x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dintr-o lume dispărută

Dintr-o lume dispărută

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    12 Iul 2007   •   00:00
Dintr-o lume dispărută
Un exemplar din specia calmarului uriaş, una dintre cele mai misterioase creaturi marine, a fost găsit eşuat pe o plajă din Tasmania.

LEGENDĂ ŞI ADEVĂR. Considerat căndva plăsmuire a imaginaţiei marinarilor timpurilor vechi, laolaltă cu sirenele, intr-o vreme in care Leviathanul biblic era exemplul de netăgăduit - şi singurul - al existenţei lui, calmarul uriaş (Architeuthis) a trebuit să aştepte pănă pe 30 septembrie 2004 pentru a-şi confirma, fără putinţă de tăgadă, existenţa. Atunci, National Science Museum of Japan şi Ogasawara Whale Watching Association au reuşit pentru prima dată să surprindă cu o cameră subacvatică de luat vederi misterioasa creatură in mediul ei natural. Un an mai tărziu, căteva din cele 556 de fotografii realizate de echipa japoneză au fost date publicităţii pentru ca, in iarna anului trecut, noul film realizat pe 4 decembire, să facă inconjurul planetei.

LIGA GIGANŢILOR. Rămăşiţă vie a unei lumi dispărute, măsurănd in medie 13 metri, calmarul uriaş este secondat doar de Mesonychoteuthis hamiltoni, aşa numitul calmar colos care, de dimensiuni aproape duble este, cel puţin pănă la ora actuală, cel mai mare organism viu descoperit pe Terra. Studiat foarte puţin, mai ales datorită caracterului său evaziv, Architeuthis este aproape exclusiv o fiinţă a adăncurilor, trăind la adăncimi intre 200 şi 900 de metri. De aceea, apariţia pe plajele din toată lumea a unor specimene eşuate constituie o permanentă sursă de ipoteze, dar şi ocazia de a cerceta o fiinţă ce parcă vine de pe o altă planetă. "Exemplarul descoperit pe coasta vestică a statului insular Tasmania (parte a Commonwealth-ului australian, n.n.), este un specimen matur. Corpul, aşa numita manta, măsoară un metru, dar lungimea totală, pănă in vărful tentaculelor, este de aproape 8 metri şi are o greutate de 250 de kilograme", a declarat Genefor Walker-Smith, custodele principal al Muzeului Tasmaniei. "Dar starea in care a fost descoperit calmarul, nu ne-a permis să facem măsurători suficient de exacte. Vom lua insă căteva eşantioane pentru studiu", precizează cercetătorul.

Motivele pentru care creatura marină a ajuns pe plajele tasmaniene nu sunt pe deplin clarificate. Dar specialiştii apreciază că, avănd in vedere prezenţa in zona de coastă a Austaliei a unor grupuri de caşaloţi, unicul prădător al calmarului uriaş, e posibil ca Architeuthis să-şi fi schimbat traseul de migraţie şi astfel să fi eşuat pe malurile izolate din apropierea portului Strahan.

×
Subiecte în articol: magazin