x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Doi ruşi, câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică

Doi ruşi, câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică

05 Oct 2010   •   00:00
Doi ruşi, câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat, anul acesta, cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. Cei doi au obţinut prestigiosul premiu pentru cercetările efectuate în domeniul atomilor de carbon, informează nobelprize.org.



Andre Geim, în vârstă de 51 de ani şi Konstantin Novoselov, 36 de ani, s-au născut în Rusia, unde şi-au început, de altfel, cariera de fizicieni. Geim are cetăţenie olandeză, în timp ce Novoselov deţine dublă cetăţenie - britanică şi rusă.

Cei doi cercetători au lucrat împreună pentru o lungă perioadă, fiecare publicând numeroase lucrări în domeniul ştiinţei. În prezent, cei doi sunt profesori la Universitatea din Manchester.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith. Britanicul Kao a fost recompensat pentru activitatea sa în domeniul comunicaţiilor digitale, fiind unul dintre dezvoltatorii cablurilor de fibră optică. Boyle şi Smith au făcut parte din echipa care a pus la punct sensorul CCD (charge coupled device), care este folosit în prezent la toate aparatele foto digitale.

În 2008, premiul pentru Fizică a fost câştigat de cercetătorul american Yoichiro Nambu, pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontană a simetriei în fizica subatomică, şi de cercetătorii japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeşte existenţa a cel puţin trei familii de quarcuri în natură.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a început luni, cu premiul pentru Medicină, obţinut de britanicul Robert Edwards pentru contribuţia sa în domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru Chimie, urmat de distincţiile pentru Literatură (joi), Pace (vineri) şi Economie (luni).

×
Subiecte în articol: lumea