x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Doi diplomaţi români au fost expulzaţi din Ucraina

Doi diplomaţi români au fost expulzaţi din Ucraina

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Mar 2009   •   00:00

Scandalul de spionaj care a dus la expulzarea a doi diplomaţi ai Ambasadei Ucrainei la Bucureşti a provocat o reacţie în lanţ. Conform Ukrainskaia Pravda, citată de Agerpres, autorităţile ucrainene ar fi decis să expulzeze doi diplomaţi români - ataşatul militar colonel Radu Filip şi secretarul Consulatului general al României din Cernăuţi, Iustinian Focşa. Până în prezent însă Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe nu a comentat în niciun fel posibila expulzare a diplomaţilor români, precizează publicaţia din Ucraina.



Autorităţile din Ucraina au motivat decizia  prin faptul că aceştia ar fi comis "acţiuni de natură să prejudicieze securitatea Ucrainei" şi ar fi "încălcat convenţia privind relaţiile diplomatice şi consulare". În opinia Ucrainei, diplomaţii români ar fi "depus eforturi vizând diseminarea sentimentelor unioniste şi separatiste în mediul vorbitor de limbă română din Ucraina" şi ar fi "realizat pe ascuns finanţarea unor organizaţii publice şi asociaţii culturale care fac propagandă ideilor antiucrainene", susţine o sursă apropiată Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina în publicaţia citată.  Ucrainienii ar fi făcut rost de "informaţii tendenţioase referitoare la organele puterii de stat din Ucraina cu scopul utilizării acestora în cadrul unor măsuri îndreptate spre discreditarea ţării pe plan internaţional". Interlocutorul anonim al Ukrainskaia Pravda mai reproşează autorităţilor de la Bucureşti că "în cooperarea cu Ucraina, recurg activ la standarde duble: pe de o parte ca ţară membră a UE şi NATO, România îşi demonstrează activ sprijinul pentru integrarea euroatlantică şi europeană a Ucrainei, iar pe de alta se foloseşte de instrumentele corespunzătoare ale UE şi NATO pentru a se amesteca în afacerile interne ale Ucrainei, folosind tactica modelării unor abordări artificiale pentru a acuza ţările vecine - între care şi Ucraina, unde locuieşte o comunitate românească - de nerespectarea drepturilor minorităţilor".

Aceeaşi sursă a afirmat că România a înregistrat la Parlamentul European un proiect de rezoluţie care să asigure dreptul persoanelor care fac parte din minoritatea română să studieze în limba maternă,română, în Ucraina: "În regiunile din sud-vestul Ucrainei, oficialii de la Bucureşti - prin intermediul instituţiilor consulare şi al organizaţiilor neguvernamentale şi publice - formează în mod activ o gândire publică proromânească şi sentimente separatiste. La ora actuală, se lucrează deja la propunerea formării unui "ţinut autonom" Solotvino". Autorităţile de la Kiev mai reproşează Bucureştiului că încearcă din răsputeri să blocheze un proiect economic vital pentru statul ucrainean şi anume restabilirea căii navigabile de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră, potrivit aceleiaşi surse.

×
Subiecte în articol: ucraina lumea