită prin succesul său că cel mai important lucru pentru comunitatea sa este integrarea, educaţia.

El vrea să demonstreze publicului că toate rasele şi naţionalităţile pot avea calităţi, precum bun simţ, talent şi capacitate de a munci din greu. De aceea la gala premiilor Romanian Music Awards (Premiile Muzicii Române), când a urcat pe scenă, şi-a deschis jacheta de piele pentru a se putea citi mesajul de pe tricou: "Sunt ţigan". Faptul că acest lucru s-a întâmplat în vară nu a fost întâmplător, "coincidenţele sunt minuni pe care Dumnezeu preferă să le facă în mod anonim", conchide el zâmbind.

×
Subiecte în articol: magazin