x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun DNA / Remeş şi Mureşan, trimişi în judecată

DNA / Remeş şi Mureşan, trimişi în judecată

de Veronica Micu    |    09 Iun 2008   •   00:00
DNA / Remeş şi Mureşan, trimişi în judecată

13:20 • Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei pe foştii miniştri ai Agriculturii, Traian Decebal Remeş şi Ioan Avram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru cîştigarea unei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare şi a 15.000 de euro.

Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei pe foştii miniştri ai Agriculturii, Traian Decebal Remeş şi Ioan Avram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru cîştigarea unei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare şi a 15.000 de euro.

TRAFIC DE INFLUENŢĂ. Traian Decebal Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în datele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, inculpatul Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la inculpatul Ciorbă, prin intermediul inculpatului Mureşan. „Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze la cîştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, susţin procurorii DNA. Omul de afaceri Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, fost ministru Agriculturii, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

CORUPŢIE. „În desfăşurarea activităţilor descrise mai sus, inculpatul Mureşan Ioan a jucat rolul de intermediar, avînd la bază relaţia de prietenie cu inculpatul Remeş Decebal Traian, în condiţiile în care, cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000. Întrucât infracţiunea de corupţie a fost reţinută în sarcina lui Remeş Decebal Traian în calitate de membru al Guvernului României, la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Preşedintelui României, în conformitate cu art.109 alin. 2 din Constituţia României şi art.16 alin.1 şi 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, demararea procedurilor legale în vederea urmăririi penale a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Preşedintele României a transmis ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş. În baza acestei cereri, în data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Remeş Decebal Traian pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă", arată DNA. În 6 octombrie 2007, faţă de inculpatul Mureşan procurorii au dispus luarea măsurii reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea luării măsurii arestării preventive. Instanţa a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea inculpatului de a nu părăsi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost înlocuită cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, valabilă până la 1 iulie 2008.
În 10 martie, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat în municipiul Baia Mare, aparţinând inculpatului Remeş Decebal Traian, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă. Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

×