x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Darwinismul in plină desfăşurare

Darwinismul in plină desfăşurare

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    26 Iul 2007   •   00:00
Darwinismul in plină desfăşurare

Numeroşi calmari din specia Humboldt au invadat apele coastelor californiene ameninţănd echilibrul lanţului trofic in regiune.

Numeroşi calmari din specia Humboldt au invadat apele coastelor californiene ameninţănd echilibrul lanţului trofic in regiune.

ECOSISTEM FRAGIL. Dosidicus gigas, cunoscut şi drept calmarul Humboldt, ce potate atinge cu uşurinţă dimensiunide 2 metri şi o greutate de 50 kg, devine de la an la an o ameninţare din ce in ce mai mare atăt pentru populaţiile de vieţuitoare marine, căt şi pentru industria pescuitului.

Originar din zonele ecuatoriale din estul Pacificului, cu preponderenţă in arealul Peru-Costa Rica, Dosidicus gigas a inregistrat incepănd din anii 70 o creştere semnificativă a populaţiei, mai ales datorită diminuării, ca urmare a pescuitului excesiv, a numărului prădătorilor săi naturali, rechinul, tonul şi peştele-spadă. La răndul lui, acest fenomen a dus la impuţinarea resurselor şi astfel, in ultimii 16 ani, s-a putut observa o deplasare a calmarului Humboldt către nord, in zona Californiei, intregi populaţii migrănd acum chiar şi pănă in apele ingheţate ale Alaskăi in căutarea hranei.

Intrănd in competiţie cu oamenii in vănarea aceloraşi specii ca merlucius, anşoa, creveţi şi Cynoscion nobilis, una dintre numeroasele subspecii de biban de mare specifici coastelor californiene, prădătorul extrem de agresiv şi-a schimbat semnificativ in ultimii ani obiceiurile de hrănire, pentru a se adapta noilor condiţii de mediu. "Astfel devenim martorii unei lupte pentru supremaţie la vărful lanţului trofic aproape in intreg Oceanul Pacific", a declarat Louis Zeidberg, co-autor al unui studiu despre calmarul Humboldt intocmit de Stanford University. "Nu constituie un pericol pentru om, in schimb, intrănd in concurenţă cu rechinul, pentru aceleaşi resurse, va creşte riscul de atacuri asupra turiştilor.


ADAPTARE LA MEDIU. Observaţi intămplător pentru prima dată in 1997 in timp ce treceau prin faţa obiectivului unei camere de luat vederi montată pe un submersibil automat, la sute de metri adăncime in largul coastelor Californiei, calmarii Humboldt, atunci in număr relativ mic, au revenit an de an tot mai mulţi in zonele frecventate de bancurile de merlucius. "De atunci incoace, s-a inregistrat o scăderea drastică a populaţiei de crustacee, merlucius şi biban şi, drept urmare şi a populaţiei de ton", a declarat Bruce Robinson, director al departamentului de cercetări marine la Monterey Bay Aquarium, cel care a descoperit acest fenomen in 1997. "Sunt date ingrijorătoare mai ales in ceea ce priveşte industria de pescuit, comunităţi intregi fiind dependente aproape in exclusivitate de această activitate", a adăugat. Discuţii despre impactul acestui fenomen ingrijorător asupra pescuitului cu reprezentanţi ai federaţei asociaţilor de pescari, vor debuta la finalul acestei săptămăni. "Pe noi ne ingrijorează efectele pe temen lung asupra activităţii noastre şi cum putem conlucra impreună cu oamenii de ştiinţă pentru a face faţă de fapt geşelilor din trecut ale industriei de pescuit oceanic", a argumentat Zake Grader, director executiv al Pacific Coast Federation of Fishermen’s Associations.

×
Subiecte în articol: magazin