x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Crime - Putere absoluta

Crime - Putere absoluta

de George Arion    |    19 Mar 2006   •   00:00
Crime - Putere absoluta
SUSPANS
Sunt carti pe care, pe masura ce le parcurgi, te cuprinde spaima. Te uiti jur-imprejur banuitor - oare nu ti-a patruns in casa vreun musafir nepoftit? Orice scartait al parchetului iti provoaca frisoane. Nu mai indraznesti sa folosesti telefonul ca nu cumva sa fii inregistrat. Verifici daca usa de la intrare e bine inchisa si daca n-ai sub fotoliu dispozitive de ascultare. Pentru astfel de lecturi nu e rau sa ai langa tine un pistol. Astazi va prezint o astfel de carte. Putere absoluta de David Baldacci - un autor mult gustat in orice tara unde a fost tradus - iti baga frica in oase.

Citesti si nu-ti vine sa crezi: cel mai puternic om al planetei sa-si insele nevasta? Doamnelor si domnilor, asta e curata fictiune! Dar imediat iti aduci aminte de Roosevelt si amanta lui, de Kennedy si Marilyn Monroe, de Clinton si Monica Lewinsky. Ca sa nu mai scormonim in strafundurile istoriei americane. Mda. Ceva legatura cu viata de zi cu zi pare sa fie. Totusi, sa-i atribui locatarului de la Casa Alba o faradelege strigatoare la cer ti se pare cam mult si pentru un autor de romane politiste. Oare? Dar afacerea Watergate, care a dus la un cutremur politic, ce-a fost? E drept, David Baldacci merge si mai departe. Intram cu adevarat pe taramul unei fictiuni cum n-a indraznit inca nimeni sa imagineze. Si totusi, cartea n-a fost interzisa si autorul n-a fost pus la zid. Presedintele din romanul lui e implicat intr-o crima, ordona crime, incearca, folosindu-si agentii din serviciul secret, sa-si acopere urmele, sa distruga probe, sa suprime martori, sa indrepte ancheta spre tinte false. "Omul cu cea mai grea slujba de pe Pamant" crede cu trufie ca n-are de dat socoteala nimanui pentru faptele sale ingrozitoare. Participa senin la sindrofii, se intalneste cu diplomati, tine discursuri, fiind atent doar ca popularitatea sa-i fie in crestere. Orbit de putere, uita insa ca face parte dintr-un stat democratic, unde, pana la urma, datorita ziaristilor, detectivilor si avocatilor, oamenilor cinstiti, adevarul se afla.

Putere absoluta e o carte pe care, dupa ce i-ai strabatut primele pagini, cu greu te opresti sa-i afli mai repede sfarsitul. Lectura te supune unei incordari formidabile. De-abia dupa ce ai avut sub ochi si ultimele randuri, respiri usurat. De-abia atunci poti sa duci pistolul din dotare inapoi in bucatarie - un pistol-bricheta - , pentru ca sa aprinzi aragazul, meditand la motto-ul romanului: "Puterea absoluta corupe absolut".

×
Subiecte în articol: magazin