x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Elveţia va restitui Mexicului banii deturnaţi de familia fostului preşedinte Salinas

Elveţia va restitui Mexicului banii deturnaţi de familia fostului preşedinte Salinas

de Veronica Micu    |    19 Iun 2008   •   00:00
Elveţia va restitui Mexicului banii deturnaţi de familia fostului preşedinte Salinas

11:40 • Conturile fostului preşedinte mexican, Carlos Salinas de Gortari, vor fi restituite Mexicului, la încheierea unei proceduri juridice pentru spălare de bani care a durat 12 ani.

Conturile fostului preşedinte mexican, Carlos Salinas de Gortari, vor fi restituite Mexicului, la încheierea unei proceduri juridice pentru spălare de bani care a durat 12 ani.


SPĂLARE DE BANI. "Elveţia îi va da Mexicului conturile lui Salinas, o sumă de circa 74 de milioane de dolari", a anunţat Biroul federal elveţian al justiţiei, într-un comunicat. "Alte valori patrimoniale au fost în schimb deblocate, pentru că nu proveneau din infracţiuni", potrivit unui comunicat al judecătorului Paul Perraudin. Pentru autorităţi, "acest dosar arată încă o dată determinarea Elveţiei de a se opune utilizării pieţei sale financiare în scopuri infracţionale şi de a restitui fondurile victimelor". Autorităţile elveţiene au deschis în 1995 o procedură penală împotriva lui Raul Salinas, unul dintre fraţii fostului preşedinte, pentru spălare de bani şi detunarea fondurilor publice. Procedura penală a fost delegată pînă la urmă autorităţilor mexicane, în 2002. La acea vreme, 110 milioane de dolari au fost plasaţi sub sechestru, executându-se o solicitare de ajutor judiciar din partea Mexicului, potrivit comunicatului. În decembrie 2007, Mexicul a cerut banii lui Salinas, prezentînd, în baza unor documente bancare, cum au fost deturnate fonduri publice în valoare de 66 de milioane de dolari la acea vreme. "Anchetele elveţiană şi mexicană au permis stabilirea originii infracţionale a acestor fonduri", potrivit sursei citate. Cele 74 de milioane de dolari includ şi dobînda.


TRANZACŢII ILEGALE. Ancheta nu a stabilit că soldul (110 milioane blocate) era de origine ilegală şi a fost restituit celui care avea dreptul asupra acestor bani, au spus autorităţile elveţiene. Elveţia va avea dreptul la partea sa de profit, potrivit comunicatului, care precizează că prin"derogarea de la principiul gratuităţii ajutorării reciproce, decizia ordonă atribuirea a 2,2 milioane de franci Confederaţiei (1,35 milioane de euro) şi a 1,1 milioane de franci cantonului Geneva". Justiţia mexicană a subliniat că nu au fost declanşate urmăriri penale în Mexic în acest dosar. Nici Mexicul, nici Elveţia "nu au putut găsi elemente pentru a demara o acţiune penală împotriva lui Raul Salinas pentru trafic de droguri şi spălare de bani", a declarat un procuror adjunct al Parchetului general al Republicii, Santiago Vasconcelos. Raul Salinas a fost eliberat dintr-o închisoare din Mexic în iunie 2005, în urma revizuirii pedepsei sale la 27 de ani de închisoare pentru crimă şi după zece ani de detenţie. Închis în 1995, el a fost găsit vinovat în 1999 pentru că a comandat asasinarea lui Jose Francisco Ruiz Massieu, fostul său cumnat şi numărul doi în Partidul revoluţionar instituţional (PRI, aflat la putere între 1929 şi 2000). În mai 2006, justiţia franceză l-a declarat nevinovat şi l-a eliberat din închisoare în legătură cu acuzaţia de transfer în Elveţia, prin bănci franceze, a 105 milioane de dolari, a căror provenienţă era suspectată ca fiind ilegală.

×
Subiecte în articol: magazin milioane salinas