x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Duetul-surpriza: Angela Gheorghiu si Stefan Banica jr

Duetul-surpriza: Angela Gheorghiu si Stefan Banica jr

de Claudia Daboveanu    |    11 Noi 2005   •   00:00
Duetul-surpriza: Angela Gheorghiu si Stefan Banica jr
VEDETE
Sambata trecuta, la "Surprize surprize", s-a difuzat in premiera videoclipul piesei "Numele tau", interpretata de Angela Gheorghiu si Stefan Banica jr.

SURPRIZA. Andreea Marin a reusit sa-l faca knok-out pana si pe junior, pacalindu-l pana in ultima clipa, in dubla calitate, de zana a surprizelor si de coproducatoare a videoclipului, ca sunt ceva probleme tehnice. Pe scurt, ca filmuletul cu el si celebra soprana nu-i gata! Superba Andreea, imbracata intr-o rochie pe cat de aurie, pe atat de sexy, s-a desprins dintre lacrimi, flori, donatii si intalniri de peste mari si tari si l-a invitat langa ea, pe canapea, pe Stefan. Fugit de la aplauzele spectacolului "Chicago", unde joaca rolul Billy Flynn, Banica jr a asistat jumatate emotionat, jumatate siderat, la tot ce-i "copsese" zana ca sa-l impresioneze din nou: un potpuriu cu aparitiile lui la "Surprize..." de cativa ani incoace, un mesaj video de la Angela, din Japonia, care-l anunta ca va viziona in premiera clipul pe care-l filmasera impreuna, cu o saptamana in urma.

IDEEA. Asa incepe povestea: cu el, cu ea, cu mister, cantec si poezie… Pret de patru minute, Angela si Stefan ne-au spus o poveste de dragoste pe note. O poveste pe care Stefan i-a facut-o cadou Angelei si pe care acum Andreea i-o daruieste lui Stefan.

Ideea cantecului "Numele tau" s-a nascut acum doi ani. "Vinovat", atat pentru melodie, cat si pentru text, Stefan Banica Jr, el, care n-a scris toata viata decat pentru sine, i-a compus o piesa cuiva: Angelei Gheorghiu. "Luna-mi face semn ca e tarziu/ Si as vrea, cand ma trezesc, sa fiu/ Langa tine-n zori de zi/ Soarele ne tine-n palma sa/ Si-ti raspund fara a ma-ntreba cine sunt/ Daca tot ce-ti spun are un sens/ Si daca n-o sa-ti para rau/ Scrie-mi sus, pe cer, numele tau!/" Asa suna cateva versuri. Cine a avut curiozitatea sa asculte piesa si-a dat seama ca procesul de "finisare" a fost unul lung si laborios. Dar a meritat, chiar daca Stefan, pe parcursul a 24 de luni, incepuse sa-si piarda rabdarea. Mai obisnuita cu proiectele à la longue, Angela a fost convinsa ca totul va iesi bine. Dupa ce a compus melodia, Stefan i-a trimis-o Angelei in Anglia, pe suport audio, inregistrata cu vocea unei soprane din Romania. Angelei i-a placut din prima clipa, a dat-o unui orchestrator englez, care a scris partea simfonica, "asezonata" cu influente pop-rock. A durat atat de mult, pentru ca fiind o premiera si pentru el, si pentru ea, nu se stia ordinea precisa a etapelor. In plus, programul superaglomerat al amandurora a fost un alt factor de stagnare.

PRECEDENT. O noua experienta. Si totusi a existat un precedent: duetul Montserrat Caballe - Freddie Mercury. Aparent, doua voci care nu "se pupa". Melodia "Barcelona", pe care cei doi au cantat-o, a facut inconjurul lumii, a starnit controverse (din partea puritanilor operei) si valuri de admiratie generate de toti cei care iubesc muzica buna si nu-s incuiati. Dar daca Angela si Stefan vor fi luati la bani marunti de unii, care vor spune, poate, ca au vrut sa-i copieze pe soprana iberica si pe rockerul englez? "Dupa ce se va asculta melodia, oamenii isi vor da sema ca genul nostru e altceva decat au facut Montserrat si Mercury. Nu-i numai opera sau mai bine zis nu-i o caricatura a operei. Ceea ce am incercat noi sa facem e o punte intre cele doua genuri. Eu nu sunt numai cantareata de opera in melodia asta. Stefan Banica jr e acelasi ca si pana acum, dar un pic altfel. Conjunctura te obliga sa fii tu insuti, si totusi altceva", declara Angela. Pe de alta parte, Stefan si-a asumat toate riscurile pe care le presupune un experiment in premiera: "Evident ca vor exista o multime de pareri, cum au existat pentru recentul meu proiect, «Chicago». Asa si anticipam, de altfel. Fara sa jignesc pe nimeni, deschiderea catre un lucru nou, care poate fi un experiment care sa dea o alta dimensiune, n-are nici o legatura cu Mozart. E un act artistic care se desfasoara altfel, mai mult pentru Angela, care vine mai aproape de pop-rock decat vin eu spre opera. Tocmai aici e frumusetea. Ceea ce ne leaga e spiritul si, de ce nu, talentul. Adica a sti ce vrei si a te exprima pe tine insuti. Ce am facut eu cu Angela nu e un lucru de moment, ci unul foarte important pentru mine ca om si ca artist".

PREMIERA. Clipul s-a filmat contra cronometru, pentru ca Angela trebuia sa plece din tara, intr-un turneu asiatic. La ora la care cititi aceste randuri, Angela Gheorghiu se afla la Tokyo, urmand ca saptamanile viitoare sa sustina o serie de concerte la Sapporo, Osaka, Seoul si Taipei, pana la mijlocul lunii decembrie. In ziua stabilita pentru turnarea clipului, Angela s-a infiintat la ora 5:00 la clubul ales ca locatie si a filmat nonstop, pana la 19:00, alaturi de Banica jr. Frumoasa si radioasa, de parca ar fi dormit 13 ore, nu 3, Angela a schimbat doua tinute din garderoba proprie si a fost foarte receptiva la indicatiile regizorale. Scenariul l-au stabilit impreuna, piesa era deja inregistrata de doua luni, asa ca regizorului Eduardo Vasquez nu i-a mai ramas sa spuna decat "Motor!" si sa traga atatea duble pana a fost toata lumea multumita. Si n-a fost deloc usor, pentru ca si Angela, si Stefan sunt doi artisti "chitibusari". Nu se lasa pana nu iese totul perfect. Unii ar zice ca-s nebuni, altii ca-s dificili. Noi le-am spune - simplu - profesionisti.

Single-ul "Numele tau" va fi un bonus la albumul "Stefan Banica Jr - Duete", care va aparea pe piata luna viitoare, iar piesa va fi inclusa pe un CD cu muzica romaneasca pe care Angela Gheorghiu il va edita in 2006.

Carte de vizita


  • Fisa tehnica a piesei ar arata, stransa sec, in cateva cuvinte, astfel:
  • NUMELE TAU - primul extras pe single (compozitor si textier - Stefan Banica Jr / versuri pentru versiunea in limba engleza - Robin Smith )
  • Mixaj - Adrian Enescu & Dan Nedelcu
  • Orchestrator (strings) - Robin Smith
  • Orchestratie generala - Stefan Banica Jr
  • Regie videoclip - Eduardo Vasquez
  • Director de imagine - Jordi Rexach
  • Producatori videoclip: Vlad Caprarescu & Andreea Marin
  • Mai puneti in ecuatie, ca sa va faceti o idee, faptul ca exista patru versiuni ale piesei: romana, engleza, acustica si simfonica.
  • Cel mai...

    Dupa o cariera construita din anii ’80, Stefan a ajuns sa fie considerat cel mai bine cotat artist solo din Romania. Intre filmul "Liceenii" si single-ul "Numele tau", a compus nenumarate piese care ridica lumea de pe scaune in concerte. In decembrie lanseaza un CD cu duete inedite, dintre care se detaseaza cel cu Banica senior.

    Cea mai...

    Vom spune despre soprana Angela Gheorghiu ca valoarea i-a fost recunoscuta la mijlocul anilor ’90, in strainatate, unde s-a stabilit. Spectacolele sale de la Covent Garden - Londra, Metropolitan Opera din New York, Opera de Stat din Viena etc. au loc cu casa inchisa. O voce dumnezeiasca dublata de un fizic de invidiat.

    "Acest cantec e un capriciu artistic impotriva tuturor puritanilor operei, pentru care am fost convinsa din toate punctele de vedere: profesional, ca text, ca gen"
    Angela Gheorghiu, soprana
    "Mi s-a spus ca nu-i posibil sa inregistram instrumentele simultan, pentru ca n-avem 40 de casti. Si-atunci am tras pe rand! Afara nu te povesti de asa ceva"
    Stefan Banica jr, cantautor
    ×