x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Demonstraţii anti război în capitalele europene

Demonstraţii anti război în capitalele europene

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Dec 2008   •   00:00
Demonstraţii  anti război în capitalele europene

Mii de persoane au protestat duminică, în mai multe capitale din Europa, împotriva raidurilor israeliene din Fâşia Gaza îndreptate contra organizaţiei palestiniene radicale Hamas. În urma acestor acţiuni armate au murit 300 de oameni iar peste 600 au fost răniţi,  mulţi fiind civili palestinieni, relatează France Presse citat de Agerpres.



Cea mai importantă manifestaţie, care a reunit aproape 1.300 de persoane, s-a desfăşurat în cartierul parizian Barbes, unde majoritatea locuitorilor sunt de origine magrebiană. Demonstranţii purtau drapele palestiniene şi bannere pe care era scris "Opriţi masacrarea celor nevinovaţi!". În cursul protestelor a fost incendiat un drapel al SUA, aliat tradiţional al Israelului. Mitingul a avut loc în urma apelului mai multor asociaţii, precum EuroPalestina şi Uniunea Generală a Studenţilor Palestineni. O altă manifestaţie a avut loc pe bulevardul Champs Elysées şi a reunit 300 de persoane, potrivit poliţiei pariziene. Demonstranţii scandau "Suntem toţi palestinieni!" şi "Israelul terorist, Europa complice!" şi purtau steagul galben al mişcării libaneze şiite Hezbollah.

Demonstraţii au avut loc şi la Copenhaga, unde 700 de persoane s-au adunat în faţa ambasadei Israelului. Acţiunile de protest au avut loc la chemarea mai multor organizaţii musulmane, precum Comunitatea Islamică din Danemarca, şi nu au degenerat în violenţe. Şeful diplomaţiei daneze Per Stig Moeller a deplâns escaladarea violenţelor în Fâşia Gaza şi a lansat un apel la încetarea focului către părţile beligerante, subliniind că "pierderile din rândul civililor sunt inacceptabile". La Stockholm, o manifestaţie organizată de Uniunea Islamică din Suedia a reunit aproape o mie de persoane şi un miting similar este programat luni dimineaţă. În Finlanda, manifestaţii de protest sunt prevăzute pentru luni şi marţi, în faţa parlamentului de la Helsinki.

×
Subiecte în articol: lumea