x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dan Voiculescu il dă in judecată pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romăniei

Dan Voiculescu il dă in judecată pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romăniei

de Jurnalul National    |    19 Noi 2007   •   00:00
Dan Voiculescu il dă in judecată pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romăniei
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

"Il acţionez in judecată pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romăniei şi pentru instigare la atitudini agresive impotriva romănilor din Ardeal. Este mai mult decăt o acţiune in instanţă, este o incercare de a obţine printr-un verdict al justiţiei delimitarea intre intre naţional şi şovinism, intre solicitarea drepturilor legitime şi manifestările extremiste, intre acţiune paşnică şi instigare la agresiune. Vreau să cred că există limite ale mesajul naţionalist şi pentru susţinerea drepturilor unei etnii, limită impusă de lege, de bunul simţ şi de respectul pentru ţara ai cărei cetăţeni suntem toţi, indiferent de naţionalitate"




"Il acţionez in judecată pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romăniei şi pentru instigare la atitudini agresive impotriva romănilor din Ardeal. Este mai mult decăt o acţiune in instanţă, este o incercare de a obţine printr-un verdict al justiţiei delimitarea intre intre naţional şi şovinism, intre solicitarea drepturilor legitime şi manifestările extremiste, intre acţiune paşnică şi instigare la agresiune. Vreau să cred că există limite ale mesajul naţionalist şi pentru susţinerea drepturilor unei etnii, limită impusă de lege, de bunul simţ şi de respectul pentru ţara ai cărei cetăţeni suntem toţi, indiferent de naţionalitate" a declarat Dan Voiculescu, potrivit unui comunicat al PC.

Referindu-se la manifestarea electorală a UDMR de la Tărgu Mureş, preşedintele PC, Dan Voiculescu a precizat că acţiunea UDMR "are toate caracteristicile unei acţiuni impotriva ordinii constituţionale, situaţia reglată clar de Codul Penal in articolul 166".

"Solicitarea transformării limbii maghiare in limbă oficială, revendicările de autonomie teritorială şi compararea Ardealului cu regiuni recunoscute pentru intensele probleme etnice, intonarea imnului Ungariei, punerea Ardealului la traistă chiar şi cu conotaţiile simbolice ale gestului, toate acestea sunt suficiente argumente pentru o acţiune in instanţă impotriva conducerii UDMR", consideră Voiculescu.
          Â

"Nu este prima dată cănd Marko Bela şi colegii domniei sale de la conducerea UDMR recurg la declaraţii care, in orice altă ţară normală ar fi fost sancţionate de lege. Dacă acum cănd miza este dată de alegerile pentru Parlamentul European, UDMR recurge la astfel de gesturi şi declaraţii, mă intreb ce se va intămpla in anul 2008, cănd vom avea alegeri locale şi generale. In campaniile următoare, instigarea la agresiune simbolică s-ar putea transforma in instigare la violenţă fizică. Ar trebui să ne aducem aminte că de multe ori dramele colective au izbucnit de la declaraţiile inflamatorii ale unor indivizi", a declarat preşedintele PC.

Reprezentanţi din aproape o mie de localităţi au participat, duminică, la sala Polivalentă din Tărgu Mureş, la inchiderea oficială a campaniei UDMR.

 Cei circa trei mii de oameni au purtat pancarte cu numele localităţilor sau cu porţi secuieşti in miniatură, organizaţiile fiind citite şi aplaudate in ordinea alfabetică a judeţelor din care proveneau.

 In deschidere, a fost proiectat un clip intitulat "17 ani, 17 minute", care trece in revistă momente importante din viaţa comunităţii maghiare din Transilvania, precum 22 decembrie 1989, participarea la guvernările din 1996-2000 şi cea din prezent, momentul aderării la UE, primirea UDMR in Partidul Popular European, inaugurarea de şcoli, dar şi vizitele la autostrada Transilvania.

 Clipul are ca mesaj "Alegeţi Europa, autonomia, bunăstarea" şi se incheie cu indemnul "Cine vorba mi-o-nţelege / Cu laleaua să voteze".
Â
După intonarea imnului maghiarilor, au avut loc alocuţiuni in care vorbitorii au pus accent pe dorinţa de autonomie şi cea de reprezentare a acestui deziderat la Bruxelles, iar apoi candidaţii UDMR la Parlamentul European au fost invitaţi pe scenă. Fiecare dintre aceştia a primit căte o traistă in care se afla o listă cu localităţile reprezentate şi un program unional, cu obiective concrete precum lupta pentru drepturile minorităţilor, lupta pentru autonomie ce trebuie susţinute şi la Bruxelles, precum şi Apendixul lui Bolyai Janos, care a revoluţionat matematica.

Apoi, pe scenă a urcat preşedintele Marko Bela, care le-a spus celor prezenţi că a citit multe poezii in viaţa lui, dar niciuna atăt de frumoasă precum cea pe care a auzit-o cănd au fost citiţi candidaţii UDMR de pe listă.

 "E poezia cea mai frumoasă a lumii pentru mine această listă. E o poezie scrisă de Dumnezeu, Sfăntul Ştefan, domnitorul Bocskai şi neamul Rakoczi", a spus Marko Bela, adăugănd că in 25 noiembrie maghiarimea din Transilvania va trebui nu numai să voteze, ci şi să aleagă "intre unitate şi sciziune, intre autonomie şi deservire, intre şcoli maghiare şi şcoli romăneşti, intre inscripţii bilingve şi inscripţii numai in romănă, intre menţinere şi scădere".

El le-a spus reprezentanţilor UDMR că după acest moment, in Parlamentul European vor fi strigaţi catalanii, reprezentanţii din Tirolul de Sud, turcii din Bulgaria, irlandezii, corsicanii şi toţi aceştia vor răspunde prezent. "Ce se va intămpla cănd se va striga maghiari din Transilvania?", a intrebat Marko Bela, iar sala i-a răspuns: "Prezent" şi a aplaudat.

"Cu toţii vom fi răspunzători, să nu urmeze o linişte şi capete plecate", a spus acesta, adăugănd că prin "noua descălecare" de la Bruxelles trebuie să fie redobăndită patria care li s-a luat maghiarilor transilvăneni, dar pentru aceasta trebuie ca echipa UDMR de pe lista de candidaţi să primească instrumente de lucru, adică voturi. In final, Marko Bela a apărut cu o pancartă pe care scria "Erdely" (Ardeal), arătănd că şi pe aceasta trebuie să o ducă candidaţii UDMR la Bruxelles.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin udmr marko bela bela marko