x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Doi ani fără Steve Irwin

Doi ani fără Steve Irwin

de Adriana V. Paduraru    |    12 Sep 2008   •   00:00

Rezervaţia naturală ce-i poartă numele, scurmată de mineri

Rezervaţia naturală ce-i poartă numele, scurmată de mineri


Au trecut doi ani de cînd Steve Irwin a plecat dintre noi. Era convins că va muri înainte de vreme... în urma unui accident. Nu s-ar fi gîndit însă că tocmai pasiunea pentru animale îi va fi fatală. Şi totuşi viaţa i-a fost curmată în timp ce filma un documentar despre cele mai periculoase creaturi ale oceanului. Culmea ghinionului, animalul care i-a produs moartea nu era nici pe departe aşa de periculos. Pisicile de mare au ucis 18 oameni în total, din 1945, cînd s-a înregistrat primul deces în Australia. De altfel, creaturile nu atacă. Ele îşi folosesc coada prevăzută cu ţepi (în funcţie de mărimea pisicii, aceştia pot depaşi 20 cm) doar dacă se simt ameninţate. Nepotul oceanografului francez Jacques Cousteau, Philippe, care era împreună cu Steve în momentul în care acesta a murit, a promis că va finaliza documentarul început de Steve.


COMEMORARE... LA TRIBUNAL. O dată cu dispariţia celebrului naturalist au început şi “problemele”. O companie de minerit a cerut dreptul de a face “cercetări mineraliere” pe un teren ce aparţine Rezervaţiei Naturale Steve Irwin. În ciuda protestelor familiei lui Irwin, dar şi a mai multor cercetători care consideră ireversibil procesul de explorare, o hotărîre judecătorească le dă permisiunea celor de la Cape Alumina să înceapă săpăturile. “Odată scormonit pămîntul, echilibrul natural se rupe. Trei-patru metri de bauxită scoşi de la locul lor duc la schimbări hidrologice, la modificări ale florei şi ale faunei. Iar acest proces va avea un impact ireversibil”, a declarat profesorul Craig Franklin de la Universitatea din Queensland.

 

Vînătorul de crocodili

Steve Irwin s-a născut la 22 februarie 1962, în Melbourne (Victoria). Ulterior s-a mutat la Beerwah (Queensland), unde părinţii săi administrau un mic parc zoologic. A crescut înconjurat de crocodili şi alte reptile. Steve a preluat parcul în 1991 şi l-a redenumit Australia Zoo. Pe Terry, soţia sa, de origine americană, a întîlnit-o chiar în Australia Zoo. Şi-au petrecut luna de miere prinzînd crocodili şi filmînd pentru “Crocodile Hunter”. În Australia, emisiunea “Vînătorul de crocodili” a fost difuzată pentru prima oară în 1992, fiind apoi preluată de Discovery Channel. A avut o audienţă internaţională de 200 de milioane de persoane, egală cu de zece ori populaţia Australiei. Steve Irwin a realizat 46 de filme documentare.

×
Subiecte în articol: magazin irwin steve steve irwin