x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Daniel Iancu, dirijor de sonde

Daniel Iancu, dirijor de sonde

de Adriana V. Paduraru    |    09 Sep 2005   •   00:00
Daniel Iancu, dirijor de sonde
VEDETE
Am auzit o melodie: "Vine valu’, imi ia calu". Am vazut videoclipul - foarte amuzant. Dar cine e interpretul? Finalul clipului mi-a raspuns la intrebare: Daniel Iancu. A urmat alta: cine e Daniel Iancu? Am intrebat in stanga si-n dreapta. In cele din urma am dat de urma lui si am aflat cine e.

CURRICULUM VITAE. Daniel Iancu s-a nascut in Ploiesti, in 1962. Are doua fete - Andreea (19 ani) si Mihaela (16 ani) - de care se declara foarte mandru. In 1986, a absolvit cursurile facultatii de Utilaj Petrolier din cadrul IPG - Ploiesti. In prezent locuieste in orasul Ovidiu, langa Constanta. Lucreaza in domeniul petrolier ca inginer de foraj dirijat. "Adica sunt un fel de «dirijor» de sonde", si-a caracterizat Daniel, in cateva cuvinte, job-ul actual.

VINE VALU’. Piesa "Vine valu’, imi ia calul’" a fost pe val si la propriu, si la figurat. Le-a placut oamenilor, insa s-a nimerit sa fie "la moda" tocmai in momentul in care Romania trecea prin grele incercari din cauza inundatiilor. Melodia dateaza insa de anul trecut. "Piesa am scris-o pe la sfarsitul verii lui 2004. Ideea mi-a venit de la Stirile Pro TV, unde a fost prezentat un material despre o viitura din muntii Vrancei, fara victime omenesti. Insa nu am compus-o atunci, ci dupa o alta stire prezentata de Pro TV. Este vorba despre o ploaie de vreo 24 de ore, care a adus foarte multa apa in Constanta si in imprejurimi. Canalizarile nu au mai facut fata si au fost subsoluri inundate si chiar cateva case afectate. Fara victime. Reporterul a prezentat stirea cam asa: «Constanta este sub ape, iar locuitorii nu mai au ce manca si nici macar apa de baut. Ei mananca paine uscata si asta daca le-a mai ramas cate ceva». Eu eram in acel moment in oras. Furtuna a fost, intr-adevar, neobisnuit de puternica, dar nici pe departe la nivel de supercatastrofa, asa cum a prezentat-o reporterul bagat in cea mai mare balta, incercand astfel sa creeze impresia ca asa este in toata Constanta. Atunci mi-am adus aminte de amaratii din Vrancea si am scris versurile de la «Vine valu’, imi ia calu’». In piesa eu incerc sa sugerez un refren de demult, asa cum o spun si versurile, pentru ca asta face personajul meu: bea de suparare la MAT si asculta refrene de demult. Poate era mai bine sa fac o trimitere la Zavaidoc, poate la altcineva, dar ceva imi trebuia acolo pentru a crea atmosfera de crasma", povesteste cantautorul.

VIDEOCLIP. Ideea unui clip animat apartine Cat Music. "Era greu de realizat pe ecran povestea din text cu personaje reale. Apoi, trebuia sa sugeram hazul de necaz care l-a caracterizat pe roman dintotdeauna", a adaugat Daniel.

DESPRE SOACRE. Desi ne-am fi asteptat ca autorul sa primeasca "reclamatii" de la soacre, avand in vedere unele versuri-aluzii, acesta ne-a declarat ca nu a fost deloc asa, dimpotriva. "Am receptionat impresii de la mai multe soacre, care au gustat umorul din text. Soacra din textul meu simbolizeaza picatura care umple paharul. Nu sunt insa un ben Laden al soacrelor din Romania, cu toate ca, in cazul unora, n-ar fi o idee rea. Stiu ca multe soacre sunt de treaba, chiar daca in traditia romaneasca sunt simbolul raului", spune cantaretul. El se lauda ca propria-i soacra are simtul umorului si face parte din categoria celor care stiu sa asculte un text cu atentie. Pentru cei care au de-a face cu soacre ca aceea din melodie, Daniel recomanda "montarea de fermoare la gura" sau "lacatul". Daniel Iancu asteapta sa treaca in tabara socrilor, pentru a echilibra balanta: "Din doi viitor gineri, trebuie sa calce unul pe bec, sa-i fac un cantec!".

ACTIVITATE MUZICALA
"Nu prea am multe studii muzicale. Sa zicem ca sunt un autodidact. Cant la mai multe instrumente si la nici unul foarte bine", spune cantautorul. In 1975 a absolvit Scoala Populara de Arta din Ploiesti. A participat la diverse festivaluri de muzica folk, unde a castigat diverse premii. Printre acestea: Premiul I la Festivalul de muzica folk "Armonii de primavara" (Ploiesti, 1985), Premiul II la Festivalul de muzica folk "Baladele Dunarii" - Galati, 1984 - cu grupul "Doi" (impreuna cu Constantin Rasnita), Premiul III la Festivalul "Pop/Rock/Folk" - Craiova, 1985 - cu grupul Ad Litteram (Marian Nicu - chitara si voce, Daniel Iancu - chitara si voce, Adi Nicorici - chitara si voce, Constantin Rasnita - chitara solo si voce), Premiul de popularitate la Festivalul de muzica folk "Primavara Baladelor" (Bucuresti, 1986).
×
Subiecte în articol: iancu dan