x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dmitri Medvedev l-a demis pe preşedintele Inguşeţiei

Dmitri Medvedev l-a demis pe preşedintele Inguşeţiei

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Oct 2008   •   00:00


Murat Ziazikov a fost demis de Medvedev printr-un decret semnat joi.  Demisia preşedintelui Inguşetiei, republică din Caucazul rus cuprinsă de instabilitate, a fost salutată de apărătorii drepturilor omului, care contează pe succesorul său pentru a pune capăt spiralei violenţelor, transmite Interfax, citat de AFP.



Medvedev l-a numit interimar pe Iunus-Bek Evkurov, şeful adjunct al Statului Major al regiunii militare Urali şi Volga, a anunţat serviciul de presă de la Kremlin. Fost general KGB care conducea Inguşetia din 2002, a afirmat imediat că demisionează "din proprie iniţiativă" şi că această decizie are legătură cu numirea sa în altă funcţie. "Voi lucra la Moscova". Din 2002, răpirile şi execuţiile sumare imputate forţelor de ordine au devenit banale în Inguşetia, aflată în vecinătatea Ceceniei, în timp ce o rebeliune cu accente islamiste face victime frecvent printre poliţişti şi militari. "Această decizie oferă o şansă pentru a pune capăt spiralei violenţei şi a opri vendeta în Inguşetia, legată în ultimele luni de numele lui Ziazikov", a declarat Aleksandr Cerkasov, specialist în regiune la ONG-ul rus Memorial. Potrivit lui, operaţiunea "antiteroristă" declanşată de Ziazikov încă de la venirea la putere în 2002 a întors o parte a populaţiei împotriva forţelor de ordine. "În aceşti ultimi ani, localnicii care fac parte din forţele de ordine şi localnicii din clandestinitate se omorau între ei".

"Inamicul poporului a fost demis", "felicitări locuitorilor Inguşetiei", "Evkurov este cunoscut drept un om curajos şi onest", sunt mesajele postate pe site-uri de către opozanţii fostului preşedinte. Iunous-Bek Evkurov, în vârstă de 45 de ani şi considerat un erou în Rusia. Acesta s-a distins în 1999 la conducerea unei unităţi de paraşutişti ruşi care a intrat în Kosovo şi a ocupat aeroportul internaţional. "Vărsarea de sânge se va opri azi, este sigur", a declarat la rândul său Rosa Malsagova, redactor-şef al site-ului ingushetia.org, la postul de radio Ecoul Moscovei. Proprietarul acestui site, Magomed Evloiev, a fost ucis în 31 august. Evloiev a fost arestat pe aeroportul de la Nazran, principalul oraş din regiune, la coborârea dintr-un avion pus la dispoziţia sa chiar de Murat Ziazikov. El a murit împuşcat în urma unui incident confuz care s-a petrecut în maşina poliţiei. Autorităţile locale afirmă că arma s-a declanşat accidental.
Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, Inguşetia, teritoriu mic cu 400.000 de locuitori este prins într-un cerc vicios, în care crimele rebelilor alimentează o represiune din ce în ce mai aspră, şi invers.

×
Subiecte în articol: lumea