x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De 33 de ani in jam-session / Harry Tavitian, la „borna" 55

De 33 de ani in jam-session / Harry Tavitian, la „borna" 55

de Andy Stanescu    |    12 Aug 2007   •   00:00
De 33 de ani in jam-session / Harry Tavitian, la „borna" 55

Nascut la Constanta in anul de gratie 1952, in familia unui bijutier specializat in filigran, Harry Tavitian marturisea intr-un interviu ca tatal sau, Agop, i-a transmis importanta detaliului, atat in muzica, cat si in viata.

Nascut la Constanta in anul de gratie 1952, in familia unui bijutier specializat in filigran, Harry Tavitian marturisea intr-un interviu ca tatal sau, Agop, i-a transmis importanta detaliului, atat in muzica, cat si in viata. Un perfectionist intr-ale muzichiei, Harry, absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti, a inceput sa studieze pianul clasic de la varsta de 6 ani.


„Filigranul" marca Tavitian, a intrat in atentia devoratorilor de jazz la prima editie a festivalului de la Sibiu, in 1974, cand artistul a cantat in jam-session alaturi de Richard Oschanitzky. Din 1976 pana in prezent, Harry Tavitian s-a dedicat exclusiv jazz-ului. In anul 1978, la Constanta, a pus bazele grupului ''Creativ'', grup ce va castiga Premiul I (debut) la acelasi Festival de Jazz de la Sibiu (1980). Intre anii 1978-1987 a condus „Clubul de Jazz" din orasul natal, iar in 1992 a infiintat Fundatia Culturala ''Harry Tavitian''.


"Suntem aici in Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate..."


Realizator al emisiunilor „Jazz Context" ori „Natia si civilizatia armenilor" la Radio Constanta (din 1990!), „cel mai important jazzman roman contemporan" (International Herald Tribune / Oct 1990) a fost ales (tot in 1990) vicepresedinte al Uniunii Armenilor din Romania - filiala Constanta. La sfarsitul deceniului trecut, Harry Tavitian s-a alaturat fondatorilor grupului „Orient Express", „trupa" ce a debutat la inceputul anului 1999 ca o formatie de etno-jazz inedita in peisajul muzical autohton, atat ca dimensiuni, cat si ca repertoriu. Alaturi de el concerteaza unii dintre cei mai buni muzicieni ai jazzului romanesc actual: Hanno Hoefer (chitara), Mihai Iordache si Edi Neumann (saxofoane), Jimi El Lako (vioara), Octavian Barila Andreescu (chitara bas) si Mario Florescu (baterie). „Orient Express" a reprezentat Romania in 1999 la Smithsonian Folklife Festival de la Washington, in 2000 la Expozitia Mondiala de la Hanovra si, in 2003, la Graz (capitala culturala a Europei din acel an).


De-a lungul unei cariere prodigioase, Harry Tavitian a sustinut concerte, si a participat la festivaluri importante de jazz, in Romania, Rusia, Lituania, Franta, Germania, Bulgaria, Portugalia, Iugoslavia, Scotia, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (in calitate de invitat special al presedintelui Armeniei), Slovacia, Cehia, Elvetia, Polonia si Austria. Harry Tavitian este pasionat de sincretismul artelor. Exemple sunt elementele de teatru instrumental si costum din concertele sale si muzica de scena (live) scrisa la piesele "Furtuna" de Shakespeare, "Melissa" de Kazantzakis (cu Victor Rebengiuc in rolul principal) si „Orgasm" de Vlad Zografi (harrytavitian.ro).

×
Subiecte în articol: magazin harry tavitian Harry Tavitian