x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Defecţiune pe Staţia Spaţială Internaţională; decuplarea Soiuz, amânată

Defecţiune pe Staţia Spaţială Internaţională; decuplarea Soiuz, amânată

24 Sep 2010   •   00:00

Cosmonautul rus Feodor Iurcihin, care se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională (The International Space Station, ISS) a depistat o defecţiune în zona trapei de intrare în nava cosmică "Soiuz TMA-18", relatează vineri portalul Lenta.ru, cu referire la o declaraţie făcută de reprezentanţi ai Centrului rus de control al zborurilor spaţiale (ŢUP).



Potrivit portalului citat, astronautul rus a dat jos învelişul de protecţie al mecanismului ce antrenează nodul de arimare şi a descoperit o rotiţă dinţată de 2 cm. El a fotografiat-o şi apoi a transmis imaginea specialiştilor de pe Pământ, de la Centrul rus de control al zborurilor spaţiale de lângă Moscova. Se pare că doi din cei şapte dinţi ai rotiţei sunt tociţi.

Experţii ruşi nu exclud ca tocmai această defecţiune să fi împiedicat decuplarea navei "Soiuz" de ISS, însă ŢUP nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe acest subiect.

Racheta "Soiuz TMA 18" urma să se desprindă de modulul de andocare "Poisk" (Căutare) vineri, în jurul 05:40 (ora Moscovei, 04h40, ora României), însă în timpul pregătirii pentru decuplare s-a produs o situaţie de urgenţă. Agenţia de presă RIA Novosti, citată de Agerpres, a relatat că nu s-au deschis cârligele care fixează nava de staţie.

Aterizarea capsulei "Soiuz" fusese prevăzută pentru vineri în Kazahstan, la sud-est de oraşul Dzhezkazgan la 08:55 (ora Moscovei /07:55, ora României/). Din cauza defecţiunilor de la bordul ISS, aceasta a fost amânată cu cinci ore. Se estimează că specialiştii ŢUP şi ai corporaţiei "Energhia", care au conceput nava "Soiuz", vor fi capabili să elimine defecţiunea.

La bordul 'Soiuz" se află cosmonauţii ruşi Aleksandr Skvorţov şi Mihail Kornienko, precum şi astronauta americană Tracy Caldwell Dyson. Sâmbătă, ei vor trebui să reia întreaga operaţiune de decuplare.

×
Subiecte în articol: lumea