x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Creierul atentatelor de la Mumbai: Abdul Subhan Qureshi, un magician al computerelor

Creierul atentatelor de la Mumbai: Abdul Subhan Qureshi, un magician al computerelor

01 Dec 2008   •   00:00
Creierul atentatelor de la Mumbai: Abdul Subhan Qureshi, un magician al computerelor

Abdul Subhan Qureshi, in varsta de 36 de ani, este la ora actuala cel mai cautat om din India. Magician in domeniul computerelor, cu studii catolice, expert in electronica.



Exista o singura fotografie cu el, de proasta calitate. Din 2001 si-a facut pierduta urma, dar este considerat mintea mujahedinilor indieni, respectiv Al Qaida locala, spune cotidianul italian Il Giornale.

Despre Qureshi se spune ca a planificat atentatele cele mai sangeroase din anul acesta, incepand cu cel din Jaipur, din luna mai, care a provocat moartea a 61 de persoane, pana la multiplul atac din capitala Indiei, din luna septembrie, care a costat viaţa a 24 de persoane.

Osama indian ar fi revendicat prin posta electronica masacrele semnand cu numele de batalie Al Arabi. Qureshi a crescut la Mumbai si tocmai in capitala financiara a Indiei si-ar fi inceput cariera de terorist, in 2006, prin atacul multiplu impotriva unor trenuri soldat cu 187 de morţi.

Tanarul lider al terorismului islamic, foarte instruit, nu daduse niciodata semne de extremism si era considerat un angajat model. Familia sa este originara din nordul Indiei dar s-a transferat la Mumbai unde a studiat intr-o scoala superioara catolica.

In 1995 a obţinut diploma de tehnician electronist si a inceput sa lucreze intr-una din numeroasele companii informatice din Mumbai. Angajatorii sai si-l amintesc ca pe un lucrator model, dar la sfarsitul anilor '90 a aderat la Miscarea studenţilor islamisti, participand la reuniuni in care se proslavea razboiul sfant si patria Islamului impotriva celei indiene.

In 1999, la una dintre aceste reuniuni, a participat, prin intermediul unei legaturi telefonice, si seicul Ahmed Yassin, lider spiritual al miscarii Hamas, ucis in 2004 de israelieni.

In 2001, cu cateva luni inainte de 11 septembrie, viitorul Ben Laden al Indiei dispare fara urma lasand doar o scrisoare in care scrie ca ar fi decis sa-si ia o pauza de ''un an de reculegere spirituala si religioasa'' si nu s-a mai intors acasa. Antiterorismul indian este convins ca Qureshi este una din minţile mujahedinilor indieni, citaţi in mod explicit in mesajul prin care este revendicat carnagiul din Mumbai.

Intr-un discurs adresat naţiunii, primul ministru indian, Manhohan Singh, a evocat pista pakistaneza, desi nu a citat-o in mod explicit. Potrivit generalului R.K.Hooda, responsabil cu operaţiunile militare de la Mumbai, unii membri ai comandoului care a atacat orasul ar fi pakistanezi.
articol preluat de pe blogul lui Andrei Badin

×
Subiecte în articol: lumea mumbai