x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Enigma naziştilor, vândută cu 149.000 de lire sterline

Enigma naziştilor, vândută cu 149.000 de lire sterline

14 Iul 2015   •   16:48
Enigma naziştilor, vândută cu 149.000 de lire sterline

O maşină Enigma folosită de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial pentru criptarea mesajelor a fost vândută marţi la licitaţie, de casa Sotheby's din Londra, pentru 149.000 de lire (231.187 dolari), sumă de peste două ori mai mare decât preţul maxim estimat, relatează EFE.

Maşina, extrem de bine conservată şi care provenea de la un muzeu european, a depăşit orice aşteptare, fiind vândută cu mult peste valoarea maximă estimată de 70.000 de lire (108.611 dolari).

Potrivit Sotheby's, exemplarul a fost folosit de armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) pentru codificarea comunicaţiilor şi evitarea spionajului.

Maşina vândută la licitaţie a fost, ca şi altele de acelaşi tip, o piesă-cheie pentru strategia nazistă, până ce aliaţii au reuşit să decripteze mesaje cifrate.

Recentul film 'The Imitation Game' relatează eforturile pe care matematicianul britanic Alan Turing şi colegii săi le-au făcut pentru a descifra mesaje naziste.

Piesa vândută marţi la licitaţie, cu suport de lemn şi clape din metal, datează din 1943 şi aparţinea unui muzeu european al cărui nume nu a fost menţionat.

Majoritatea maşinilor de acest tip au fost distruse de forţele germane, fapt pentru care este mai puţin obişnuită prezenţa lor pe piaţă, potrivit aceleiaşi surse.

×
Subiecte în articol: enigma masina de codat