x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Extremiştii şi summitul

Extremiştii şi summitul

de Diana Scarlat    |    27 Mar 2008   •   00:00

De aproape două săptămâni se vorbeşte mai mult ca niciodată despre grupările de extremeă dreapta sau stânga. Şi despre eventuale proteste de stradă. Mulţi au făcut chiar confuzia între cele două extreme, anunţând de exemplu că Noua Dreaptă iese în stradă să protesteze împotriva Summitului NATO.


De aproape două săptămâni se vorbeşte mai mult ca niciodată despre grupările de extremeă dreapta sau stânga. Şi despre eventuale proteste de stradă. Mulţi au făcut chiar confuzia între cele două extreme, anunţând de exemplu că Noua Dreaptă iese în stradă să protesteze împotriva Summitului NATO.


Ce-i drept, extremiştii de stânga din mai multe ţări europene se pregătesc să vină în România şi să-şi exprime punctul de vedere în văzul lumii, aşa cum fac înfiecare ţară care organizează evenimente similare. Dar "ai noştri” nu au un tupeu la fel de mare. Şi nici tradiţia din vest. Asta au demonstrat la cele câteva încăierări de la paradele gay, când forţele de ordine i-au umplut imediat de lacrimi şi pe "stângiştii” anarhişti de liceu cu părul multicolor, şi pe cei de dreapta care-au venit să-i caftească. Dar luptele dintre cele două extreme s-au cam rărit în ultima vreme. Din iulie 2007 până acum ar fi trebuit să e întâlnească de mai multe ori pentru cafteli de stradă, însă de fiecare dată au "absentat” ba unii, ba ceilalţi.


DECLARAţII LA ZI. Pentru că evenimentul de săptămâna viitoare este foarte important şi se aşteaptă forţe "de import” printer stângişti, prima grupare care a dat declaraţii despre intenţiile pe care le are în legătură cu summitul NATO este Noua Dreaptă. "Am precizat toate lucrurile astea într-o conferinţă de presă. Am dat comunacatul din februarie pentru că au apărut prin presă asocieri pe care noi le-am numit "împotriva naturii”. S-a spus ceva de o colaborare cu nişte grupuri care vor veni în ţară, dar noi nu ştim nimic despre ele. Noi nu vom avea nici un fel de manifestare pe perioada summitului pentru că NATO este singura forţă care ne oferă o protectţie. În spatele tuturor grupurilor de stânga stă Moscova. Noi dacă am fi avut intenţia să organizăm ceva, am fi avut şi autorizaţie, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, dar politica externă nu prezintă pentru noi interes. Noi suntem un ONG şi tematizăm problemele pe care le putem atinge. Singura temă de politică externă pe care o abordăm este Basarabia. La summit nu vom avea nici o acţiune. Nici măcar una împotriva anarhiştilor pentru că ar însemna să acţionăm împotriva legii. Există jandarmeria şi poliţia care să intervină. Dacă sunt alte organizaţii de dreapta care vor să facă ceva e alegerea lor.”, a declarat Tudor Ionescu, liderul grupării, contactat telefonic.


ALTE OPINII. Mai există şi alte grupări de dreapta, însă. Una dintre ele, omnipresentă la manifestaţii de stradă, este "Rezistenţa Naţională”. Obişnuiţi cu întâlnirile de la paradele gay, membrii acestei grupări ne-au anunţat că vor protesta împotriva anarhiştilor de stânga, dacă aceştia se vor aduna în Bucureşti împotriva summitului NATO. "O să-i căutăm prin oraş şi dacă-i prindem, îi batem”, ne-a spus unul dintre membrii grupării. N-ar fi nici prima, nici ultima oară când s-ar întâmpla asta, fiind cunoscute "întâlnirile de gradul trei” şi ura declarată dintre ei şi membrii "Antifa”, autointitulaţi anarhişti şi de stânga.

×
Subiecte în articol: magazin