x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dupa Cannes - reactii si efecte

Dupa Cannes - reactii si efecte

de Andy Stanescu    |    29 Mai 2007   •   00:00
Dupa Cannes  -  reactii si efecte

Cum era de asteptat, tot romanu`, de la vladica pana la opinca, se inghesuie sa dea cu felicitarile de rigoare in tinerii cineasti de pe plaiurile mioritice. Pentru Cristian Nemescu, recunoasterea internationala a venit, din pacate, prea tarziu.

Cum era de asteptat, tot romanu`, de la vladica pana la opinca, se inghesuie sa dea cu felicitarile de rigoare in tinerii cineasti de pe plaiurile mioritice. Pentru Cristian Nemescu, recunoasterea internationala a venit, din pacate, prea tarziu. Cat despre cea interna, speram ca „organele" din patria noastra vor finaliza ancheta ce il are drept subiect pe ucigasul lui Cristian, fara sa dea dovada de aceeasi incompetenta si slugarnicie precum in cazul regretatului Teo Peter.

Laudele curg la adresa lui Cristian Mungiu, mai ceva ca insultele pe care si le adreseaza politicienii damboviteni cu prilejul campaniilor electorale. Ramane de vazut daca si banii necesari viitoarelor productii semnate de Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Nae Caranfil ori Corneliu Porumboiu vor aflui cu aceeasi viteza. Asta daca onor CNC-ul nu ii va directiona tot spre sergiunicolaesti. In alta ordine de idei, Adrian Cioroianu l-a numit pe cel care a fost distins cu cel mai mare premiu obtinut vreodata de cinematografia de la noi, „adevaratul ministru de externe al culturii romanesti". Felicitarile publice vor continua, suntem convinsi, in zilele urmatoare, alesii neamului nescapand ocazia de a se declara mandrii ca sunt concetateni cu detinatorul „Palme d`Or", chiar daca „sprijinul" politic de care s-a bucurat cea de a 7-a arta in Romania post-decembrista a fost sublim, si mai ales a lipsit cu desavarsire.

COINCIDENTA FERICITA...Binemeritatul succes al peliculei „Patru luni, trei saptamani si doua zile", l-a plasat pe Cristian Mungiu in galeria selecta a celor mai talentati creatori de film, alaturi de Roberto Rossellini, Vittorio De Sica, Orson Welles, Fellini, Bunuel, Antonioni, Francis Ford Coppola, Akira Kurosawa, ca sa-i numim doar pe cativa dintre „monstrii sacri" premiati la Cannes. Dupa un asemenea succes probabil ca reprezentantia (programata luni seara la centrul cultural Wallonie-Bruxelles din Paris) cu spectacolul „Variations Enigmatiques" propus de Teatrul Nottara, se va bucura de o atentie deosebita din partea publicului francez. Nu de alta dar autorul, Eric Emmanuel Schmidt, este unul dintre cei mai apreciati dramaturgi din Hexagon. In sala va fi prezent poate si Alain Delon, cel care a purtat piesa, nu cu multi ani in urma, pe marile scene ale lumii. De data aceasta stafeta a fost preluata de Mircea Diaconu si Alexandru Repan. De unde se vede ca nu ambasadorii ii lipsesc Romaniei. Diplomatii, da.

×
Subiecte în articol: magazin