x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun False identitati - Razbunatorul…

False identitati - Razbunatorul…

de George Arion    |    12 Mar 2006   •   00:00
False identitati - Razbunatorul…
SUSPANS
Graham Green, John le Carre, Frederick Forsythe... Trei scriitori englezi care au dus pe culmi literatura de spionaj. Fiecare, posesor al unei retete proprii de succes. De pilda, dupa cum singur marturiseste Forsythe, formula sa inseamna 80% intriga si 20% descrieri si conturari de personaje. Asa a procedat si in

"Ziua sacalalului", si in "Dosarul Odessa", si in toate celelalte romane ale sale care i-au adus o faima mondiala si bani multi - in treacat fie zis, ca orice englez chibzuit, s-a mutat, la un moment dat, in Irlanda, unde impozitele sunt mai blande. Insa in "Razbunatorul", aparut in 2003, iar la noi in urma cu un an, autorul nu mai respecta proportia ca un farmacist scrupulos. In aceasta carte biografiile eroilor sunt veritabile dosare de existenta, bine intocmite, cu pedanterie chiar, fara a periclita totusi nici o clipa tensiunea relatarii.

Romanul incepe cu o scena atroce: un tanar american, voluntar intr-o misiune umanitara in Bosnia, este inecat intr-o hazna de Zoran Zilic, seful unei trupe paramilitare de sarbi. Autorul tine sa precizeze data: 15 mai 1995.

Asa va face, de altfel, pe intreg parcursul cartii, ori de cate ori se intampla vreun eveniment mai deosebit, creand astfel o puternica impresie de autenticitate.

Un magnat canadian, bunicul tanarului asasinat in mod oribil, esueaza in incercarea de a pune mana pe ucigas pe cai oficiale si de a-l da pe mana Justitiei. De aceea, angajeaza un "razbunator", pe Cal Dexter, care vaneaza pe cont propriu si sub identitati false infractori scapati de pedeapsa. Urmeaza o haituire ce ne poarta prin Europa, Asia, SUA, America de Sud, prin resedinte luxoase sau blocuri mizere, in mijlocul unor peisaje incantatoare sau prin zone aride. La un moment dat, vanatorul devine vanat, deoarece - culmea! - CIA-ul il protejeaza pe Zoran, criminalul de razboi, traficantul de carne vie, de droguri si arme, din pricina serviciilor pe care i le aduce in tentativa de anihilare a lui Bin Laden. Il va prinde Dexter pe Zoran? Sau Zoran va mai face o victima? Nu va spun mai mult. Veti afla si singuri din acest roman captivant. Va asigur insa ca la final va asteapta o surpriza de proportii.

A, sa nu uit... Actiunea se sfarseste la 10 septembrie 2001. De ce? Nici asta nu va spun.

×
Subiecte în articol: magazin