x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dubai: Plaja-hazna din districtul Jumeirah

Dubai: Plaja-hazna din districtul Jumeirah

de Anca Aldea    |    06 Feb 2009   •   00:00
Dubai: Plaja-hazna din districtul Jumeirah

Dubai. Centru financiar al Emiratelor Arabe Unite. Oraşul în care se rulează miliarde de dolari şi unde cei mai bogaţi oameni ai lumii îşi petrec sfârşiturile de săptămână în adevărate bijuterii arhitectonice – hotelurile-turn fascinante ca design şi renumite pentru serviciile lor.



Ei bine, în această metropolă, care pe site-urile de turism, şi nu numai, este prezentată într-o lumină exotică, plajele şi ofertele de lux sunt surclasate de munţii de gunoaie şi reţelele de canalizare arhipline, scrie presa britanică.

"Ibiza" din Golf

I se spune "Ibiza bogătaşilor lumii". Metropola Dubai City găzduieşte cel mai înalt şi mai scump hotel din lume – binecunoscutul Burj al Arab, precum şi cele mai renumite magazine de lux. În ciuda statutului său de centru economic şi perlă a lumii arabe, Dubai City are însă şi puncte slabe. Plaja Jumeirah, o zonă rezidenţială de coastă din Dubai, celebră pentru hotelurile şi proprietăţile extrem de ofertante, a fost închisă pe motiv de mizerie. "Este o hazna. Testele pe care le-am făcut arată prezenţa bacilului E.coli.

E ca şi când înoţi într-un closet", a declarat Keith Mutch, manager al unui club de sporturi nautice. Potrivit ziarului britanic The Times, care citează din declaraţiile lui Mutch, regiunea este împânzită de munţi de hârtie igienică, de scurgeri din canalizarea oraşului şi de deşeuri chimice.

DEVERSĂRI ILEGALE

Dar cine este de vină pentru transformarea frumoaselor plaje în coş de gunoi?, se întreabă autorul articolului. Emigranţii înstăriţi din cartierul Jumeirah dau vina pe autorităţi pentru că nu au luat măsurile necesare pentru a-i împiedica pe şoferii de camioane să deverse în apele oceanice deşeuri umane şi industriale. Deşeuri provenite din toaletele populaţiei oraşului, unde trăiesc aproximativ 1,3 milioane de locuitori, precum şi de la zona industrială Al Quoz, unde se află fabrici de ciment, vopseluri şi mobilă. De vină este şi urbanizarea – se construieşte mult şi fără măsură, iar normele ecologice sunt ignorate. "Duhoarea este de nesuportat, iar apa are o culoare maronie. Era chiar hârtie de toaletă în nisip", spune Mutch. Deciziile de deversare în ocean sunt motivate financiar de către companii, scrie The Times. Şoferii de camioane, care transportă deşeurile şi care ar trebui să le ducă în deşert într-o zonă special amenajată, aleg varianta deversării lor în ocean pentru că salariile mici nu îi motivează să fie corecţi şi să ruleze pe un drum lung şi obositor doar pentru a respecta normele de mediu.

Reinventarea "perlei"

În urma sesizărilor depuse de Keith Mutch şi ulterior a semnalelor trase de presa din Dubai, autorităţile au hotărât să anunţe primele măsuri: şoferii de camioane care vor mai deversa deşeuri în ocean vor fi amendaţi cu 25.000 de dolari, vor fi avertizaţi că îşi vor pierde locul de muncă şi vor fi ameninţaţi cu deportarea în ţările de origine, scrie The Times. Autorităţile au promis totodată că vor construi spaţii speciale pentru depunerea acestor deşeuri, departe de apele oceanului. Presa din Peninsulă a început să dea primele semne de mulţumire. Potrivit publicaţiei online Gulf News, cartierul Jumeirah arată cât de repede se schimbă Dubaiul. Hotelurile se reinventează, restaurantele de la malul apei, agitaţia oamenilor, traficul aglomerat, plajele deschise chiar şi în timpul nopţii, preţurile accesibile şi ofertele turistice diversificate sunt menite să atragă tot mai mulţi vizitatori, scrie Gulf News.

×
Subiecte în articol: magazin