x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Exil pe două roţi

Exil pe două roţi

de Horatiu Sima    |    10 Dec 2007   •   00:00
Exil pe două roţi

Viaţa lui Bernd Bilal este legată strict de bicicletă, care i-a facilitat plecarea ilegală din ţară, dar l-a şi ajutat să se realizeze in viaţă


Viaţa lui Bernd Bilal este legată strict de bicicletă, care i-a facilitat plecarea ilegală din ţară, dar l-a şi ajutat să se realizeze in viaţă


DORINŢA. Imediat după război, oriunde in ţară era sărăcie mare. Nici Constanţa nu făcea excepţie de la regulă, privaţiunile de tot felul devenind un lucru cotidian pentru oricine. La fel era şi in familia Bilal, una de turci, stabilită pe malul mării, acolo unde comunitatea era foarte puternică. Născut pe 1 septembrie 1949, micul Gheroghe Bilal s-a confruntat , şi el, cu vicisitudinile vieţii, incă de mic. Dar, peste toate greutăţile, un lucru şi-l dorea cu mare ardoare: o bicicletă. Atunci cănd vedea vreuna, ochii ii sticleau.


DESTINUL. Se vedea intro cursă, cu capul aplecat pe ghidon, alături de alţi rutieri şi ciştigind o intrecere. Dorinţa micului turc s-a transformat in realitate o dată cu apariţia secţiei de ciclism de la Constanţa, condusă de antrenorul Dumitru Constantin. Au venit primele antrenamente, au urmat concursurile şi viaţa era parcă mai roz. Dar numai la suprafaţă, căci singele aprins al micului Gigi Bilal nu vroia să accepte, in nici un fel, ingrădirea comunistă, işi dorea libertatea deplină, posibilitatea de alege singur destinul.


EXILUL. Selecţionat in echipa naţională de juniori a prins o competiţie in Turcia şi dus a fost."Ţara semilunei" il atrăsese tot timpul, motiv pentru care s-a pierdut in Bazarul din Istanbul şi a spus adio "raiului" din ţară. In Turcia a alergat pentru echipe de ciclism din Ankara şi Istambul vreme de un an şi jumătate, după care a hotărit că este timpul marii evadări. A plecat in Italia, la Milano, unde a făcut ciclism 3 ani. In acea perioadă, Italia era destul de săracă, ţara făgăduinţei era Germania federală, iar acest lucru nu putea scăpa dorinţei de realizare a tinarului Bilal, care a ajuns la Frankfurt, la clubul de ciclism din localitate, in 1975.


NEAMŢUL.O dată cu stabilirea pe teritoriul Germaniei şi-a schimbat prenumele, devenind Bernd. Marca germană era la mare căutare in toată lumea, motiv pentru care Bernd Bilal a decis să lase ciclismul deoparte şi să intre in afaceri. Cu banii strinşi din cursele la care participase a luat in antrepriză o benzinărie, ulterior a preluat-o intergal. Şi-a dezvoltat afacerile, a intrat in comerţul cu piese auto, magazin en- gross, atelier de reparaţii, vopsitorie auto. Cu timpul la Offenbach şi-a deschis un restaurant cu specific romănesc de 200 locuri, plus incă 150 pe terasă. Aici, in decursul timpului, au cintat mulţi solişti cu renume ai scenei romăneşti.


CLUBUL. După revoluţie, s-a mişcat rapid, a revenit in ţară cu maşini la măna a doua şi a deschis primul magazin cu piese auto străine din Bucureşti. Afacerile continuă şi astăzi, atăt in Germania, căt şi in Romania.De altfel, la puţină vreme după revenirea in ţară, Bilal a infiinţat primul club de ciclism privat, la care au activat ciclişti cu renume ai vremii:Vasile Mitrache, Sergiu Oprescu, Petre Şanta, Valentin Buduroi, Florin Privache, Lucian Boari, toţi pregătindu-se sub conducerea celui care ii fusese antrenor la Constanţa, Dumitru Constantin. Cu această echipă, Club Ciclism Bilal, a avut prestaţii bune şi foarte bune la curse interne şi internaţionale.



TROFEUL. Bernd Bilal nu s-a implicat numai la propria echipă, dar a şi organizat două competiţii cu participare internaţională, "Trofeul Bilal", cu peste 100 de ciclişti la start. Pentru prima dată, rutierii au ştiut pentru ce aleargă, in faţa plutonului, pe o platformă, fiind expusă maşina care i-a revenit invingătorului.Toată caravana a numărat circa 200 de persoane, traseul ales fiind:Bucureşti-Slobozia-Tulcea-Constanţa.Totul a culminat cu un mare spectacol la Teatrul de Vară din Mamaia la care au participat toţi artiştii care se aflau pe malul mării in acel moment. Printre ei, Ion Dichiseanu, Simona Florescu,Cornel Constantiniu, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Cezara Dafinescu, Jean Constantin, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Romică Tociu şi Cornel Palade, numeroşi interpreţi ai melosului popular, plus manechinele de la Casa Venus.


IMPRESARUL.Tot in această perioadă, Bilal a infiinţat şi firma de impresariat Bilart, care a organizat foarte multe spectacole in Romania şi Germania pentru Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Jean Constantin, Romică Tociu , Cornel Palade, Irina Loghin. Un fapt inedit l-a reprezentat participarea extraordinară la ediţia a doua a "Trofeului" a celebrului rutier Gigi Dumitrescu, in virstă de 56 de ani, stabilit in SUA, care a venit special pentru această cursă. Aflat intro formă fizică de invidiat, el a ţinut pasul, pe o căldură toridă, cu mai tinerii săi colegi, şi numai neatenţia unui rutier bulgar, care l-a dărimat pe şoşea, l-a făcut să abandoneze.


SPONSORUL. După o intrerupere de nouă ani, ediţia a 44 a Turului ciclist al Romăniei a revenit unui rutier romăn, este vorba de dinamovistul Dan Anghelache. Interesant este faptul că, cu puţină vreme inainte de acest eveniment sportiv, Bernd Bilal a devenit sponsor principal al cicliştilor din Ştefan cel Mare. Din acest motiv, la finalul competiţiei, la Botoşani, el l-a recompensat pe Anghelache cu suma de 10000 lei(100 de milioane vechi). Cum şi in clasamentul pe echipe a ciştigat tot Dinamo, revenirea lui Bilal in ciclismul autohton pare a fi de bun augur, el avind de gănd să revigoreze această disciplină olimpică atăt de grea, atăt de frumoasă şi atăt de prost plătită pină acum. Ei bine, tocmai la acest capitol vrea să umble Bilal.


"Graţiat" de sora lui Nicolae Ceauşescu

Aflat in Turcia in primul an de exil, Gigi Bilal s-a aciuat pe lingă fotbaliştii Datcu şi Sasu, care jucau in acea perioadă peste Bosfor. Cei 3 erau la un moment dat in Bazar, unde s-au intălnit cu un grup imbrăcat in costume negre şi cravate, care vorbeau romăeşte. Au intrat in legătură cu ei, doreau să cumpere aur şi geci de piele şi aveau nevoie de translator. S-a oferit Bilal, care i-a insoţit peste tot. După ce au cumpărat destul, au intrat intro bijuterie, de unde au vrut să cumpere aur. Mult. Bilal a inermediat afacerea, turcii au tot scăzut preţul, iar la un moment dat unul dintre ei, vrind să-l motiveze, i-a spus că este pentru dna Ceauşescu."M-am uitat bine, parcă nu era ea, imi era frică să o privesc mai insistent, să nu zică ceva, dar m-a scos tot ea din incurcătură spunindu-mi că nu o să păţesc nimic dacă revin in ţară, să o caut la Scorniceşti, că e sora lui Nicolae Ceauşescu", işi aminteşte Bilal.


Denis, băiatul mamei Irina

Despărţit de prima soţie, Bilal a locuit singur cu fiul său Denis, care era febleţea tuturor actorilor care ajungeau acasă la el, dar şi cintau la restaurantul cu specific romanesc. Printre interpreţi, şi doamna cintecului popular, indrăgita Irina Loghin. Ea a avut grijă de micuţul Denis, care avea atunci doar 4 ani, pe care uneori il şi imbăia. Anii au trecut, şi, recent, acasă la doamna Loghin, pe poartă a intrat Lili Bilal, o verişoară a patronului, iar in spatele ei, un tinăr cu ochelari de soare."Lili, cine este prietenul ăsta?", a intrebat Irina."Este ăla mic, căruia ii făceaţi baie in Germania", a sosit răspunsul. Din spate, spre răsul general s-a auzit vocea lui Denis:"Mai fă-mi şi acum dacă ai curaj!"


Gaţu, ministrul respectat

Actualul şef al handbalului, Cristian Gaţu, a fost ministru secretar de stat la sport. Intro vizită la Bilal, in Germania, stăteau la masă, iar Denis se tot invărtea printre cei mari. Auzea mereu cuvăntul ministru, dar nu prea ştia el cu ce se mănăncă funcţia. In acelaşi timp, tatăl său, care era preşedintele in exerciţiu al F. R. Ciclism, vorbea cu Gaţu de fondurile necesare dezvoltării respectivei ramuri, iar puştiul nu pricepea ce vorbesc cei doi, motiv pentru care a solicitat lămuriri suplimentare. Le-a primit, a realizat că in faţa sa nu este doar un prieten al tatălui sau, ci o persoană importantă, care il poate ajuta financiar pe tatăl său. Concluzia lui Denis i-a lăsat cu gura căscată pe cei mari:"Băi Gogule, eşti tare!", i-a spus el lui Gaţu.

×
Subiecte în articol: magazin bilal ciclism