x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cristian Mungiu: Buftea - Cannes - Hollywood

Cristian Mungiu: Buftea - Cannes - Hollywood

31 Mai 2007   •   00:00
Cristian Mungiu:  Buftea  -  Cannes - Hollywood
Sursa foto: FRED DUFOUR/

Cheia succesului - modul simplu si direct, dar extrem de clar in a prezenta povesti personale despre viata romănilor in comunism sau in perioada de tranzitie.
• Incepand cu orele 22 puteti urmari, in direct, pe site-ul nostru o editie speciala a emisiunii "Marius Tuca Show", ce il are ca invitat pe Cristian Mungiu si pe actorii principali ai filmului laureat la Cannes, '4 luni, 3 săptămăni si două zile'.



Regizorul Cristian Mungiu, căstigătorul premiului Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, din acest an, pentru lungmetraj cu filmul '4 luni, 3 săptămăni si două zile', a declarat, intr-o conferintă de presă organizată la Institutul Francez, că a primit deja oferte de colaborare de la Hollywood, dar că se va concentra in perioada următoare pe finalizarea trilogiei 'Amintiri din epoca de aur'.

'Un lucru bun este că avem acum mai multe oferte de colaborare decăt putem accepta', a apreciat Mungiu, adăugănd că desi respectă cinematografia americană, se va concentra in principal pe finalizarea trilogiei 'Amintiri din epoca de aur'si pe realizarea acestui gen de filme prin care s-a consacrat. El a precizat că filmul '4 luni, 3 săptămăni si două zile' reprezintă doar prima partea trilogiei.

Mungiu a tinut să arate că pentru el, ca regizor romăn, obtinerea premiului cel mare de la Cannes reprezintă adevărata confirmare profesională a valorii artistice, considerănd Oscarul un premiu al cinematografiei SUA, specific sistemului american de promovare, popularizare si mediatizare in răndul unui public care vizionează 95% filme de la Hollywood.

Prezentat in cifre, succesul filmului său este dovedit de faptul că a fost deja văndut spre distribuire, majoritatea contractelor fiind semnate in ultimele două săptămăni inainte de a primi premiul, in peste 30 de tări, chiar si in India, Islanda sau tările Americii de Sud.

De asemenea, pelicula lui Mungiu a primit invitatii de a participa la aproximativ 60-70 de festivaluri internationale de film, la acest succes contribuind nu numai acordarea premiului, ci faptul că '4 luni, 3 săptămăni si două zile' a fost primul proiectat din cele 22 de filme inscrise la sectiunea sa, dar s-a bucurat de critică si de aprecieri favorabile din partea presei prezente la Cannes.

Totodată, regizorul a multumit in primul rănd colegilor săi de generatie, care au obtinut in anii precedenti alte premii la Cannes - Cătălin Mitulescu, Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu.
'
Trebuie să recunosc că am fost perceput mai bine pentru că am capitalizat o simpatie născută in ultimii ani pentru filmul romănesc al acestei generatii', a spus Mungiu, care poate fi inscris alături de regizori ca Emir Kusturica si Quentin Tarantino, singurii care au mai căstigat Palme d'Or cu al doilea film al carierei.

Mungiu a subliniat că succesul acestei generatii de tineri regizori romăni, care nu reprezintă neapărat o scoală, pentru că fiecare are perceptii diferite asupra cinematografiei, nu se datorează bunelor contacte făcute in Franta, regizorii din Bulgaria sau Ungaria avănd de asemenea relatii bune cu cinematografia internatională, ci mai degrabă modului simplu si direct, dar extrem de clar in a prezenta povesti personale despre viata romănilor in comunism sau in perioada de tranzitie.
'
Cred că este o reactie la stilul filmelor făcute inainte de 1989, care erau foarte incărcate si revansarde si la faptul că acel cinema complicat, intortocheat si metaforic nu mai este de interes pentru public, pe cănd noi, care avem vărste intre 30 si 40 de ani, ne-am exploatat experienta tineretii petrecute in comunism pentru a relata povestile personale pe care le stim fiecare si a incerca să le sublimăm in peliculă', a spus Mungiu, care s-a inspirat in redactarea scenariului de la '4 luni, 3 săptămăni si două zile' din intămplările realeale unor cunoscuti.

Mungiu a mai explicat succesul său si al generatiei căreia ii apartine, arătănd că, desi este bun prieten cu Puiu, Mitulescu si Porumboiu, există si o competitie intre ei, fiecare incercănd să facă următorul film mai bun decăt al celorlalti si invătănd astfel din experientele lor.

El a subliniat că s-a concentrat pe modul direct si simplu de prezentare a povestii filmului, prin faptul că nu s-a amintit deloc, pe durata celor două ore, momentul in care se petrece actiunea, nefiind făcută nicio referire la perioada comunistă sau altă referire politică, evităndu-se anecdotele prezente anterior in filmele romănesti, dar si un oarecare formalism, totul centrăndu-se pe personaje.
'
Tin să multumesc si actorilor care au spus povestea atăt de bine incăt la Cannes am auzit comentăndu-se că sunt niste neprofesionisti pentru că prea erau atăt de potriviti si croiti pentru aceste roluri', a spus Mungiu, care i-a avut alături la conferinta de presă si pe Laura Vasiliu, Anamaria Marinca si Vlad Ivanov.

De asemenea, laureatul Palme d'Or si-a exprimat increderea că din acest moment va fi mult mai usor de realizat bugetul următoarelor productii ale tinerilor regizori romănesti.
''
Sper că am convins că merită să se investească mai responsabil in film si nicidecum că noi, cei tineri, putem face in continuare lucruri foarte bune cu bani foarte putini. Nu e normal să continuăm să mai lucrăm in felul acesta'', a subliniat Mungiu, amintind si căteva dintre dificultătile cu care s-a confruntat din cauza bugetului redus alocat productiei peliculei.

Mungiu a refuzat să răspundă la intrebările presei legate de modul in care s-a făcut selectia pentru finantare de către Centrul National de Cinematografie (CNC), adăugănd că va vorbi mai tărziu despre asta, in prezent dorind să se bucure de premiu.

'4 luni, 3 săptămăni si două zile' va avea prima proiectie publică in Romănia vineri seară, la Cluj Napoca, in deschiderea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), urmănd să fie lansat in următoarea lună si in cinematografele bucurestene si din intreaga tară.
Rompres

×
Subiecte în articol: magazin cannes două mungiu