x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ENERGIE - Ambasadorul Rusiei regretă că România susţine aderarea Georgiei la NATO

ENERGIE - Ambasadorul Rusiei regretă că România susţine aderarea Georgiei la NATO

de Mihaela Matachita    |    23 Oct 2008   •   00:00

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexandr Ciurilin, a declarat că relaţiile româno-ruse se bazează pe tradiţii vechi, dar a recunoscut că există şi probleme, menţionând susţinerea României faţă de aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO.



"În Europa de Est nu sunt foarte multe state cu care Rusia are relaţii diplomatice de 130 de ani", a spus Alexandr Ciurilin pentru MEDIAFAX. Ambasadorul rus la Bucureşti a adăugat că ţara sa "a făcut foarte mult pentru ca România să fie un stat liber, prosper".

Ambasadorul a recunoscut însă că există şi probleme între cele două ţări. Întrebat care sunt problemele, Ciurilin a răspuns: "Să spunem, prietenii mei din Ministerul de Externe român sunt pentru aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO, iar noi considerăm că extinderea NATO nu răspunde intereselor de securitate".

GAZPROM NU ŞANTAJEAZĂ   

Ambasadorul rus a ţinut să precizeze că "nici Gazprom, nici vreo altă companie nu practică şantajul". "Gazprom şi alte companii de resurse naturale din Rusia îşi îndeplinesc obligaţiile foarte serios şi strict", a spus el.

Un alt aspect îl reprezintă elaborarea proiectelor pe termen lung în domeniul energiei, inclusiv în domeniul gazelor. În cazul acestora este necesară o abordare foarte serioasă, ceea ce ar implica şi necesitatea construirii unei infrastructuri speciale. În opinia sa, când se discută despre construirea conductelor pe sub mare este vorba despre costuri foarte mari, "evident de peste zece miliarde de dolari". "Se vorbeşte mult despre tendinţele de globalizare care unesc ţările într-un nou sens. Se întâmplă des ca producătorul să fie din Siberia, iar consumatorul să fie, să spunem, din Italia sau România. Scopul producătorilor este de a vinde. Iar cei care cumpără fac acest lucru pentru ca oamenii să aibă căldură", a spus Ciurilin. "Doar oameni răi pot susţine că livările de gaz sunt destinate pentru şantaj", a conchis Ciurilin.

×
Subiecte în articol: lumea