x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dragoste fără frontiere

Dragoste fără frontiere

de Horatiu Sima    |    24 Ian 2008   •   00:00
Dragoste fără frontiere

11:14 Poveste frumoasă. Iubirea interzisă dintre un fotbalist, Iosif Lovaş, şi o frumoasă jucatoare de tenis, Eva Ferenczi, l-a scos pe portarul din circuitul echipei naţionale



Poveste frumoasă. Iubirea interzisă dintre un fotbalist, Iosif Lovaş, şi o frumoasă jucatoare de tenis, Eva Ferenczi, l-a scos pe portarul din circuitul echipei naţionale


Iosif Lovas a început fotbalul în 1976 la UTA, unde a fost legitimat ca portar de antrenorul Viorel Pasc, după un turneu de fotbal între şcolile generale. A progresat repede, ajungând apoi să fie selecţionat la cea mai bună echipă de juniori, Luceafărul, şi, ulterior,  în echipa naţională de juniori. Din 1978 a fost promovat la echipa mare, în ciuda concurenţei cu Iorgulescu, Jivan şi Duckadam. În 1981 a realizat la două performanţe fotbalistice, a  promovat cu UTA în Divizia A şi a ajuns titularul postului de portar al naţionalei de juniori a României la turneul final al Campionatului Mondial de juniori din Australia.

 
EROII. Cea mai importantă perioadă din cariera de jucător a lui Iosif Lovas a fost pe timpul Campionatului Mondial de juniori, organizat în 1981 în Australia. Pentru a ajunge acolo, portarul arădean a fost nevoit să treacă multe teste. "Selecţia a fost drastică. Cu un an înainte, lotul a fost în turneu de o lună în China, turneu după care mulţi selecţionaţi au rămas acasă", povesteşte el. În Australia echipa României a fost repartizată în grupa de la Melbourne, cu Brazilia, Coreea de Sud şi Italia. Juniorii români au obţinut un rezultat egal, 1-1, cu Brazilia (gol Dorel Zamfir), şi două victorii, 1-0 cu Coreea de Sud prin reuşita lui Romică Gabor şi tot 1-0 cu Italia, marcator fiind tot Gabor. S-a calificat în sferturi de pe locul 2, la egalitate cu Brazilia. Meciul următor a fost cîştigat cu 2-1 în faţa echipei din Uruguay, prin golurile lui Gabor.


BRONZUL."Cred că Uruguay a fost cea mai bună echipă a turneului. Noi am trecut de trei ori mijlocul terenului. Gabor a marcat de două ori din lovituri libere şi am avut noroc", spune acum fostul portar. În semifinale, au fost învinşi de RFG, după 0-0 la final şi un gol înscris de nemţi în minutul 102. În finala mică, pentru locurile 3-4, România a învins Anglia cu 1-0 şi a obţinut medalia de bronz, cea mai importantă performanţă obţinută de o echipă românească la acel nivel. Meciul s-a disputat în 17 octombrie la Melbourne. Echipa naţională de juniori a jucat în formula:Lovas - Eduard, Rednic, Andone, Matei - Costel Ilie, Balint, Fâşic - Dorel Zamfir, Sertov, Gabor. Antrenor: Constantin Cernăianu.Au mai fost în lot: Gîrjoabă, Viscreanu, Hanghiuc, Vuşcan, Bolba, Balaur, Lasconi.


DON BALON. Golul victoriei a fost înscris în minutul 36 de acelaşi Romulus Gabor, care a fost desemnat apoi fotbalistul numărul unu, fiindu-i atribuit trofeul "Balonul de Aur" de către Addidas- France Football. La precedenta ediţie a mondialelor de juniori, laureatul a fost argentinianul Diego Maradona. Iosif Lovas a fost titular în toate meciurile. Finala a fost cîştigată de RFG, după 4-0 în faţa echipei din Qatar. “La înapoiere, în avion, Romică Gabor era puţin pilit. La un moment dat l-am auzit că întreabă de ce nu a pus compania de transport vagoane de dormit la avioane", se amuză fostul internaţional.


FUGARUL. În Australia, fotbaliştii români au avut diurnă 80 de dolari australieni de persoană, iar pentru medaliile de bronz, UEFA trebuia să dea câte 500 de dolari americani. "La Bucureşti am primit fiecare câte 10.000 de lei şi o diplomă". Deşi s-au spus multe despre ofertele primite de jucători atunci, Lovas spune că nu era aşa. "Nu roiau impresarii pe lângă hoteluri pentru că se ştia despre un protocol cu ţara organizatoare, care se obliga să returneze toţi jucătorii rămaşi acolo. De la noi a rămas Viscreanu, care avea o iubită acolo, dar l-au dat înapoi".


PRIETENI. "Rednic juca libero, iar Andone stoper. Erau mari figuri. Rednic, cu un cap mai mic, îl certa mereu şi-l aşeza în teren pe Ando, care râdea, dar asculta". După turneul australian, Lovaş a fost încorporat ca militar în termen la Steaua. "După jurământ, Traian Tomescu nu m-a vrut şi m-au dat până în vară la Dinamo, unde am fost rezervă la Moraru şi Eftimescu". La Dinamo, în 1982, a ajuns campioană naţională şi el s-a întors apoi la Steaua. "A venit Cernăianu la Steaua şi a încercat să aducă juniorii din Australia. M-au adus înapoi în toamna lui 82. Portari eram eu şi Niţu". A debutat cu Steaua în Divizia A şi în Cupa Balcanică. Nu a rămas la clubul militar decât un sezon, după care s-a întors la Arad, dintr-un motiv despre care nu s-a aflat până acum.


ROCADA. "Eu eram foarte bun prieten cu fosta campioană la tenis de masă Eva Ferenczi. Ea a rămas în Italia şi cei de la naţională nu m-au mai convocat la lot. Au aflat în ce relaţii eram. După ce n-am mai fost convocat, Steaua a renunţat la mine şi, în locul meu, la schimb, a plecat Duckadam. Mai târziu am mai fost convocat cu ruşii, RDG sau Bulgaria, dar m-am supărat şi nu m-am mai dus". A continuat apoi în Divizia B, la UTA, şi din 1990 un an la Şoimii Lipova după care s-a lăsat. "Am abandonat din cauza vederii. M-au lăsat ochii", a încheiat fostul portar. A mai rămas puţin în fotbal, ca antrenor secund lângă Francisc Tisza la Romvest Arad, dar apoi şi-a căutat alte slujbe. A fost un timp şef de tură la Gardienii Publici, după care a trecut în construcţii. Acum este tehnician în construcţii. Singura legătură cu fotbalul mai poate fi băeiţeul său, Alex, pe care doreşte să-l iniţieze în tainele jocului. "I-am luat lui Alex o minge cadou. Încerc să fac portar din el. Să văd cum creşte !". Referindu-se la fostii săi colegi, Ioji spune despre cei mai în vogă antrenori români ai momenmtului: “Puriul şi Ando sunt acum printre antrenorii de top din România, iar Rapid şi CFR Cluj, echipele pe care le pregătesc, se bat pentru titlul de campioană, aşa cum declară şi ei. Îmi e greu să prevăd care dintre ei va izbândi, cert este însă că mă bucur pentriu amândoi”.


Palmares

Iosif lovas s-a născut în 7 mai 1962 la Arad. A jucat la juniori la UTA între 1976-78. Din 1978 a fost selecţionat pentru un an la Luceafărul Bucureşti, apoi a revenit la UTA la echipa mare, aflată deja în Divizia B. În 1981, a promovat cu UTA în Divizia A. În 1981 a fost legitimat la Dinamo, iar în 1982 la Steaua. În 1983 a revenit la UTA, unde a jucat pînă în 1990, numai în Divizia B. În 1991 s-a legitimat la Şoimii Lipova în Divizia C, iar în 1992 a abandonat fotbalul. Are 82 de selecţii în echipa naţională de juniori şi o medalie de bronz la mondialele de juniori din Australia.

×
Subiecte în articol: magazin divizia gabor juniori